.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lut.2025 20:32:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [Audi S3 8V] - praca skrzyni biegów
PostNapisane: 08.kwi.2019 11:35:43 
Użytkownik

Auto: S3 8V
Cześć,

mam dwa pytania odnośnie pracy skrzyni S-tronic, które mnie niepokoją:

1. Podczas wyhamowywania samochodu do 0 słyszę chrobotanie podobne do tego kiedy na skrzyni manualnej próbujemy zejść na za niskie obroty na danym biegu. Chodzi mi o dźwięki poprzedzające dławienie się silnika. Czy jest to normalne w tej skrzyni automatycznej? Dźwięk ten jest znikomy, słyszalny dopiero przy wyciszeniu radia/wyłączeniu nawiewów.

2. Zuważyłem, że przy konkretnym zakresie obrotów (2-3 tys.) podczas zmiany z biegu drugiego na trzeci obroty nieco są podbijane w górę przez co zmiana biegu nie jest w 100% płynna. Co może być powodem?

Pozdrawiam serdecznie.

Tytuł: Re: [Audi S3 8V] - praca skrzyni biegów
PostNapisane: 24.kwi.2019 18:35:36 
Użytkownik

Auto: Audi S3 8V1
Samochód seryjny czy cos dłubane co mogło by podnieść moment obrotowy?

Tak czy owak jeżeli coś grzebane, można pomyśleć nad programem skrzyni biegów, a przede wszystkim można zrobić reset ustawień adaptacyjnych.
Wszystko się zużywa, zmieniają się ciśnienia, dla przykładu u kumpla w Golfie 7R skrzynia była bardzo twarda, zapinała biegi mocno odczuwalnie, poprawnie zrobiony program rozwiazał w duzym stopniu problem ale bywa ze zdarzają się szarpnięcia lub przeciagniecia, z tym ze samochod pomodzony na 380KM i 505nm.

Strefa czasowa: UTC + 1