.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 08:17:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Proszę o pomoc dla świeżo upieczonego kierowcy!
PostNapisane: 19.sie.2018 10:59:02 
Użytkownik

Witam wszystkich i każdego z osobna!
Z góry dzięki, że zaglądacie do tego tematu z chęcią pomocy lub skrytykowania(która też może w sumie pomóc). Przed wstępem chcę dodać, że zdaje sobie sprawę, iż w internecie jest sporo artykułów na temat polecanych modelów audi, aczkolwiek to są wysmarowane teksty a nie opinie ludzi wyciągnięte z prawdziwego doświadczenia. Aczkolwiek i te również przeglądnąłem.

Więc, jak w temacie - niedawno odebrałem swoje prawko i wiadomo, chciałbym kupić jakiś samochód. Różne różniaste myśli przychodziły mi do głowy, aczkolwiek od jakiegoś czasu głęboko zastanawiam się nad Audi. Konkretnie A3, drugiej generacji. Widzi mi się najbardziej rocznik +2005 z tym większym grillem, ale jestem świadom, że nawet w starszych rocznikach bardzo łatwo jest to wymienić.
Żaden klekot, żaden gaz nie wchodzi w grę. Tylko benzyna. Wydaje mi się, że 2.0FSI to byłby dobry punkt zaczepienia.
Parę faktów, które ułatwią Wam się ustosunkować co do tego konkretnego, felernego przypadku:
- jestem studentem, więc koszty nie mogą być jakoś super wysokie (dlatego celowałbym w kupno droższego, młodszego samochodu niż starszego i pompowanie w niego kasy)
- raczej mam chłodną głowę i nie czuję potrzeby szpanowania przed kolegami ile to nie wyciągnę na prostej (w sumie Audi samo w sobie to jest szpan)
- mój budżet to byłoby około 4k EURO (nie mieszkam w Polsce, i zdaje sobie sprawę, że za granicą jakość tych samochodów będzie znacznie, a przynajmniej zauważalnie lepsza niż w PL. W tą sumę zalicza się kupno samochodu + wymiana rozrządu jeśli to będzie koniecznie + opłaty + płyny. W najgorszym wypadku mogę nagiąć budżet o 5 stówek więcej)
- chcę auto które będzie komfortowe na dłuższe trasy, niezawodne i pojeździ ze mną przez dłuższy czas (siedziałem w Audi A3 pierwszej generacji, i było całkiem wygodne a jestem sporym kawałem chłopiszcza. Możlliwe że wkradłby się jakiś projekt, dlatego tym bardziej chciał te auto zatrzymać)
- koszty utrzymania (nie chcę by żarło nie wiadomo ile paliwa, i nie wiadomo ile za części. Z tego co wyczytałem z artykułów, części nie są takie wcale drogie a wyżej wymieniony przeze mnie silnik cieszy się niezawodnością. Jak wspomniałem, jestem studentem)

I takie pytanie końcowe, powinienem bać się przebiegów rzędu 200-300k km w Audi ? Zdaję sobie sprawę, że dobrze konserwowany i zadbany silnik to i milion wybije, aczkolwiek jestem ciekaw jak to na prawdę wygląda.

Jeśli wrzucam to w zły temat, lub palnąłem jakąś głupotę to przepraszam, nie zabijajcie mnie od razu :x

Pozdrawiam!

Tytuł: Re: Proszę o pomoc dla świeżo upieczonego kierowcy!
PostNapisane: 19.sie.2018 14:45:41 
Użytkownik

Auto: BEX+ Quattro
viewtopic.php?f=32&t=145765 po pierwsze.

TheOneWhoKnocks napisał(a):
Tylko benzyna. Wydaje mi się, że 2.0FSI to byłby dobry punkt zaczepienia.

W przypadku A4 1,8 T jest dobrą opcją. O tym później.

