.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.mar.2025 21:53:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: 2.5 Tdi V6 BAU
PostNapisane: 23.lis.2020 21:58:06 
Użytkownik

Auto: Audi A6 C5 2,5 TDI V6 Quattro
Witam , robiłem wczesniej tematy ale nikt nie dał dobrej rady , posiadam C5 i jest problem takowy że rano jak sobie odpalam autko , posiadam Wtryski dsla143p970 nie ustawiałem ich ale bez ingerencji w mody miał te telepanie , zaczęlo się od 2-3dni miał te naloty w tygodniu , a od roku to codzienność i turbo z 3.0tdi 265konnego Phateon pompa 106L , odpali od strzała bez mocnych grzania świec i problem dotyczy sekundowych zadławień np. 5 sekund pracuje równo i na 6 sekundzie zadławienie jakby odciął paliwo i jak złapie 90 stopni to wszystko jest dobrze , nie ma dławień ani nic .. Na poprzednim silniku AKE na zimnym to obroty wahały się w granicach 150rpm i potrafił zgasnąć , a ten nie ma opcji ze sam zgaśnie sa tylko zadławienia sekundowe w przeciągu 5-6 sekund , a po odpieciu czujnika temperatury(podmieniany na ORI 3x sprawdzone) silnika problem znika , problem również znika jak wrzucę go na BS 004 , na moją teze wychodzi jakby kąt wtrysku w tej sekundzie przestawiał i za daleko wychylił i stąd te zadławienie bo jak wejde w podstawowe bloki to kąt wtrysku wtedy szaleje o 1,1.5Stopnia i nie trzyma sztywno , a dawka paliwa ustawiona na 6.0mg i ją trzyma sztywno czyli +- 0.5mg wahania ma ,a ma naloty że jest dobrze ale to rzadko kiedy , kąt wtrysku 0.6-0.8 ATDC i reaguje odrazu w BS004 i wnioskuje że sie nie zacina tłoczek , przy trzymaniu na 2krpm równo opadają obroty o 500obrotów , a jazda z tipem jest bolesna bo aż szarpie skrzynia i czuć uderzenia dlatego czujnik temp jest odpiety , martwi mnie fakt że na początku 2020 roku kupiłem pompe vp44 po regeneracji i na niej było wszystko dobrze nawet na zimnym lecz nie była wydajna i do 100km przyspieszał dwa tygodnie i po zmianie na kolejną vp moc jest i zadławienie jest , sterowniki pompy zmieniane na tej regenerowanej co się dławił dwa sterowniki testowane nie telepie a mocy brak i aktualna co ma moc zmienane były sterowniki i drgawki są i moc jest , jak dla mnie opadają ręce już , filtr paliwa nowy BOSCH , a od tego co kupiłem pompe co ma moc na niej to w swoim silniku nie miał takich problemów , a co do logów to musicie mnie nakierować które bloki logować w tej sytuacji , posiadam Vaga własnego ;)

Tytuł: Re: 2.5 Tdi V6 BAU
PostNapisane: 25.lis.2020 17:18:38 
Moderator

Auto: V70
W dwóch zdaniach opisać cały problem nie lada sztuka. Nie zmienia to jednak faktu, że czytać się tego nie da.

PostNapisane: 01.gru.2020 13:51:12 
Użytkownik

Problem jest taki ze jak jest zimny to po odpaleniu ma takie zadławienie sekundowe , pracuje równo i nagle tak jakby odcięło mu paliwo, nie wiem jak to nazwać dokładnie i dzieje się tak dopóki nie złapie 90Stopni , jak złapie 90stppni to odrazu problem znika i jest wszystko okej , a jak odepne czujnik temperatury to nie ma również tego problemu i nawet jak odpala na zimnym to odpali i obroty przez sekundę trzyma na 600rpm a po chwili podskoczą do góry i już nie spadnie poniżej ,

PostNapisane: 01.gru.2020 14:09:49 
Użytkownik

https://youtu.be/Mi-PzPzgalg
Mianowicie Taki jak na filmie

Strefa czasowa: UTC + 1