.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.gru.2024 20:05:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Traffic/ vivaro vs. T5
PostNapisane: 31.sie.2019 18:12:13 
Użytkownik

Witam ponieważ na urlopie nie byłem przynajmniej 15 lat to postanowiłem lekko to nadrobić i wpadł mnie pomysł zakupu samochodu z kanapą z której da się zrobić łózko (pewnie kupiłbym zwykłego blaszka i tam wstawił materac ale chce mieć w aucie webasto by móc podróżować niezależnie od pogody. Kumpel od dawna namawia mnie na zakup Renault Traffic Generation lub bliźniaczego Vivaro Westfalia. Ja mam ciągle wątpliwości czy nie lepiej wybrać Multivana T5 (bo ceny t4 zwalają z nóg i szczerze żałuje ,że gdy kupowałem 15 lat temu Alhambrę to nie wybrałem od tego znajomego Multivana z tego samego rocznika kosztowały identycznie ,identyczne roczniki a za T4 wziąłbym teraz dokładnie tyle samo co wtedy zapłaciłem ) .

Moim priorytetem jest niezawodność , stąd moje pytanie .Co wybrać? Mam wątpliwości co do silnika w przypadku Multivana najprawdopodobniej będzie to 2,5 TDI bo 1,9 TDI 105 KM jest bardzo rzadko spotykane i chyba do takiego samochodu to będzie straszny muł . W przypadku Opla mam do wyboru 1,9 CDTI lub też silnik 2,5 , ten sam silnik jest w Renault , ale tam jest jeszcze diesel 2,0 . Który silnik z tego zestawienia warto wybrać (jak się da to zróbcie ranking).
Pod względem wnętrza , wyglądu itd. to est mnie wszystko jedno a nawet Opel czy Renault chyba wypadają lepiej , dodatkowo niewiele osób wie co to jest ten Genration czy Westfalia. A najważniejsze ( choć nie ma na co liczyć) by złodzieje nie wiedzieli :D

Kolejny aspekt cena , byłem przekonany ( takie informacje do mnie docierały ,że ceny sa porównywalne zarówno Volkswagena jak i Renault /Opla . Teraz patrząc wydaje mnie się ,ze t5 jest droższa o jakieś 10tys. Pod uwagę biorę raczej starsze roczniki czyli 2003-2005 bo prawdę mówiąc to auto będzie więcej stało niż jeździło i szkoda mnie wywalić na auto 50-60tys. i mieć kosmiczną na nim stratę . No chyba ,że mnie przekonacie ,ze silniki np. po 2005 są poprawione i warto a nawet trzeba kupić młodszego albo trafi mnie się prawdziwa okazja czy to pod względem stanu , wyposażenia czy ceny. Aczkolwiek możecie nawiązać do nowszych roczników ale chyba czegoś nowszego niż 2011 nie kupie .

Tak szczerze to najchętniej /najbardziej mnie się podoba to kupiłbym Transita Euroline , ale to już jest tka rzadko spotykana wersja ,że szok.

Temat jest na spokojnie bo wakacje się kończą a ja pomalutku przygotowuje się na przyszły rok (choć jak kupie wcześniej to może się gdzieś wyrwę ).
I na koniec aspekt skrzyni biegów rozumiem ,że zarówno w t5 jak i w Oplu czy Renault automatyczna skrzynia biegów odpada. Bo o ile się nie mylę w T5 chyba będzie DSG a w Oplu i Renault występuje nie tyle automat co dosyć awaryjny półautomat ale pewności mnie brak , jeśli się mylę poprawcie mnie.

Tytuł: Re: Traffic/ vivaro vs. T5
PostNapisane: 31.sie.2019 21:03:06 
Użytkownik

Szczerze? lepiej kup t4 z końca produkcji niż t5, bo 2.5tdi z T5 to ruina nie silnik.

- Audi A6 Avant BES 2.7T manual + soft - ukradli :(
- BMW 528iA Touring 97r
- BMW 540i6 Touring technoviolett - 95r
- Lexus GS430

PostNapisane: 31.sie.2019 23:19:41 
Użytkownik

2rafal7 napisał(a):
Szczerze? lepiej kup t4 z końca produkcji niż t5, bo 2.5tdi z T5 to ruina nie silnik.

+1.

Hobbystycznie Tecnam 2006T, Cessna 150/152, Wilga, Piper.

PostNapisane: 01.wrz.2019 13:52:34 
jak już byś jakieś traffici czy inne vivara oglądał to zwróć uwagę czy nie jest mokro w okolicach pasów bezpieczeństwa kierowcy lub pasażera....wada fabryczna i zgrzewy tam puszczają i zwyczajnie leje się woda :/ da się to ogarnąć, ale najczęściej do akcji wkracza klej do szyb czy inny silikon... i robi się nieciekawie. O elektryce nie wspominam zwłaszcza tylna klapa plus oświetlenie.
kup t4 i będzie spokój, a jak trafisz fajną sztukę i zadbasz to one już na wartości nie tracą mocno (a może zaczną zyskiwać), a te francuskie wynalazki to za parę lat w cenie złomu będą.

Strefa czasowa: UTC + 1