Witam,
Popracowałem ostatnio trochę przy AEL'u:
- Rozebrałem cały dolot,
- Wymieniłem turbine K14 na nową,
- Wymieniłem profilaktycznie 2 przewody powietrzne od intercoolera,
- Wyczysciłem kolektor dolotowy (tragedii nie było),
- Wyczyściłem intercooler (trochę oleju było, ale bez tragedii),
- EGR wyczyściłem i zaślepiłem (nie było tragedii),
- Wyczyściłem odmy i separator oleju,
- Przewód od ciśnienia doładowania(Mapsensor) był gąbczasty,troche zasadzony wśrodku i miał nieszczelność przy kolektorze dolotowym. Przeczyściłem, obciąłem 4 cm i sprawdziłem szczelność.
- Przemyłem lekko mapsensor czyscikiem do przeplywomierzy LM.
Po tej operacji, wreszcie słychać lekko turbinę jak auto spada z obrotów, przestał dymić i smrodzić. Jest ciśnienie doładowania(przynajmniej coś się zmienia - map sensor). N75 zmienia duty cycle(nie jestem jeszcze pewny czy w odpowiednim zakresie?). Jednakże auto nie jedzie tak jak powinno, nie ma pełnej siły/mocy.
Generalnie samochód odpala bez problemu, silnik pracuje równo, nie przerywa nic nawet podczas jazdy.
Pojawia się błąd wtryskiwacza sterującego:
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
Address 01: Engine Labels: 046-907-401-AEL.lbl
Control Module Part Number: 4A0 907 401 P
Component and/or Version: 2,5l R5/2VT EDC HS D01
Software Coding: 00000
Work Shop Code: WSC 00000
VCID: 2A5C9A87D6EC8E6E23-4918
1 Fault Found:
00542 - Needle lift Sensor (G80)
27-10 - Implausible Signal - Intermittent
Readiness: N/A
Logi:
http://vaglogi.pl/log-001_008_011_gZne9dW.htmlDodatkowo:
Układ hamulcowy jest w słabym stanie(zaciski), jednakże pedał hamulca oraz sprzęgła jest twardy.
Czy może być jeszcze kwestia podciśnienia/vacuum pompy?
Czuje również duże wibracje na całym aucie, trochę słabną po rozgrzaniu się silnika. Wymieniłem poduszki skrzyni, ale pozostają pewnie jeszcze poduszki silnika do wymiany?
Z góry dziękuje za pomoc w ocenie.