.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lut.2025 10:27:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Czyszczenie tapicerki ...
PostNapisane: 18.wrz.2005 17:33:58 
Użytkownik

MOja tapicerka mi sie bardzo podoba, ladna, fajna sliska, nie czepia sie jej wszystko tak jak weluru, nie jest zimna zima jak skora i latem nie kleji sie tak ale... tylko kapnie na nia kropla wody nawet zupelnie czystej i plama! Jakis specyfik kupilem w sprayu (pianka) to jako tako dzila ale to tez rowno trzeba jak najwieksza powierzchnie przetrzec zeby bylo rowno i nie bylo widocznej plamki po wyschnieciu. jak Wy ja czyscicie? tez macie tak ze wystarczy kapna woda albo w wilgotnych gaciach (bez podtekstow mam na mysli latem po kapieli itd) siasc i plama?

http://www.katamarany.civ.pl/_al/defender/PICT1288.JPG
(Stare zdjecie po przyjezdzie z reichu teraz takiego syfu to nie mam ;) )

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2005 18:06:40 
Użytkownik

Ja ostanio pralem - odkurzaczem wodnym.
O dziwo bylo bardzo czysto ale auto odrazu inaczej pachnie i wyglada.
A moze wanish? Ew. ja tez uzywam srodka z shella

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2005 19:18:04 
Użytkownik

Tata mial ta tapicerke w a6 tylko jasniejszy odcien. Auto bylo u nas rok w tym czasie pralismy cala tapicerke 3 razy, roznymi srodkami i tak jak mowisz wystarczylo nie rowno wysuszyc, albo potem kapnac czyms i plama. Tylko ze nasza była jasniejsza i lapala brud jak rzep beznajdziejna jest i tyle :zly: Jak mozna wogoel do samochodow za tyle kasy wkladac takie gowno, jeszcze takiej tapicerki to w zadnym samochodzie nie imelismy a mielismy z tata sporo ponad 30 aut. Teraz tata ma peugeota 806 z bezową jasna tapicerka sam przejechal ze 40tys, samochod ma ponad 200tys a tapicerka jest idealnie czysta, przyjemna i nie byla prana, chyba ze w holandii przez poprzedniego wlasciciela. W sierze mialem tak samo welur ajsny srebrny, samochod ponad 200 tys i zadnych wytarc przetac wyslizganego materialu ani zaciągnieć tapicerka jak w samochodach co maja po 50tys i tez jej nie pralem. Moim zdaniem tylko welur albo skora. W astrze mialem bez weluru taki gladki material dobrze ze byl ciemny bo tez nie byl najlepszy ale lepszy niz w audi. Jeszcze w xanti mialem tapicerke nie z weluru ani z gladkiego materialu tylko z takiej jak by grubszej plecionki. Material chyba najtanszy do tego modelu, ale i tak byl lepszy przynajmniej w uzytkowniau niz to w audi, tylko ze wygladała paskudnie :peace: .

Ja pralem vanishem, ale nie znalazlem sposobu na upranie tapicerki w audi , pralem takze odkurzaczem i tez nic. Moze na myjni profesjonalnie jakos ci ja wyczyszczą?

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2005 21:02:33 
Użytkownik

Ja w swojej niuni czyscilem jakims specyfikiem z firmy STP i nawet ladnie to wyszlo.

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2005 18:29:25 
Klubowicz

polecam Wanisch taki do dywnanow sposob wyprobowany.

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2005 23:47:29 
Użytkownik

Kliku napisał(a):
polecam Wanisch taki do dywnanow sposob wyprobowany.

Ale nie do tej tapicerki, tez sposob sprawdzony, czysci moze dobrze, ale zostaja plamy w formie zacieków.

Tytuł: Re: Czyszczenie tapicerki ...
PostNapisane: 01.gru.2012 10:22:12 
Użytkownik

Odgrzewam kotleta :peace: i to dość starego.

Kilka lat minęło od założenia tego tematu, gdzie wtedy używany był Wanisch. Pewnie przez ten okres wyszły jakis fajne specyfiki do czyszczenia materiałowej tapicerki.

Macie jakieś sprawdzone? Szczególnie chodzi mi o takie żeby nie używać wody. Chciałem teraz przeprać tapicerkę ale niestety pogoda nie sprzyja schnięciu.

Teściu miał kiedyś taką piankę, ale niestety nie pamiętam co to było :/ .. było dobre....

To, że twoje auto potrafi jechać szybko.Nie znaczy że ty również ....
Audi S6 4.2 avant quattro
Audi 80 B1 1975r

Tytuł: Re: Czyszczenie tapicerki ...
PostNapisane: 01.gru.2012 10:45:10 
Użytkownik

Ja na jakieś zabrudzenia na dywanikach używam pianki STP. Jest dość wydajna i zdecydowanie działa. Po spryskaniu trzeba zostawić na minutę czy dwie a potem wytrzeć szmatką. W przypadku uporczywych plam za pierwszym razem pryskam i delikatnie szoruję jakąś szczoteczką a za drugim razem szmatka i nie ma śladu.
Wygląda to tak:
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1