.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lis.2024 17:43:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A3 8p] problem z doborem sprężyn i amortyzatora
PostNapisane: 29.cze.2024 20:32:16 
Użytkownik

Witam, od listopada jestem posiadaczem A3'ki.

Na wiosnę po zmianie opon na letnie dostrzegłem, że w moim samochodzie tył stoi bardzo wysoko względem przodu oraz od samego początku przygody z samochodem przy przejeżdżaniu przez "policjanta" nawet przy niskiej prędkości tył auta wyskakuje jak inflacja w naszym kraju.
Szczerze? olałem temat, jednak nie dawno pojawiły się denerwujące stuki z okolic tylnego zawieszenia, sprawdziłem wszystko od wahaczy po łączniki stabilizatora, była wizyta na stacji diagnostycznej, podczas której diagnosta stwierdził ze coś "było majstrowane przy amortyzatorach" i bardzo nie podoba mu się długość sprężyn (nie znalazłem na nich żadnych oznaczeń) i tam mam szukać rozwiązania problemu.
Temat stukania udało mi się rozwiązać samemu - plastikowa osłona wahacza (ta najbliżej koła).

Natomiast przedtem przy sprawdzaniu amortyzatora, który mechanik odkręcił stwierdzono jego awarię oraz "na szybko ze zdjęć sprężyn w internecie, że obecnie założona ma więcej uzwojeń" i tutaj chciałbym prosić o pomoc w wyborze kompletu amortyzator + sprężyna + poduszka amortyzatora. Czegoś najbliżej oryginału, ponieważ nie chcę tzw. betonu
Nie chciałbym się pchać w jakieś sportowe zawieszenie, ponieważ mi na tym nie zależy, ale obecnie tył wygląda jak w niezaładowanym dostawczaku (chyba że ktoś mnie uświadomi i oryginalnie tak to wygląda) i chciałbym to zmienić :D

Audi a3 8P, 2.0 TDI CBAB, 2009r. VIN: WAUZZZ8P09B021495, obecnie założone 18', zima 17'

Pozdrawiam serdecznie :)

Tytuł: Re: [A3 8p] problem z doborem sprężyn i amortyzatora
PostNapisane: 30.cze.2024 10:48:05 
Moderator

Auto: 80 2,3 10V
Zajrzyj do bagażnika lub ksiażki serwisowej. Masz tam wlepkę gdzie w dolnej cześci są 3 xnakowe kody - jeden z nich odpowiada za okreslenie typu zawieszenia (sportowe, komfortowe lub specjalne) - najcześciej oznaczenie 1BA, 1BD, 1BE , 1BV lub podobne. One podpowiedza Ci jakiego typu sprezyn szukać - oznaczenia na spręzynie poprzez kropki i kolory.

Audi A4 2.8 30VQ tip - było
Audi Cabrio 2,8 12V - było
Audi A8 4,2 32V tip - było
Audi 80 2,3 10V - pod kocem
Audi A4 1,9 TDI Quattro - nowa zabawka

Strefa czasowa: UTC + 1