.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 11.sty.2025 11:33:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z hamulcem recznym w B4
PostNapisane: 20.lis.2005 18:14:26 
Użytkownik

Witam
Mam maly problem z chamulcem recznym w mojej niuni. Podczas zmiany opon na zimowe zauwazylem ze nie czyma reczny na jednym kole przy zaciagnietym mozna bez problemu obrocic kolem. Na dodatek jak sie zwolni reczny to nie oddaje calkiem na tym samym kole. Co to moze byc??? Mechanik sprawdzal na kole jest wszystko ok. Wiec gdzie szukac usterki???

Pozdro for all

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2005 19:03:07 
Użytkownik

pewnie masz zapieczony ten cały mechanizm od ręcznego w zacisku rdza itp ostatnio to przerabiałem i 2 raz chyba bym sie nie podjął :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2005 21:11:06 
Użytkownik

To co masz to zmora Audi. Trzeba rozruszać rozpierak ten siedzący w zacisku a jak się nieda to rozebrać oczyścić nasmarować i złożyć (sporo roboty), najpierw jednak sprawdź linkę - zdejmij ją z rozpieraka i rusz go ręką on powinien w miarę lekko chodzić (i sam odbijać) jeżeli chodzi to linka a jak nie to wiesz co robić. Ja miałem to samo w coupe. Jak się z tym uporasz to non stop używaj ręcznego bo to może się powtórzyć. Powodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2005 21:20:28 
Użytkownik

Czytać i szukać:
http://forum.audiklub.org/viewtopic.php ... highlight=
Zaciski sprawdz odpinając linki z dzwigenek i sprawdzić czy same odbijają do góry do zderzaka.

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2005 21:28:17 
Użytkownik

U mnie tez jest mały problem z recznym...
wersja z tarczami z tyłu

-klocki hamulcowe mam OK. linka ręcznego jest też ok , a hamulec ręczny ledwo co działa -nie da się zblokować kół nawet na lodziku... , kiedys było tak ze cały czas mi hamowałtył poniewaz ta dźwignia nie odbijała do końca ,ale duża ilość wd40 pomogła i odbija do samego końca...

z przodu też mam mały problem bo hamulce lekko hamują koło ,np. jak podniosę auto na podnośniku to gdy zakręce kołem przednim to odrazu sie zatrzymuje ,co wymienić? poradźcie coś...

Alubuty ALLUET 15' opony 195/60 FULDA

Tytuł: Ręczny hamulec
PostNapisane: 20.lis.2005 22:12:42 
Użytkownik

Witam.
Poluzuj linkę ręcznego i próbuj wkręcić-wepchnąć dzwignię do środka zacisku a dopiero założyc i wyregulować linkę ręcznego. Hamulec powinien być dobry po takiej regulacji. Apropo tak jak "maniekmac" polecam używać recznego cały czas w lecie i zimie.
Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2005 23:12:06 
Użytkownik

w poprzednim samochodzie też zostawiałem w zime na ręcznym ,aż w końcu przymarzły szczęki do bębna i miałem duuży problem w środku Gdańska... (trzymały jak po***.)

ja mam już nauczke ,i nie bede zostawiał w zime na ręcznym ,ręczny będę używał tylko do zabawy na pustych placykach... ale do tego muszę zrobić ten ręczny żeby dobnrze łapał na dwie gumy...

Pzodro.

Alubuty ALLUET 15' opony 195/60 FULDA

Tytuł:
PostNapisane: 21.lis.2005 22:59:37 
Użytkownik

maniekmac napisał(a):
To co masz to zmora Audi. .
Zgadza sie faktycznie jest top zmora audików, mój ojciec miał ten sam problem ze mu z jednej strony nie odpuszczał... on to zostawił i jezdzil bez recznego... potem go sprzedał ;((( i nowemu właścicielowi zostawił ten problem...

Tytuł:
PostNapisane: 21.lis.2005 23:02:40 
Użytkownik

Auto: Renata
buberturbo napisał(a):
maniekmac napisał(a):
To co masz to zmora Audi. .
Zgadza sie faktycznie jest top zmora audików, mój ojciec miał ten sam problem ze mu z jednej strony nie odpuszczał... on to zostawił i jezdzil bez recznego... potem go sprzedał ;((( i nowemu właścicielowi zostawił ten problem...

mialem to samo .
rozwiazanie .
wymienilem dwie linki od recznego ,nasmarowalem caly mechanizm i dziala jak nalezy ... wyrobilem sie tuz przed zima .... :P

Tytuł:
PostNapisane: 22.lis.2005 00:05:57 
Użytkownik

ale widze ze wiekszosc nas ma lub mialo w tym aucie ten silnik 1,9 tdi ... ja mam nadziejee na pocatku padziernika 2006 tez bede szczesliwym uzytkownikiem B4 Tdi ... ;)))

Tytuł:
PostNapisane: 22.lis.2005 11:30:07 
Użytkownik

Widzę ze nie wszyscy zainteresowani przejżeli link który podałem.To ze linki pracują nie gwarantuje poprawnej pracy ręcznego, muszą one chodzić idealnie lekko.
Sprawdzcie tez dzwignie na zaciskiach czy się nie blokują po odłaczeniu linek. U mnie nic za zaciskami z tej strony się nie działo i nie dzieje.
W starym typie zacisków np.GOlf II GTi,III GT GTI, Audi 100 cygaro tam rdzewieje wewnątrz zacisku popychacz toczka. Wiem bo naprawiałem i stary i nowy typ zacisku.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1