.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lut.2025 10:36:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 allroad 2.5 TDI BCZ] Brak prądu na świecach żarowych
PostNapisane: 15.gru.2017 21:47:19 
Użytkownik

Auto: Allroad c5 2.5 TDI BCZ 2003 manual.
Witam wszystkich. Mam problem w postaci braku prądu na przewodach świec żarowych. Auto długo kręci rano zanim odpali. Podłączyłem na krótko 12v do jednej z fajek od świec i odpalił rano od dotknięcia. Co zrobiłem do tej pory:

-Sprawdziłem bezpiecznik obok ECU u mnie 60A jest dobry. Dziwne bo na wyjściu i wejściu do gniazda bezpiecznika jak go wyciągnę i sprawdzam przejście między jego gniazdami a fajką jest przejście w jednym i drugim gnieździe do tej samej fajki (obwód zamknięty?). To po co ten bezpiecznik skoro z jednej i drugiej jego strony idzie przewód do tej samej wiązki a gdzie plus?

-Przekaźnik pod kierownicą nr4 bodajże 202 sprawdzony na krótko działa sprawnie i cyka jak przekręcę stacyjkę i po chwili znowu czyli rozłącza. Ciekawi mnie czy z zacisku pod nim nie powinien iść prąd do świec. Sprawdzałem ten zacisk brak prądu całkowity.

-Przekaźnik obok ECU 219 zwarty cały czas jak go wyciągnę dopiero puszcza ( nie wiem czy ma to związek z świecami. Komputer daje masę cały czas z pinu 33 a powinien z tego co wyczytałem dopiero po stacyjce (może złe informację ktoś w sieci podał może plus ma być po stacyjce?).

Obrazek

Na kostce nr 1 która znajduje się za przekaźnikiem od świec są dwa cienkie przewody po sprawdzeniu ich miernikiem dają bez włączonej stacyjki ok 8 volt po zapłonie ok 12 v.

Zacisk w kółku nr 2 nie daje nic ani po zapłonie ani bez.

Obrazek

Na bezpieczniku w podszybiu obok ECU idą dwa przewody jak pisałem wyżej. (brak prądu). Po wyjęciu bezpiecznika i sprawdzeniu miernikiem do jednej i tej samej fajki świecy żarowej jest przejście z nr 1 i nr2 czyli obieg zamknięty?????????

Tytuł: Re: [A6 C5 allroad 2.5 TDI BCZ] Brak prądu na świecach żarow
PostNapisane: 16.gru.2017 12:17:35 
Użytkownik

Dobra częściowo problem rozwiązany ktoś odciął przewód do zasilania wiązki świec. Powinny być dwa bezpieczniki a ktoś wsadził dwa przewody od lewej i prawej głowicy w jedno gniazdo bezpiecznika zamykając obwód który nie podłączony był do niczego he he

Teraz ostatnia kwestia mianowicie który pin z ECU (jaki kolor przewodu) steruje masą przekaźnika świec 202 bo ten nie dostaje sygnału na masę na krótko podłączam masę do złącza przekaźnika i świece już grzeją ;-). Zostało zlokalizować i podpiąć przewód z ECU tylko który to ?????

PostNapisane: 16.gru.2017 13:59:09 
Użytkownik

Problem rozwiązany przekaźnik 219 się rozwiera ale po ok 3 minutach.

Wiązka jak pisałem była odcięta plusy z zacisku pod przekaźnikiem 202 szły do nikąd były odcięte. Wiązka świec była zapętlona sama w sobie i nie było do niej żadnego podłączenia he he he.

Najważniejsza sprawa: masa sterująca z ECU (kolor czerwono niebieski) szedł prawidłowo do przekaźnika ale nie łączyło na wtyczce do listwy przekaźników dlatego 202 nie miał sterowania ;-). Poprawiłem gniazdo wtyczki i już działa jak należy świece grzeją chwilę i się wyłączają (test na żarówce na fajce świecy;-).

Morał z tego taki: tak to jest jak się kupuje allroada tanio w lato potem wychodzą kwiatki ;-). POZDRAWIAM.

TEMAT DO ZAMKNIĘCIA !

PostNapisane: 17.gru.2017 20:03:56 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Wykonaj test świec w teście elementów wykonawczych w bloku silnika, bo czuję że masz rzeźbę do kwadratu ...
Jeśli w teście świece nie będą grzały , prawdopodobnie masz jakichś patent z ominięciem ECU ...
TDI kupuje się tylko i wyłącznie latem ... Najlepiej w upały.

PostNapisane: 17.gru.2017 21:26:39 
Użytkownik

Nie zrobiłem testu bo vag niby pełna wersja a wyskoczył komunikat, że nie. Jak napisałem wcześniej problem rozwiązany rzeźba była konkretna. Ktoś tam tak namieszał, jakby buda była np od benzyny nie wiem o co tam chodzi ale już doprowadzam wszystko pomału do stanu możliwie zbliżonego oryginału. Przynajmniej chcę kilka jeszcze błędów usunąć i tempomat ogarnąć bo nie ma czujnika sprzęgła (już zakupiłem). Sprawdzę wiązkę i kostkę bo manetka jest (chociaż tyle he he ;-). Najważniejsze, że w końcu rano pali od dotknięcia kluczyka. Silnik wydaje się być zdrowy no i BCZ z manualem, więc po wadach zresztą wałki sprawdzałem wszystko nowego typu i na rolkach cała hydraulika. Tak czy owak lubię grzebać i pomału sobie wszystko ogarnę. Rozrząd zrobiony, oleje płyny, filtry. Zostało miechy przód wymienić i pierścień w kompresorze. Pozdrawiam i wesołych świąt ;-).

PostNapisane: 17.gru.2017 21:43:41 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Znajdź w necie crack do vag-coma i będzie ok.
Resztę napisałem.

PostNapisane: 17.gru.2017 22:22:19 
Użytkownik

Ominięcia z ECU nie ma bo sygnał na przekaźnik dostaje od niego a po wypięciu kostki z czujnika temperatury grzeją długo więc steruje prawidłowo. Cracka niby mam ale może muszę innego wgrać pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie ;-).

PostNapisane: 19.gru.2017 22:42:11 
Użytkownik

Baskecior napisał(a):
TDI kupuje się tylko i wyłącznie latem ... Najlepiej w upały.

1T kupiłem jesienią
AEL kupiłem wiosną

Mam je zwrócić sprzedającym? :D

Strefa czasowa: UTC + 1