dorzuce cos od siebie:)
jesli idziesz na studium policealne to wazne jest zebys ukonczyl je przed 21 czy 22 rokiem zycia bo moga cie powinąć, a jak masz wiecej niz 21 czy 22 lata to odroczki nie dostaniesz. jedynie jesli studiujesz na uczelni wyzszej to dostaniesz odroczenie, ale nie dluzej niz do 27 roku!! Cwaniaki zostawiaja sobie jeden roczek do 28 zeby mogli cie powinąć
Z odroczkami typu opieka nad starsza osoba tez nie jest tak latwo, jest kilka haczykow, np. nikt inny z rodziny nie moze tego robic za ciebie, nie mieszkasz 200km od tej osoby itp. warto poczytac akty prawne na ten temat:
http://www.mon.gov.pl/
na stronie pacyfistycznej komendy uzupelnien jest tez kilka przydatnych tekstow.
Ja osobiście unikam wojska na BEZCZELA
Np. przez ostatni rok nie odbieralem wogole poleconych listow z WKU...
W koncu przyslali do ojca pismo, ze uchylam sie od wojska i zeby podal miejsce mojego przebywania... ( i tutaj ciekawostka bo mniej wiecej od roku mam prace i place zus itp, czyli dosc latwo mogli by mnie namierzyc, ale tego nie robia... dlaczego, nie wiem).
Jak juz przyslali tak wazne;) pismo, to odczekalem jeszcze miesiąc i udalem sie do nich osobiście. W miedzyczasie zapisujac sie na kolejne studia wyzsze

Poszedlem do nich z zaswiadczeniem ze sie ucze o godzinie 15:20, czyli 10 minut przed zamknieciem WKU, nie bylo problemu, wystawili odroczke na 3 lata, nawet nie pytali dlaczego nie odbieralem wezwan (pare dni wczesniej byl u nich moj kolega w podobnej sytuacji i spytali go dlaczego nie odbieral, to im odpowiedział, ze byl za granicą i niedawno wrocil i to wszystko, nic wiecej nie pytali)
A dlaczego poszedlem o 15:20?? bo o 15:30 zamykają WKU i odlaczają im sieć i baze danych

i w tym pospiechu o nic nie pytają
Moja rada: ściemniaj i odwlekaj ile wlezie... poczekaj jeszcze dwa miesiące, zapisz sie na jakies dziwne studia zaczynajace sie od polrocza i bedziesz mial kwitek ze sie uczysz. A jak spytaja czemu sie nie stawiles na wezwanie, to powiesz matka odebrala, bo wszystko odbiera, a ciebie nie bylo wtedy w domu, cos wymyslisz, ze byles np za granica, albo nie mieszkasz z rodzicami albo cos innego, to nie ma znaczenia:)
Tak czy inaczej jakiekolwiek kroki jak sie nie zjawiasz zaczynaja poczynac gdzies po 4-6miesiącach. U mnie po 14tu przyslali do starszego ze sie nie stawiam:) Jeszcze miesiąc i papiery poszlyby do prokuratury i wtedy policja ma prawo powinąć i dostarczyc do wku, ale to naprawde trzeba zwlekac tak jak ja:)
Jak nie masz w tym interesu to nie idz tam tzn na sluzbe. Poodwlekaj, to moze akurat zniosą obowiązek