myszon90 napisał(a):
...
Swoją drogą, lekarz odpowiedzialny bezpośrednio za życie może operować 20 godzin non stop, a kierowca może jechać tylko 9, bo potem staje się niebezpieczny..
trafne spostrzeżenie!
Nie pochwalam zapier...ania przez dwa dni z rzędu, ale takie życie, choć jest to niestety nagminne. Jeżeeli ktoś głowy nie ma do tego, żeby
zatrzymać się choć na godzinę, dwie, kiedy oczy się zamykają, bo szef zaraz będzie wydzzwaniał to jest wg. mnie zwykłym nieudacznikiem....
Tacho w busie nie zmieni nic, bo ostatnie wypadki z udziałem busów, które są najechaniami na naczepy to nie kwestia samego przemęczenia, tylko nie patrzenia na drogę bo internet za grosze teraz w roamingu... duzi mają tacho, a takich wypadków jest nie mniej niż w przypadku busów. przemęczenie?
poza tym nie ma się co podniecać, bo do końca klepnięte to nie jest, jakiś czas minie zanim przepis (jeśli już) będzie obowiązywał, do tego jakiś okres przejściowy też pewnie będzie. jak już prędzej wspomniałem nie bezpieczeństwo jest tutaj przesłanką, ale zwykłe "legalne" zwalczanie "taniej" konkurencji ze wschodu, a przy okazji podreperowanie budżetów karami za wykroczenia w tacho!