Nie no dobrze mówię hahahaha
Bogumil1800Audi80b3 napisał(a):
Nie zawsze stosuję jazdę gaz luz ale jak się nadarza okazja to i owszem stosuję i to nawet ze zgaszeniem silnika gdy jest to bezpieczne . Uruchamiam silnik gdy jest on mi potrzebny z energii kinetycznej jadącego jeszcze samochodu. Aż się prosi aby w samochodach był silnik z system start-stop w trakcie jazdy samochodem w mieście i poza miastem . Być może polubiłem mój styl jazdy gdy jeździłem Trabantem który miał wolne koło na czwartym ( najwyższym biegu) .Takie rozwiązanie w Trabancie dawało oszczędność w zużyciu paliwa , ale głównym zadaniem wolnego koła ( prawdopodobnie ) było nie kręcenie na wysokich obrotach silnika dwusuwowego bez obciążenia , bo wówczas silnik nie pobiera paliwa wraz z olejem dodawanym do benzyny , co doprowadza do zatarcia silnika dwusuwowego. Każdy silnik spalinowy ma największą sprawność zamiany energii cieplnej spalanego paliwa w energię mechaniczną , gdy jest dość mocno obciążony i trzeba z tego korzystać , aby obniżyć sobie zużycie paliwa jeżdżąc samochodem.