- jestem studentem, więc koszty nie mogą być jakoś super wysokie (dlatego celowałbym w kupno droższego, młodszego samochodu niż starszego i pompowanie w niego kasy)

Jeżeli zależy Ci na roczniku, to pójdź w innym kierunku niż Audi. Wiek =/= stan techniczny.

- raczej mam chłodną głowę i nie czuję potrzeby szpanowania przed kolegami ile to nie wyciągnę na prostej (w sumie Audi samo w sobie to jest szpan)

Jeżeli podchodzisz na chłodno do zakupu samochód rozważ inną markę, patrz wyżej. Nie rozumiem dlaczego Audi w sobie ma być szpanem. :): Może jestem leśnym dziadkiem. :peace: Oferują dobre klekoty/benzyny z czterołapem. W przypadku osiek jest już w czym wybierać w innych markach. To tylko moje zdanie.

- chcę auto które będzie komfortowe na dłuższe trasy, niezawodne i pojeździ ze mną przez dłuższy czas (siedziałem w Audi A3 pierwszej generacji, i było całkiem wygodne a jestem sporym kawałem chłopiszcza. Możlliwe że wkradłby się jakiś projekt, dlatego tym bardziej chciał te auto zatrzymać)

Większy samochód = większe spalanie. Coś kosztem czegoś, zwłaszcza benzynowy silnik jest na to czuły. 1,8 T w A3 będzie inaczej spalać niż A6. Kompromisem może być A4. Mam regularną styczność z A4 B6 i 190 cm wzrostu tragedii nie ma, ale kolorowo nie jest.
I takie pytanie końcowe, powinienem bać się przebiegów rzędu 200-300k km w Audi ? Zdaję sobie sprawę, że dobrze konserwowany i zadbany silnik to i milion wybije, aczkolwiek jestem ciekaw jak to na prawdę wygląda.

Największym problemem jest poprzedni właściciel, nie przebieg. Jeździłem jakiś czas A6 C4, na szafie 337 kkm, w realu nie wiadomo. Podobnie jest z A4 B6 (tutaj zapewne zgubiło trochę km jadąc do Polski). Każde z nich w TDI. Miałem styczność z zaniedbanym autem i 260 kkm na liczniku nie pomogło.

Jeżeli zależy Ci na Audi to rzucam poniżej kilka ofert:
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Audi- ... 30612.html - świeży TUV
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Audi- ... 42395.html
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Audi- ... 27162.html
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Audi- ... 62337.html
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Audi- ... 57742.html
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Audi- ... 79386.html

Zaproponowałem 1,8 T, ponieważ B6 nie jest lekkim autem i 13 KM oraz większy moment zawsze przydadzą się. Obecność turbosprężarki powoduje, że maksymalny moment jest szybciej dostępny.

Musisz dokładnie przemyśleć sprawę. Szukasz możliwie najlepszego auta stanem, wyposażeniem czy godzisz się na dopłatę za markę. B6 nie jest złym autem pod względem wykonania (oprócz dobrych silników z 4x4, to kolejny powód dla którego rozważam ten model). Wadą jest mała ilość miejsca. Jako ciekawostkę dodam, że Skoda Superb II jest w segmencie A4, lecz ilością miejsca zawstydza A4, nawet może próbować walczyć z A6 w ilości miejsca, nawet z D2 long może konkurować. Audi < VW < Skoda, tak wygląda ilość miejsca oferowanego.

Z pozdrowieniami.

PostNapisane: 19.sie.2018 15:44:22 
Użytkownik

Cześć, dzięki za szybką odpowiedź!

