.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lis.2024 23:05:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Budowa garażu dwustanowiskowego
PostNapisane: 16.kwi.2019 11:41:03 
Moderator

Auto: S6 C4
Panowie, jest taki temat. Wiem, że na forum są osoby, które ogarniają takie tematy. Kiedyś był w HP podobny wątek, ale nie widzę go już. Planuje budowę garażu dwustanowiskowego do ok.50m². Projekt mam mniej więcej wybrany. Działka spełnia warunki, na terenie mojej gminy istnieje plan zagospodarowania przestrzennego, który zezwala na budowę tego typu budynków.
Chciałbym jednak ograniczyć formalności do minimum - wiadomo. Wiem, że na zgłoszenie mogę wybudować max.35m² zabudowy.
Teraz pytanie....wykonawca zasugerował zgłoszenie dwóch garaży, które będą (na zgłoszeniu) usytuowane w odległości 1cm od siebie. To jest jedna z opcji. Nie widzę nigdzie przepisów regulujących odstępy między budynkami na działce (jedynie między budynkami usytuowanymi na sąsiednich działkach)
Druga opcja to budowa wiaty. Obecne prawo zezwala na budowę wiaty do 50m² bez zgłoszenia na terenie działki o zabudowie jednorodzinnej (liczba takich wiat to max.2 na każde 500m²). Czy pod taką wiatę mogę wylać fundament ? Jak wygląda późniejsza procedura przekształcenia takiej wiaty w garaż (przez dołożenie jednej ściany z bramą garażową) ? Dziękuję za wszystkie rady i wskazówki :)

+
CFFB

Tytuł: Re: Budowa garażu dwustanowiskowego
PostNapisane: 16.kwi.2019 15:29:18 
Użytkownik

Gitmar spisz te pytania i idź do gminy. Powiedzą co i jak, chyba, że nie zamierzasz do końca tego budować z przepisami... Ja bym poszedł do gminy, z resztą tak kiedyś zrobiłem.

Hobbystycznie Tecnam 2006T, Cessna 150/152, Wilga, Piper.

PostNapisane: 16.kwi.2019 15:55:31 
Moderator

Już byłem....i g.... dalej wiem :/

+
CFFB

PostNapisane: 16.kwi.2019 16:25:47 
Użytkownik

Auto: 8QB31.8T Coupe 7A automatic
Każdą wylewkę betonową jako trwałe utwardzenie terenu musisz zgłosić, przynajmniej u mnie...
Spokojnie zgłaszasz dwa garaże obok siebie, oficjalnie jako oddzielne, nieoficjalnie robisz z nich jeden...
50m2 to mało na dwa auta, jeśli ma tam być jeszcze miejsce na rowery, motocykl, narzędzia do ogrodu itp... ;)

Każda gmina rządzi się swoimi prawami...kiedyś w Milanówku, ojciec jako nowy mieszkaniec po kupnie domu, chciał zmienić płot, sąsiad poradził mu, żeby poszedł do gminy i to zgłosił.... w gminie kazali mu zgłosić nowy płot, opis z czego jest zrobiony, kolor itp..
naście lat później przeprowadził się za Sochaczew, nauczony doświadczeniem, idzie do gminy zgłosić zmianę płotu, kobieta patrzy na niego zdziwiona i pyta: z jakiej planety przybył..?? jego płot - jego sprawa...

PostNapisane: 16.kwi.2019 16:58:54 
Użytkownik

Może inne pytanie po co Ci aż 50m? Mam w domu 34,9m2 (przypadek? nie sądzę :diabel: ) i 2 samochody + regały, odsnieżarka etc. spokojnie się mieszczą. Tańczyć się nie da dookoła- ale wymiany eksploatacyjne spokojnie w nich robię.

PostNapisane: 16.kwi.2019 19:09:10 
Moderator

myszon90 napisał(a):
Każdą wylewkę betonową jako trwałe utwardzenie terenu musisz zgłosić, przynajmniej u mnie...
Spokojnie zgłaszasz dwa garaże obok siebie, oficjalnie jako oddzielne, nieoficjalnie robisz z nich jeden...
50m2 to mało na dwa auta, jeśli ma tam być jeszcze miejsce na rowery, motocykl, narzędzia do ogrodu itp... ;)

Myszon, tam gdzie garaż ma stanąć nie poszaleję z powierzchnią. Działka o kształcie trapezu, a garaż miałby stanąć tyłem do najkrótszego boku. Po odjęciu 3m odstępów wychodzi mi ok.6.5m max szerokości, długość może być ok.8m. 50m² wydaje mi się optymalne na dwa auta, motocykla nie posiadam i nie planuję, kosiarka wejdzie, zapasy części i kół też powinny :) Poza tym jeden garaż już mam w bryle domu ;)

Dymian napisał(a):
Może inne pytanie po co Ci aż 50m? Mam w domu 34,9m2 (przypadek? nie sądzę :diabel: ) i 2 samochody + regały, odsnieżarka etc. spokojnie się mieszczą. Tańczyć się nie da dookoła- ale wymiany eksploatacyjne spokojnie w nich robię.

Damian, 50m² to nie dużo a i tak nie upcham w garażach wszystkiego :): ale jak napotkam na trudności to postawię 35m² na zgłoszenie a obok wiata.
Pójdę chyba jutro do Starostwa, może tam uzyskam bardziej konkretne info....

+
CFFB

PostNapisane: 22.kwi.2019 12:52:00 
Użytkownik

Wybierz się do dobrego architekta działającego na tym terenie. Jeśli będzie faktycznie dobry to odpowiedzi na Twoje pytania powinien mieć gotowe w rękawie :) Jeśli masz mapę to weź koniecznie ze sobą. Im więcej informacji dla architekta tym lepiej dla Ciebie.
Za takie info zapłacisz mniej niż za swój czas stracony bezpowrotnie na gminie, starostwie itp.

Strefa czasowa: UTC + 1