.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.mar.2025 04:24:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 AKE] Problem z odpalaniem.
PostNapisane: 19.gru.2017 11:18:38 
Użytkownik

Witam,
Mam problem z uruchomieniem silnika. Zaczęło się od tego, że w środę po kilku minutowym postoju uruchomiłem silnik i po kilku sekundach pracy zgasł. Po 2 godzinach odpalił i pracował normalnie przez 15 minut, później go wyłączyłem. Na drugi dzień dojechałem do pracy bez problemu, po pracy jak wyjeżdżałem z parkingu odpalił i zgasł po paru sekundach . Przy kręceniu rozrusznikiem zauważyłem że któryś z przekaźników się załącza i wyłącza , ale nie można uruchomić silnika. Nie kręcę rozrusznikiem więcej niż 5-8 sekund. Po kilku minutach silnik odpalił od strzału po przejechaniu około 1km i zahamowaniu na światłach zgasł. Kręcenie rozrusznikiem nic nie dało. Po kilkunastu minutach odpalił od strzału i dojechałem do domu, ale pod bramą przy zatrzymaniu zgasł. Nie odpalił już do wieczora. W sobotę zmieniłem filtr paliwa, zalałem go paliwem, odpalił po krótkim kręceniu, pracował normalnie około 20 min do rozgrzania, po wyłączeniu i próbie ponownego uruchomienia odpalił zrobiłem test komputerem 0 błędów z silnika, skrzyni automatycznej, abs, immobi. W niedzielę nie odpalił. wczoraj też nie odpalił, wyjąłem na chwilę wtyczkę od sterownika pompy i przy wpinaniu usłyszałem przez chwilę jak coś zaczęło "pukać" w pompie to chyba sterownik dawki paliwa, po założeniu wtyczki do końca przestało "pukać" auto odpaliło od strzału. Czy macie Panowie jakieś rozwiązanie. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź .
:mikolaj:

Tytuł: Re: [A6 C5 AKE] Problem z odpalaniem.
PostNapisane: 19.gru.2017 12:02:45 
Moderator

Auto: Audi S4
Tak.
Potraktuj wtyczkę pompy jakimś kontakt sprayem.

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

PostNapisane: 19.gru.2017 13:23:19 
Użytkownik

Dzięki za odpowiedź, czy macie może schematy elektryczne silnika 2,5 TDI , chodzi mi głównie o połączenie przekaźników i czujników. Przy braku połączenia pompa ecu to chyba jakiś błąd wyskoczyłby w kompie. czy ten zawór pomiędzy końcówkami przewodów wysokiego ciśnienia może się zacinać i w tedy nie można odpalić silnika? Nie wiem który to zawór czy początku tłoczenia czy regulacji dawki może się zacinać.
Dodano 19.12, o godz. 21:00

Teraz mam pewność, że jak słychać pracę przekaźnika to samochodu nie odpalę.

PostNapisane: 28.gru.2017 16:08:54 
Użytkownik

Zauważyłem. Ze samochodów gaśnie tylko na postoju lub jak się zatrzyma. Nigdy pod poza jazdy. Czy to ma jakiś związek ze skrzynią?

PostNapisane: 28.gru.2017 21:00:59 
Użytkownik

Auto: Allroad AKE
Sprawdz przekaznik 219 ten na podszybiu obok ECU silnika on lubi walić w kulki i daje podobne objawy do twoich.Ecu w tym przypadku nie bedzie sypało błędami. Możesz też popukać Ecu w czasie gdy pracuje silnik i czy czasem wtedy nie gasnie, miałem kiedyś taki podobny przypadek i okazało sie że eprom w sterowniku był do przelutowania bo ktoś wczesniej bawiąc sie w chiptunning robił wylut mimo że sterownik szedł po kablu.

PostNapisane: 29.gru.2017 15:37:56 
Użytkownik

Ten przekaźnik trochę się grzeje musze sprawdzić jaki prąd przez niego płynie.

Strefa czasowa: UTC + 1