Co do miejsca, to nie dbam o to aż tak bardzo, gdyż w sumie zależy mi na kompatybilności. A3 w wersji 5 drzwiowej ma bagażnik 350l o ile dobrze pamiętam i chyba to wystarczy. Jeżeli jest chociaż zbliżona do tego, co w pierwszej generacji to uważam że z przodu miejsca dla mnie jako kierowcy też wystarczy. Rodziny nie zakładam, więc nie musi być to limuzyna. W A3 podoba mi się to, że jest taka w miarę zgrabna i do tego wygląda dobrze.
Co do 1.8 czytałem że to raczej wadliwe silniki benzynowe, ale to też jeden z powodów dla których chcę zapytać osób, które mają/miały z tym doświadczenie a nie wysmarowany artykuł gdzieś na jakiejś randomowej stronie...
Co do szpanu Audi, to wydaje mi się, że "cztery pierścienie robią wrażenie" jest najbardziej trafnym określeniem i nie wiem, jakoś tak po prostu mi się podoba. Chcę żeby w samochodzie był zapas mocy jakby trzeba było wyprzedzać i żeby się nie turlał jak taczka, stąd wypaliłem że 2.0 z 150km mogłoby być wystarczające.
Rocznik jakoś tak super znaczenia również nie ma, bo zależy mi na wyposażeniu i stanie, aczkolwiek przód i tył drugiej generacji bardziej do mnie przemawia.
Rozważałem także A4, ale tu kłania się to co powiedziałeś - że idzie z tym większe spalanie i tak dalej, a przypominam, jestem studentem.

PostNapisane: 19.sie.2018 15:58:54 
Użytkownik

Auto: Audi V8 4.2q
void napisał(a):
Jako ciekawostkę dodam, że Skoda Superb II jest w segmencie A4, lecz ilością miejsca zawstydza A4, nawet może próbować walczyć z A6 w ilości miejsca, nawet z D2 long może konkurować. Audi < VW < Skoda, tak wygląda ilość miejsca oferowanego.

Z pozdrowieniami.

Superb II pod względem miejsca na tylnej kanapie zamiata A4, A6 i wspomniane D2 Long. Sprawdzone osobiście na moim służbowym Superbie sedan i Sagemma A8L D2 :)

PostNapisane: 19.sie.2018 17:09:42 
Użytkownik

Co do miejsca, to nie dbam o to aż tak bardzo, gdyż w sumie zależy mi na kompatybilności. A3 w wersji 5 drzwiowej ma bagażnik 350l o ile dobrze pamiętam i chyba to wystarczy. Jeżeli jest chociaż zbliżona do tego, co w pierwszej generacji to uważam że z przodu miejsca dla mnie jako kierowcy też wystarczy. Rodziny nie zakładam, więc nie musi być to limuzyna. W A3 podoba mi się to, że jest taka w miarę zgrabna i do tego .

Podobną pojemność bagażnika ma Golf 3, jedna duża walizka i nie ma bagażnika. :P Jeżeli sam będziesz użytkował, wówczas samochód formatu A3 będzie wystarczający.

Co do 1.8 czytałem że to raczej wadliwe silniki benzynowe, ale to też jeden z powodów dla których chcę zapytać osób, które mają/miały z tym doświadczenie a nie wysmarowany artykuł gdzieś na jakiejś randomowej stronie...

1,8 TFSI nie uświadczysz w prelifcie 8P, dopiero od 2007 r, w 2012 pojawiło się. 1,8 T w B6/B7 to dobry silnik, wyparł go w 2007 r. wspomniany TFSI.
Co do szpanu Audi, to wydaje mi się, że "cztery pierścienie robią wrażenie" jest najbardziej trafnym określeniem i nie wiem, jakoś tak po prostu mi się podoba. Chcę żeby w samochodzie był zapas mocy jakby trzeba było wyprzedzać i żeby się nie turlał jak taczka, stąd wypaliłem że 2.0 z 150km mogłoby być wystarczające.
Rocznik jakoś tak super znaczenia również nie ma, bo zależy mi na wyposażeniu i stanie, aczkolwiek przód i tył drugiej generacji bardziej do mnie przemawia.
Rozważałem także A4, ale tu kłania się to co powiedziałeś - że idzie z tym większe spalanie i tak dalej, a przypominam, jestem studentem.

