.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 10:52:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Sprężyny zawieszenia- co dokładnie oznaczają kropki
PostNapisane: 08.maja.2018 14:47:26 
Użytkownik

Niedawno wymieniałem u siebie w samochodzie sprężyny z tyłu (powód- jedna uszkodzona). Mam zawieszenie 1BE a więc obniżone. Originalnie sprężyny posiadały kropki Niebieska, Niebieska, Szara, Zielona. Znalazłem sprężyny zbliżone (chyba z Audi A5/S5 cabrio) z oznaczeniem Niebieska Niebieska Niebieska Szara, Zielona- wymiary te same

Jedna kropka niebieska więcej czyli to powinno oznaczać wyższą klasę wagową (około 20KG na tylną oś). Jako że autem jeżdżę często dość mocno zapakowanym- te 20-30 kg mam zazwyczaj tam wrzucone- to się tymi oznaczeniami nie przejmowałem. Sądziłem że różnica w wysokości będzie minimalna- kilka milimetrów czy może centymetr ale obecnie tył jest dobre 5cm wyżej niż przód.

I teraz pytanie- o co tu chodzi? Z tego co mi wiadomo sprężyny są te same do A4/A5/A6/A7. A więc to że założyłem z A5 powinno być OK. Czy ta klasa wagowa może mieć aż taki wpływ (5cm tył w górze) czy też te sprężyny trochę opadną- zakładam że długo były poza autem.

Strefa czasowa: UTC + 1