.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.mar.2025 21:42:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Podłączamy discmana do Audi gamma / beta / delta
PostNapisane: 23.wrz.2005 07:20:22 
Użytkownik

Ludziska,
Czy ktoś z was próbował podłączyć zwykłego discmana do fabrycznego radiomagnetofonu Audi Beta / Gamma / Delta
Podobno da się to zrobić - sygnał z discmana trzeba podłączyć między przedwzmacniacz i wzmacniacz mocy. He, tylko gdzie dokładnie?
Rozważam taki patent, bo jest problem z kupnem radia CD dającego się bezboleśnie założyć w C3 (to stare mocowanie z dwoma dziurami na każdym boku), poza tym radiomagnetofou nie kradną....
Kupno bezprzewodowego emitera odpada, bo on nadaje na tej samej częstotliwości co jedna z łódzkich rozgłośni. :( Jakośtak mi się wydaje...

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2005 07:26:15 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
mozesz sobie zalatwic specjalna kasetke, z kabelkiem do ktorego podlaczasz zrodlo dzwieku. Testowalem takie cos za 35zl i dziala dosc przyzwoicie:)

P.S. jesli chodzi o radio to nie ma problemu z jego wyjeciem, potrzebne są 4ry druty do szycia swetrów :D w jego miejsce pasuje bez problemu kazde inne radio.

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2005 07:47:55 
Użytkownik

Mam taką kasetkę z kabelkiem to Ci pokaże na spocie jak to wygląda i jak działa chyba że będziesz na zlocie to nawet wczesniej.

A4 B6 Avant
80 B4 Avant (stary grzechotnik)
80 B3
80 B2 GL

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2005 07:50:53 
Klubowicz

Ja też używam roawiązania z kasetą-adapterem, tylko z playerem mp3. Z discmanem był ten problem, że przeskakiwała płyta na wybojach ,ale jak masz z systemem antywstrząsowym to powinno grać. Jakość dzwięku zadawalająca. Zdarza się ,ze przy głośniejszym słuchaniu "pierdzą" głośniki od basów ,ale myśle ,że to wina ich wieku, bo jak sądzę od nowości (7 lat) nie zmieniane.Muszę wtedy trochę podregulować .W przypadku mp3 zauważyłem też różnice w jakości dźwięku zgrywanego z nowych i starych cd. W starszych ciszej i gorsza jakość. Ale przy odtwarzaniu z discmana nie powinieneś czuć różnicy ,bo cała płyta będzie w tej samej jakości.Pzdr.

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2005 07:57:08 
Użytkownik

Cytuj:
jesli chodzi o radio to nie ma problemu z jego wyjeciem, potrzebne są 4ry druty do szycia swetrów w jego miejsce pasuje bez problemu kazde inne radio.

Wiem jak wyjąć radio, ale praktycznie ŻADNE obecnie produkowane radio nie da się poprawnie zamocować: samo radio włożone z dziurę ma luz, natomiast ramka z blachy nie daje się zamocować w konsoli, bo jest dla niej za ciasno.

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2005 10:29:01 
Klubowicz

cygaro-avant napisał(a):
Cytuj:
jesli chodzi o radio to nie ma problemu z jego wyjeciem, potrzebne są 4ry druty do szycia swetrów w jego miejsce pasuje bez problemu kazde inne radio.

nie wszystkie radia da się wyciągnoć za pomocą drutów są co trzeba do tego dwuch blaszek tak jest w przypadku orginalnych w A4 w rocznikach 1995 niewiem jak jest wcześniej i wnowszych wersjach 2000

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2005 10:49:19 
Użytkownik

ja mam do sprzedania zestaw sony - kaseta + zasilacz do zapalniczki za 70zl - moze i drogo ale za jakosc sie placi ;-)
tu zdjecia:
http://www.dtm.internetdsl.pl/kaseta1.jpg
http://www.dtm.internetdsl.pl/kaseta2.jpg
zobacz jakie masz zasilanie w discmanie tzn czy bedzie pasowal ten zasilacz??