1,8 T 163 KM w ośce nie jest paliwożerne i nie będzie zawalidrogą. :peace:

Jeżeli A3 ujęło Cię wyglądem, to bierz. ;)
Doradziłem A4 ze względu na trwałość tego modelu, większe gabaryty niż A3, lecz mniejsze niż A6.
A3 jest dla mnie za małe. :D

PostNapisane: 20.sie.2018 09:52:16 
Użytkownik

Wiesz, chyba głównie dlatego kręci mnie A3 II generacji, bo wygląd w porównaniu do I jest o niebo lepszy, a w cenie A3 z 2004 raczej A4 nawet bym nie dostał :/

Jeśli chodzi o spalanie to jest tam kolosalna różnica pomiędzy nimi? Bo wiadomo, że A4 ma raczej cięższą kastę od 3

PostNapisane: 20.sie.2018 10:14:29 
Użytkownik

Wiesz, chyba głównie dlatego kręci mnie A3 II generacji, bo wygląd w porównaniu do I jest o niebo lepszy, a w cenie A3 z 2004 raczej A4 nawet bym nie dostał :/

Jeśli chodzi o spalanie to jest tam kolosalna różnica pomiędzy nimi? Bo wiadomo, że A4 ma raczej cięższą kastę od 3

W Polsce A3 jest prawie na równi z A4.

1,8 T w spali średnio 9 litrów, A3 2,0 koło 8 litrów. Wszystko zależy od operowania prawą nogą i warunków eksploatacji.

PostNapisane: 20.sie.2018 13:20:14 
Użytkownik

A co jeśli o kwestie awaryjności i dostępności części? Z tego co gdzieś tam słyszałem w swoim kręgu, to pod względem nieawaryjności Audi jest córeczką Mercedesa i co do tych modeli też podobno części są stosunkowo tanie... Jak to jest w rzeczywistości?

PostNapisane: 20.sie.2018 19:12:50 
Użytkownik

2.0 fsi 8litrow standard jak pocisniesz 25l dynamiczna jazda 12 w mieście nawet nie wiem 2 lata jeździłem. Sprzedałem przy 265kkm nic się nie działo rozrząd w miarę tani w sumie tyle co termostat czyli 600zl za części.

Dacia Logan van 2010 1.5 dci gruźlik do tyrania jest od 2017
Polo VI 2018 1.0 tsi jest od 2018
Xc90 2.4 2005 jest od 2020

PostNapisane: 21.sie.2018 10:01:48 
Użytkownik

25l? :O

A co jeżeli o pozostałe kwestie chodzi, czyt częstość usterek, wygoda, komfort. Jakie był Twoje wrażenia z tym autem? Kupiłbyś drugi raz, czy może coś z mniejszą pojemnością?

PostNapisane: 21.sie.2018 16:38:36 
Użytkownik

Po roku chciałem odkupić :) Wygodnie ,jeździłem sam, miałem wersje 3D i automatyczną skrzynię. Nie było się doczego przyczepić wymieniłem lewą pół-oś i termostat w sumie na 80kkm. Miałem wersję ze skórzanymi, podgrzewanymi, sportowymi fotelami. Ale wystarczyło policzyć ile poszło akcyzy w paliwie aby sobie darować.

PostNapisane: 21.sie.2018 23:18:37 
Użytkownik

Raczej nie brakowało Ci nigdy mocy przy wyprzedzaniu lub gdy była potrzebna? Aż tak powinienem się bać tego spalania? I jest faktycznie tak, jak kolega pisał, żeby nie patrzeć zbytnio na przebieg wozu? Można się spodziewać, że pojeździ długo? Wiesz, nie chciałbym kupić samochodu tak na rok czy coś i od razu zmienić tylko na dłuższą metę, tym bardziej, że podoba mi się :v

Jeżeli przeczytałeś mój pierwszy post, to byłbyś w stanie polecić Audi A3 drugiej generacji z silnikiem 2.0 FSI dla takiej osoby jak ja (student), czy raczej inne serce/kompletnie coś innego?

