.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 16.mar.2025 00:45:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problemy z biegami
PostNapisane: 25.wrz.2005 09:25:29 
Użytkownik

Czesc,
Audi to 80 B4, 2.0ABT z 94r.Od kiedy go mam, pedal sprzegla jest wyzej od hamulca o ponad 1cm, ale mi to nie przeszkadzalo. Pisze o tym,poniewaz sadze,ze moze miec zwiazek z problemami, ktore zaczely sie niedawno, a mianowicie z wrzucaniem biegow, zwlascza 1, 2 i R. Wchodza ciezko, z oporem, zwlaszcza jak chce sie to zrobic szybko. Bywa, ze slychac zgrzyt i drazek wibruje lekko- sprzeglo docisniete do opoeu- 2 razy zdarzylo sie, ze kiedy sadzilem ze wrzucilem 2 puszczajac sprzeglo uslyszalem zgrzyt ze skrzyni i drazek wyskoczyl z polozenia.
Co to moze byc? Slyszalem rozne wersje, malo oleju w skrzyni, wodziki do regulacji, starta tarcza sprzegla (wydaje mi sie, ze sie ne islizga-jak to sprawdzic?), padajaca skrzynia...
Podpowiedzcie, zebym mogl udac sie do mecheca uzbrojony w wiedze teoretyczna.
Pozdrawiam
Tomek

Tytuł:
PostNapisane: 25.wrz.2005 11:19:45 
Klubowicz

Jabym najpierw zaczą od regulacji sprzegła może ci żle wysprzęgla i czeba je podciągnąć przesto też będą żle wchodzić biegi ,może być coś dociskiem . A jak nie to to będzie coś ze skrzynią.

Tytuł:
PostNapisane: 25.wrz.2005 12:56:34 
Użytkownik

A jak przygazujesz z wciśniętym sprzęgłem to lepiej wchodzi bieg? Tam jest hydrauliczne sprzęgło.

Tytuł:
PostNapisane: 25.wrz.2005 19:51:00 
Użytkownik

Nie probowalem gazowac, ale przeciez nie ma zadnej pompy do sprzegla. Pojade na regulacje sprzegla, mam nadzieje,ze to nie skrzynia, jakby skonczylo sie na wodzikach,to byloby ok...

Tytuł: Problem z biegami.
PostNapisane: 25.wrz.2005 20:13:48 
Użytkownik

Cześć.
Jedynkę i wsteczny powinno się wrzucać dopiero wtedy jak silnik spadnie a obrotów - raczej powinieneś sprawdzić czy czasami sprzęgło nie bierze za nisko, jeżeli tak to musisz poregulować jak się uda w przeciwnym wypadku wymianka tarczy lub docisku.
Pozdro.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1