.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.sty.2025 19:14:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Audi a4 B8 2008r. Cos stuka z podwozia.
PostNapisane: 27.sty.2013 17:57:59 
Użytkownik

Auto: C7
Sprawdz mocowanie amortyzatorów .
Ale bez rozkręcania wszystkiego pokolei nic nie zrobisz.
Zmień mechanika lub serwis.

PostNapisane: 31.sty.2013 22:11:54 
Klubowicz

Sprawdź czy nie napchało ci błota pod miską olejową tam gdzie kończy się plastikowa osłona pod spodem silnika ,też zajęło mi to trochę czasu żeby znaleźć . Gdzieś przy cofaniu zahaczyłem spodem o błoto i nabiło się go tam i jak wyschło to tłukło o miskę taki właśnie dźwięk metaliczny , szukałem amort wachacze itp. a to było wyschnięte błoto.

PostNapisane: 05.lut.2018 22:46:42 
Użytkownik

trako123 napisał(a):
Witam,
mam taki problem, posiadam audi a4 b8 z 2008 roku - jestem pierwszym wlascicielem ( co wyklucza wypadek o ktorym nie wiem ).
W samochodzie od jakiegos pol roku cos stuka. Wszystko co dalo sie "wywalic" z auta - laczenie z kolem zapasowym juz wywalilem
w celu sprawdzenia czy nie jest to pczyczyna stukow. Stukanie jest slyszalne w srodku samochodu w czasie jazdy po
nierownej drodze, wybojach itp. ( ale juz po ulicy z kostki kamiennej nie ). Jest to dziwny odglos metaliczny prawdopodobnie z pod samochodu,
jednak mimo wielu prob ustalenia nie mozna dojsc do tego czy odglos pochodzi z prawej , lewej , przodu czy z tylu - poprostu kazdy slyszy go z
innej czesci. Jest to taki odglos jakby kiwajacej sie blachy, ( jak kawalek rury ktory jest przegnity i wisi na ostatnich przegnitych laczach i chwieje
sie - ala na horrorach , lub cos jakby rura wydechowa w calosci na nierownosciach zaczynala sie chustac ). W serwisie tez juz bylem
i na podnosniku sprawdzali wszystko od spodu - wszystko co nie wymaga rozkrecania , i nic nie znalezli - co jedynie wykluczyli ze jest to rura
wydechowa lub tlumik.
Co wiecej teraz w zimie tlucze sie to caly czas na dziurawej drodze ale jak bylo lato- jesien tluklo sie to jak samochod byl zimny ale juz po jakims
czasie jak sie zagrzal przestawalo sie tluc calkowicie i rano po nocy jak znow byl zimny od nowa.
Dodatkowo dzis przyoberwowalem jadac w 3 osoby w tym 1 na tylniej kanapie ze tluczenie jakby bylo mniejsze ale jednak bylo.
Na drodze rownej ( np. autostrada ) zero problemu , na drodze dziurawej lub sfaldowanej z wybojami zjawisko jest mocno slyszalne.
Dodatkowo wjechanie na prostej drodze w pojedyncza dziure ( obojetne czy prawym czy lewym kolem ) przewaznie nie powoduje slyszalnego efektu,
musi to byc odcinek drogi gdzie samochod wpada w wibracje.

A może , a może .... są to zaciski tylnych hamulców , .. a ścisłej mówiąc w zaciskach , jak nie ma takich blaszek redukujący luz roboczy klocków hamulcowych , to klocki tłuką w wyrobionych prowadnicach .

Prosze o pomoc jesli ktos ma jakies pomysly co moze byc przyczyna.

Strefa czasowa: UTC + 1