.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lis.2024 15:40:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi a6 c5 problem z zamykaniem i otwieraniem auta
PostNapisane: 27.lut.2019 18:37:29 
Użytkownik

Witam wszystkich Klubowiczów. Mam na imię Grzesiek.

Od tygodnia jestem posiadaczem Audi A6 C5 S-line i na samym początku mam problemy z otwieraniem auta, centralny zamek coś szwankuje.
Są sytuacje że nieraz auto nie reaguje z pilota na zamykanie i otwieranie, a nieraz po czasie lub przejażdżce znowu wszystko działa.
Otwierając auto kluczykiem w zamku kierowcy, przekręcam krótko i wyjmuję kluczyk, auto się otwiera i razem z otwarciem auta po sekundzie otwierają się wszystkie szyby w aucie. Niestety zamknąć kluczykiem w zamku nie idzie w żaden sposób, po prostu nie ma reakcji gdy kręcę w prawo.
Już nie wspomnę że ryglowanie drzwi po przekroczeniu 15 km/h też samoistnie przestało działać dwa dni temu i nie mam pojęcia z jakiego powodu.
Kluczyk ma nowa baterię i był sprawdzony że nadaje jakąś częstotliwość na testerze więc to nie wina kluczyka.
Poradźcie coś koledzy, bo zastanawiam się nad kupnem całego nowego zamka drzwi kierowcy, być może wtedy chociaż będzie działać zamykanie i otwieranie auta grotem kluczyka w zamku?
Wiązka między drzwiami a budą cała.
Kluczyk na chwile obecną posiadam niestety tylko jeden i muszę dorobić drugi do kompletu.

Druga sprawa to to, że nie mam na razie żadnego programu diagnostycznego i chciałbym się dowiedzieć jaki byłby wystarczający, myślę że kabelek niebieski z Allegro będzie dobry i wystarczy.

Jetem również posiadaczem BMW e39 i temat diagnostyki aut tej marki, nie jest mi obcy, dysponuje programem i kabelkiem od kilku lat i myślę że z czasem też będę sobie dawał rade z programikiem do Audi.

Czekam na jakieś sugestie odnośnie mojego problemu i pozdrawiam.

Tytuł: Re: Audi a6 c5 problem z zamykaniem i otwieraniem auta
PostNapisane: 28.lut.2019 06:30:02 
Użytkownik

Auto: Audi A4 B6 1.9 tdi 2004
Mikrostyk w zamku kierowcy ci padł wymień zamek najlepiej a co do kompa to VCDS polecam.

Tytuł: Re: Audi a6 c5 problem z zamykaniem i otwieraniem auta
PostNapisane: 28.lut.2019 10:10:52 
Użytkownik

Auto Bil napisał(a):
Mikrostyk w zamku kierowcy ci padł wymień zamek najlepiej a co do kompa to VCDS polecam.

Dzięki za poradę. Byłem jednak za wymiana zamka tak czy siak. Doszło jeszcze uszkodzone tak zwane wiosełko do wymiany. Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1