.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.gru.2024 21:45:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: wtryskiwacze (benzyna) - problemy? (A4 1.6)
PostNapisane: 31.paź.2005 20:18:15 
Użytkownik

Witam

Mam dziwny problem - samochód to Audi A4 1.6 benzyna + gaz.
Czasami, ale nie zawsze uruchomiony zimny na benzynie chodzi tragicznie - jakby nie na wszystkie cylindry. Po przełączeniu na gaz pracuje idealnie (gaz niestety zwykły, mikser w kolektorze). VAG błędów nie wykazuje. Dzisiaj rano w ramach testów przy silniku pracującym na wolnych obrotach odłączałem kolejno wtyczki od wtryskiwaczy - przy niektórych reakcja silnika była mocno negatywna, przy niektórych wcale! Co dziwne takie zachowanie potrafi pojawiać się i ustępować losowo - tzn. np. rozgrzany nadal pracuje niepoprawnie, ale trochę postoi i już wszystko ok, albo bardzo zimny urochomiony pracuje poprawnie, cały dzień nie pojawiają się problemy.
Wlałem preparat do czyszczenia wtrysków (STP), od 2 dni jeżdżę tylko na benzynie (o ile oczywiście pracuje poprawnie, jeśli nie - to gaz), ale to chyba nie pomaga.

Pytanie - czy ktoś miał takie problemy? Wiele wskazuje na wtryskiwacze, ale oczywiście chętnie czekam na inne porady! Jeśli to faktycznie wtryski, jak je sprawdzić?

pozdrawiam,
Piotr

Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2005 20:21:16 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
pewnie pada Ci pompa paliwowa :P ...a powaznie , wyjmij wtryski , wymocz je dalej idac zaalej paliwo do pelna , wyjezdzij z pol zbiornika , mozesz dolac uszkl;achetniacza jakiegos , powinno pomoc ... jezeli nie to masz problem albo z pompa albo wtryski sa juz tak zajechane ze nie dalo rady ich wyczyscic ... a wszystkiemu winny gaz ... nie jezdzisz na PB i tak sie dzieje z nieuzywanymi elementami

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2005 20:37:27 
Użytkownik

hans napisał(a):
pewnie pada Ci pompa paliwowa :P ...a powaznie , wyjmij wtryski , wymocz je dalej idac zaalej paliwo do pelna , wyjezdzij z pol zbiornika , mozesz dolac uszkl;achetniacza jakiegos , powinno pomoc ... jezeli nie to masz problem albo z pompa albo wtryski sa juz tak zajechane ze nie dalo rady ich wyczyscic ... a wszystkiemu winny gaz ... nie jezdzisz na PB i tak sie dzieje z nieuzywanymi elementami

Dzięki za radę, jestem zaskoczony szybkością odpowiedzi.
Kilka słów sprostowania: silnik zawsze odpala na benzynie, więc kilka razy dziennie wtryski są używane. Jak gaz się skończy to też jeździł na benzynie, a to nierzadko.
Paliwo zawsze w okolicach pełnego zbiornika, minimum to połowa.
Uszlachetniacza już dolałem, oczywiście dolewając paliwa do pełna, przejechałem na tym może 200 km.
Jeśli to pompa paliwa - dlaczego odpięcie wtryskiwacza na jednym z cylindrów daje zupełnie odmienne efekty niż na drugim? Dlaczego problem pojawia się losowo? W czym wymoczyć te wtryski?

dzięki za zainteresowanie i rady, pozdrawiam
Piotr

Tytuł:
PostNapisane: 06.lis.2005 00:50:53 
Użytkownik

Rozwiązanie - jak się okazało, wtryski były brudne, od swojej "zewnętrznej" strony, tj. końcówki od kolektora. Zagadką pozostaje pytanie - dlaczego? Jak już wspomniałem, samochód zawsze jest uruchamiany na benzynie, czasami na niej jeździ. Gaz w większości przypadków ze stacji Shell, filtr gazu wymieniany zgodnie z przebiegiem.

W każdym razie dwa z wtrysków zostały wymienione na zdobyte na szrocie, dwa pozostałe - wyczyszczone. Lenistwo nie pozwoliło sprawdzić, czy te wyjęte z samochodu po wyczyszczeniu by działały, ale sądzę, że tak.

Mam nadzieję, że moje doświadczenia komuś się przydadzą ;)

pozdrawiam
Piotr

Tytuł:
PostNapisane: 14.lis.2005 18:39:38 
Użytkownik

Witam
mam podobne problemy.
proszę powiedzcie jak czyściliśce swoje wtryski
w czym można je moczyć
co wlewaliście do paliwa, jak to dokładnie się nazywa

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1