Wybacz, że tak Cię masakruję pytaniami ale jestem po prostu ciekawski i chce dobrze wydać pieniądze

PostNapisane: 22.sie.2018 05:19:52 
Użytkownik

Cytuj:
25l? :O

Benzyna jest czuła na otwarcie przepustnicy, zwłaszcza gdy automat ciągnie do odcięcia.

Cytuj:
Można się spodziewać, że pojeździ długo?

Tego nikt nie zagwarantuje Ci. ;)

PostNapisane: 22.sie.2018 08:39:41 
Użytkownik

Samochód do 220 cy 230 przyspieszal nie było japońskiego zamulenia powyżej 100. Ale jak bym miał. Sobie teraz kupić a3 do jeżdżenia to kupił bym 5d 1.6mpi 102 konie dynamika mniejsza ale i gaz założysz i nie skumplujesz się z obsługą stacji benzynowej. Samochód nie jest od tego żeby zjadać kilkanaście tys rocznie bo nawet jak cie stać to lepiej oszczędzać niż wydawać.

PostNapisane: 22.sie.2018 10:53:41 
Użytkownik

Z tego co przeglądnąłem tak powierzchownie opinie ludzi w internecie, to można wywnioskować, że te audi z silnikiem 1.6 to raczej taczka a nie samochód, a spalanie podobno tylko litr mniejsze na 100.
Gazu nie chciałbym zakładać do samochodu. A, i tylko skrzynia manualna wchodzi w grę. A co powiesz o 1.8? Jest też wersja z turbo, ale podobno nie warto bo jak się sypnie to raz a porządnie i koszty renowacji/nowej to już za wesołe nie są :v

PostNapisane: 22.sie.2018 11:01:43 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Optymalnymi rozwiązaniami dla tego typu nadwozi są silniki wolnossące 1,8 - 2 litry benzyna i 1,9 - 2 litry diesle.
Nie wygenerują wielkich kosztów przy ew. naprawach ale kupować trzeba z głową i nie szukać okazji.
Pierwsze tfsi miały problem z piciem oliwy a 2.0 TDI z ukręcającymi się napędami pompy oleju.
Te tematy sa już znane i do rozwiązania/ominięcia złego typu silnika przy zakupie.
Osobiście zamiast Golfa w budzie A3 sugerowałbym Octavię a jeśli Audi to od A4 ...
Oczywiście quattro.

Koszty regeneracji turbin nie są tak straszne i zazwyczaj mieszczą się w okolicach 1 tys zł.
Silnik 1,6 nadaje się do Polo lub kosiarki.

PostNapisane: 22.sie.2018 11:08:06 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
Pierwsze TFSI nie miały problemów z piciem oliwy, problem był od 2008r przez jakieś 2-3 lata, B7, C6 tam przez cały czas nie było z tym problemów

PostNapisane: 22.sie.2018 11:12:17 
Użytkownik

Baskecior napisał(a):
Silnik 1,6 nadaje się do Polo lub kosiarki.
Śmiechłem, nie powiem że nie :D

Skodę/A4 z jakich względów? Chodzi tu tylko przestrzeń wewnątrz czy są jeszcze jakieś ukryte powody?
Audi A4 drugiej generacji, w tym zakresie co wymieniłem wyżej, quattro raczej nie znajdę w dobrym stanie... :v

Chyba, że od razu schodzimy do tematu, że rozsądniejsze byłoby wzięcie starszego wozu.

A, i co do skody to kompletnie mi się nie podoba i nawet nie brałbym jej pod uwagę.

PostNapisane: 22.sie.2018 11:28:11 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Zaraz mnie ukamienują , ale mam to gdzieś. :D
Jeśli chcesz auta na wieki - szukaj roczników do 2004.
Jeśli szukasz nowszego designu i masz dużo gotówki - idź w nowsze lub nowe.

PostNapisane: 22.sie.2018 11:32:45 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
Dokładnie o to się rozchodzi, zależy jak często kto zmienia auta

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1