.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.mar.2025 23:55:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czujniki temperatury w A80 B2 1,8 DS i zielona strzałeczka
PostNapisane: 14.lis.2005 13:13:45 
Użytkownik

Witam

Zmieniłem silnik i podczas przekłądania zaciekawilo mnie do czego jest tyle czujników temperatury.
Na króćcu do chłodnicy:
- czterowyjściowy u góry króćca -?
- mały z jednym kabelkiem obok czterowyjściowego to wiem że do wskaźnika temp.
-trzeci czujnik na tym króćcu znajduje się od spodu - nie był nigdzie podłączony, a na starym silniku (identycznym) nie miałem tego czujnika - ?
- czujnik wkręcony z tył w głowicę - ?

Oraz nie wiem do czego jest czujnik podciśnienia, który jest przymocowany obok akumulatora i idzie do niego wężyk oraz dwa kabelki.
U mnie w B2a nie ma tego czujnika, tylko kostka z tymi kabelkami leży na silniku. W zwyklej B2 jest ten czujnik też w DS. Czy to przypadkiem nie jest powiązane z kontrolką w kształcie zielonej strzałki - bo doszedłem do wniosku że to taki diodowy ekonomizer, ale nie wiem do czego ona jest bo w B3 jest, a w B2a jej nie ma i nie ma tego czujnika. Dobrze kombinuję?

Tytuł:
PostNapisane: 19.lis.2005 09:42:01 
Użytkownik

Witam

Pomoże mi ktoś? Co to za zielona strzałeczka skierowana ku górze pomiędzy wskaźnikiem tem. i paliwa?

Oraz do czego są te wszystkie czujniki temp. w silniku w/w

Tytuł:
PostNapisane: 22.lis.2005 02:19:02 
Użytkownik

Ta strzałeczka, to jest właśnie taki prosty economizer. Ma za zadanie sygnalizować optymalny stan pracy silnika do zmiany biegu na wyższy. Z oczywistych względów nie włącza sie przy wstecznym oraz na piątym biegu...
snaffie

Tytuł:
PostNapisane: 22.lis.2005 09:27:33 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
No i najważniejsze ta strzałeczka nie jest zielona tylko żółta :peace:

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2005 03:30:06 
Użytkownik

LOL... o tym to nie wiedziałem normalnie :P
No jak zgaszona to zabarwienie ma zielone, ale zapalonej nie widziałem nigdy... pewnie masz rację, działa Ci to w coupejce jmm??

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2005 12:41:42 
Użytkownik

Witam

Więc tak, w mojej B2a (przejściówka) nie ma tej zielonej strzałeczki, ani miejsca w zegarach do jej podłaczenia, ale w okolicy sprzęgła wisi niepodłączona kostka z dwoma kablami. Niedawno kupiłem b2 (zwykłe) i tam była strzałeczka, oraz ta kostka co u mnie była luźna, w zwyklym b2 podłączona jest do czujnika podciśnienia, czyli to według mnie na 100% musi być czujnik od tej strzałeczki. Przykręcony jest on w okolicach akumulatora.

Przełożenie zegarów od b2 do b2a nie wchodzi w rachubę, bo mimi że kostki pasują to rozkład kabli w nich jest inny. Ale już prawie jestem pewnien że są kable w instalacji do strałeczki, a w zegarach ścieżki tych dwóch śrubek do których jest podłaczona strałeczka. Mechanicznie strzałeczkę da się włożyc tylko trzeba przełożyć ramki do cyferblatów od starszych zegarów, włożyć strzałeczkę, wlożyć dwie śrubki przyłączeniowe, podłączyć, założyć na ową wiszącą kostkę czujnik podciśnienia i podpiąć podciśnienie z kolektora za pomocą trójnika wpiętego do wężyka idącego do aparatu zapłonowego.

Powinno działać, czy ktoś to uruchamiał w b2a - przejściówce?

Tytuł:
PostNapisane: 27.lis.2005 02:07:44 
Użytkownik

Jezeli instalacja jest wyposazona w ekonomizer na strzlce to do skrzyni ida dwie wiazki i dwie kostki. Jedna do wstecznego a druga do 5 biegu, ktory podaje sterownikowi aby nie sterowal kontrolki.
Czujnik podcisnienia jest podlaczony do gaznika przewodem podcisnieniowym. Najczejsciej pada sterownik ekonomizera. Kiedys dawno temu duzo pisalem na ten temat i to dosc dokladnie. Poszukajcie sobie...

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1