bloku napisał(a):
Z doświadczenia...nie kupuj używek, chyba że wiesz o jej remoncie. Jeśli nie była to prędzej lub nieco później (w niedalekiej przyszłości) również klęknie.
Jeśli uślizgi masz tylko na wstecznym to nie musi być kaseta sterująca a np pęknięty kosz reweresu co powoduje utratę ciśnienia poprzez rozjeżdżające się tarczki.
Ale do sedna. Szukając skrzyni najlepiej patrzeć po jej kodach. Nie mniej jednak w przypadku przedlifta (5HP19) możesz szukać od 2,4/2,8/2,7/3,7 z roczników 1997 do 2001 włącznie. Skrzynia może być z A4/A6/A8. W przypadku polifta C5 skrzynia ma już inny sterownik przez co zostają Ci w sumie skrzynie od 2,4 i 2,7.
Nie wiem jak jest z 1,8T bo mało ich widuje z Quattro.
Kodowanie skrzyni to jedno (zmiana jej nastawów) a co innego adaptacja. Pierwsze Cię nie interesuje bo każdy sterownik w 95% ma podstawowe czyli kodowanie 00000 lub 00001 dla przedlifta i 00001 lub 00011 dla polifta. Adaptacja to przypisanie sterownika skrzyni do głównego ECU w aucie. Nie pamiętam tylko czy jest potrzebny kod wejścia czy nie. Ale to chłopaki jak tu wpadną to zapewne uzupełnią lub poprawią mnie.
Odnośnie używek , .... jak i ogólnie używania skrzyni automatycznej , to użytkownicy takich aut , z taką skrzynią , jeżeli używają ich na dłuższy dystans , to zapewne żyją w przekonaniu , że nadejdzie ten czas , aby takiej skrzyni zrobić remont .
Osobiście wolałbym mieć komfort psychiczny , i kupić używaną jeżdżącą skrzynię , wpakować ją do auta , i cieszyć się jazdą . Aniżeli rozbebeszyć auto , naprawiać tę na szybkiego , zapakować do auta , i się wnerwiać , że się wysra.... ło i wali ona błędami , albo działa w trybie awaryjnym . W momencie , gdy zakupiona używana skrzynie będzie jeździła , na spokojnie wyremontować swoją starą - pierwotną , i mieć ją w zapasie .
Nie rozumiem do końca tylko jednej rzeczy :
Jeżeli bym kupił skrzynię o takich samych numerach jak moja , to zakładam tak na prosty chłopski rozum , że ta używana skrzynia była by identyczna jak moja pierwotna w samochodzie .Zatem , jeżeli tak by było , to czy bez żadnego kodowania szło by podłączyć tylko pod nią sterownik , i czy by to działało ??
Skoro część mechaniczna nie różniła by się od tej co była wcześniej , to niby powinno to działać pod sterownikiem poprzedniej takiej samej skrzyni . Taki mi się nasuwa wniosek , odbyła by się wymiana części 1:1 , gdzie nie było by żadnych różnic z powodu innego oznaczenia kodowego skrzyni .
Tak jakbyś wymienił silnik arj , na inny silnik arj - zostaje ten sam komputer bez potrzeby dłubania , i kodowania elektroniki .
o tym pękającym koszu też słyszałem , ponoć idzie kupić nowy kosz za 500 zł
https://midparts.com.pl/pl/p/ZF-5HP19-K ... 73014/2731ogólnie wsteczny jeszcze działa , tyle , że się ślizga często , czasami jak dobrze złapie to działa normalnie . Tak jakby się zawór sterujący na płycie przycinał .