WItam. W mojej A6 C4 2,5tdi 140 km na klimatroniku wyswietlają mi się następujące błędy :
05.3 Czujnik temperatury zewnętrznej (otoczenia) przód, czasem przerywa. 06.1 (G110) czujnik temperatury chlodzenia silnika (ECT), klimatyzacja ciagla przerw 07.3 Czujnik temperatury otoczenia dmuchawy swiezego powietrza, czasem przerwa 07.4 Czujnik temperatury otoczenia dmuchawy swiezego powietrza, czasem zwarcie 08.3 Potencjometr silnika klapy regulacji temperatury, czasem przerwa 08.4 Potencjometr silnika klapy regulacji temperatury, czasem zwarcie 08.5 Klapa regulacji temperatury, ciagla blokada(08.5 Silnik jest zapetlony, probowac programowo usunac blokade ) 08.6 Potencjometr silnika klapy regulacji temperatury, uszkodzenie 11.5 Klapa centralna, ciagla blokada(11.5 Silnik jest zapetlony, probowac programowo usunac blokade ) 13.5 Klapa nogi/odszraniacz, ciagla blokada(13.5 Silnik jest zapetlony, probowac programowo usunac blokade) 15.7 Klapa powietrza, czasem blokowana 18.3 Napiecie dmuchawy swiezego powietrza, sporadyczne 29.4 Detekcja poslizgu pasa "hard", sporadycznie
Jestem laikiem w sprawach samochodowych więc chciałbym Was forumowiczów prosić o pomoc. Ostatnio zauważyłem wzrost spalania z 7 na ponad 10l. i teraz moje pytanie czy z tych błędów może wynikać problem tego spalania czy da się je jakoś naprawić bez usuwania przez komputer. Bardzo was proszę o pomoc. Chciałbym wizytę u mechanika zostawić na ostatnią deskę ratunku i spróbowac coś samemu z tym zrobić. Ponadto zauważyłem że temperatura nie osiąga 90 stopni a 80. zastanawiałem się nad wymianą filtra powietrza oraz termostatu nie wiem czy warto to zrobić ale to chyba takie dwie najprostsze czynności. Jeśli jest jakaś DOBRA DUSZA która doradzi powie co może być problemem czy wynikającym z tych błędów czy ogólnie bardzo, ale to bardzo będę wdzięczny.
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
|