jak cos moge wziac na zlot i mozna sprawdzic czy i jak dziala - info na PW

a tu znalazlem na aukcji sama kasete sony http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64415928

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2005 10:54:36 
Użytkownik

Na zlocie niestety mnie nie będzie :zly:
Co do "kasety" - nie bardzo podoba mi się to rozwiązanie, choć z drugiej strony nie wymaga rezania redia. Muszę jeszcze pomyśleć... :/

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2005 15:01:32 
Użytkownik

zrobić się da. w moim starym golfie mialem kiedys betę a w niej dorobione wejście na mini-jacka. Zrobił mi to domorosły elektronik. Jedyny problem, to taki, ze musiał zakleić kieszeń na kasetę - "bo tak trzeba" (ale dzieki temu było wejście na discmana czy też mp3 playera), dorobił zgrabny przełącznik z przodu radyjka i grało. Nie baw się w kasety-adaptery ani w fm-transmitery - strata na jakości dźwięku jest zbyt duża. Ja puściłem kabel z tyłu radia do schowka, (przełącznik był miniaturowy i w kolorze radia) i nikt nawet nie wiedział o playerku w środku. Beta VW ma całkiem niezły wzmacniacz - po dodaniu trójdrożnych głośników z MediaMarkt za 190 zł na tylną półkę miałem salę koncertową w 17 letnim golfie :D - miodzio!!!

Tytuł: Re: Podłączamy discmana do Audi gamma / beta / delta
PostNapisane: 23.wrz.2005 22:01:59 
Klubowicz

cygaro-avant napisał(a):
Ludziska,
Kupno bezprzewodowego emitera odpada, bo on nadaje na tej samej częstotliwości co jedna z łódzkich rozgłośni. :( Jakośtak mi się wydaje...

Cos mi się zdaje że bezprzewodowe emitery (przynajmniej większość) ma regulowaną częstotliwość na której nadają więc nie powinno to byc problemem :)

Ale jak wymyślisz coś lepszego to ja też chętnie skorzystam bo mp3 playera chetnie podepne pod delte :)

Tytuł:
PostNapisane: 24.wrz.2005 09:49:06 
Użytkownik

ja uzywam fm emitera, ma dowolnie regulowana czestotliwosc i nie slysze az tak duzych strat, przy emiterze dosc istotne jest jak zauwazylem jego umiejscowienie

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2005 14:44:21 
Użytkownik

O, widzisz Pablos - to juz coś :!:
Gdzie i za ile zdobyłeś swój emiter? Bo te z Allegro nadają tylko na 88,7 MHz.
Co do umiejscowienia nie ma problemu - mam dwie zapalniczki w aucie, poza tym emiter można podpiąć bezpośrednio do elektryki, bez konieczności wtykanie go w gniazdko +12 V. Miejsce też się znajdzie (patrz zdjęcie autka poniżej), chyba że emiter ma rozmiary koła zapasowwego.... :D

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2005 15:49:21 
Użytkownik

ten, ktorego uzywam prezentuje sie tak:
Obrazek

kosztowal okolo 80 zl mam go juz dluzszy czas i nie narzekam, zaleta jest mozliwosc plynnej regulacji czestotliwosci i wyglad ma chyba nie taki ostatni:)
a kupilem go tutaj
http://www.mediago.pl/sklep/product_inf ... 2ecc4c5d9a[/url]

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2005 16:59:19 
Użytkownik

no, no....Coś mi się jakośtak wydaje, że to kupię - i do tego nie potrzeba +12 V. A gdzie w stosunku do anteny należy to umocować?
Piotrze, co ty nato?

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2005 00:38:00 
Użytkownik

Auto: Passat B4 '96 1.8 ADZ
Mam dwa gadzety. I FM transmiter i kasete - adapter. Wg mnie lepszym rozwiazaniem jest kaseta, bo nie potrzebuje zasilania i mam wolne gniazdo zapalniczki. jakosc dzwieku porownywalna, tj dorba.

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2005 06:31:38 
Użytkownik

u mnie gdy umiescilem to w okolicach radia byly niewielkie zaklucenia, natomiast gdy lezy to w ogolicach podlokietnika jest idealnie

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1