DeS napisał(a):
Cześć,
chciałbym poznać Wasze opinie na temat porównania kosztów użytkowania i potencjalnych napraw obu samochodów. Silniki, zawieszenia, skrzynia itd, potencjalne usterki.
Założenia j/w plus oczywiście LPG. Tylko te model i tylko w tej konfiguracji.
Czy każde D3 ma zawieszenie na miechach?
Pozdrawiam
Miałem D2, D3, wróciłem do D2.
Silniki, z droższych akcji to jedynie słynne nastawniki jak w D2 FL, tak pancerne, ale problemy właściwie te same co każdej Vki (wycieki, branie oliwy).
6HP jest bardzo fajną skrzynią, w porównaniu do 5HP pancerna, wg mnie podobnie jak 4HP, brak manuala (ten był tylko w którejś słabszej wersji Phaetona (chyba 3.2) a widziałem w ogłoszeniach samochód może raz na parę lat).
Zawias, pneumatyka tylko (zawsze nie jak w Q7 gdzie miałeś wybór), awarie ? Miechy, nieszczelności, przód zregenerujesz, tył za moich v czasów nie (chyba nadal nie, ale moze sie cos zmienilo).
Kompresor przy nieszczelności się przegrzewa, ale Wabco są w miarę tanie, z resztą robisz to praktycznie tylko raz.
Miałem preFL ze środkiem z II liftu całego w skórze, bez tego dla mnie wiało tandetą (ale w D2 tez mam wszędzie skóre łacznie z deska). W II lifcie niestety juz nie kupisz MPI, zostaje TDI albo W12.
Co do kosztów - obecnie zakup preFL w dobrym stanie wyjdzie taniej niż zakup porządnej D2. Części jest sporo, bo ceny tych aut poleciały łeb na szyję, częśc OE już tylko dostepna na AT, sam serwis drożśzy może jedynie w sprawach ew awarii zawieszenia.
W preFL bardzo często są sytuacje, że coś zre prad, masz tu obszerny temat:
https://www.a8team.pl/d3-03-42mpi-rozla ... vt8321.htm sam z tym walczyłem i zrobilem patent raz na zawsze.
Generalnie D3 nie polecam, po D2 - jedynie D4, D5 dla mnie tragedia, także być może z nimi jak z Windowsem, dobre co drugą edycje
Jakbym wciaz latał ASB i chciał FL to swap 5HP na 6HP byłby fajną opcją, w D3 nic wiecej poza skrzynią (w porówaniu do 4 i 5HP) oraz pneumatyki mnie nie urzekło.
Hamulce - do zwyklej jazdy trza swap na te z S8 albo W12 - 385, a najlepiej jakiś 6 tłok tez w tym rozmiarze lub podobnym. Seria tragedia, ale i tak lepsza niz seria z D2 (pomijam Brembo)