.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.gru.2024 14:47:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ramię wycieraczki - problem z dociskiem
PostNapisane: 29.lis.2005 11:18:50 
Użytkownik

hejka, od jakiegoś czasu mam problem z lewą wycieraczką tzn. w najwyższym położeniu ściera tylko część wycieraczki od uchwytu w górę. Część od uchwytu w dół się unosi. Zima przyszła i problem stał się bardziej palący niż zwykle więc sie nim zająłem i wydaje mi się, że lewe ramię słabiej dociska wycieraczkę niż prawe. Próbowałem je wyginać i to chyba nie pomaga. Czy ktoś już może rozwiązał taki problem? Myślę, o wymianie sprężyn w ramieniu no i pytanie czy je się wymienia czy trzeba całe ramię?

PS1. Wycieraczki mam Valeo dedykowane do auta

PS2. Szukałem w szukaczce i nic na taki temat nie znalazłem.

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2005 11:23:21 
Użytkownik

Auto: Audi
Sprawdź przyjacielu i dokręć mocowanie całego mechanizmu.Na podszybiu plastikowym są śruby mogą być zaślepione plastikami - klucz nasadowy 10
W moin samochodzie pomogło dokręcenie obydwu tych śrób a objaw był ten sam , jak pomoże to daj znać. :)

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2005 13:20:02 
Użytkownik

ja tez tak miałem mi pomogło zakup piór bosch (sa wyzsze) niz te za 10-20zł
ale przed zakupem tez mnie to menczyło pomogło troche wygięcie ramienia
sprężyny nic do tego nie maja jak sciągniesz ramie to to ma jakąś blokade ze i tak ci sie mocniej nie złoży nawet jak wymienisz sprężyny chyba ze idzie coś podłubac zeby sie bardziej składało to w sumie tyle z tego tematu :peace:

ALL BEL 2013-

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2005 09:18:16 
Użytkownik

miałem podobny problem z tylną wycieraczką w Avancie, zmieniłem gumy na Valeo i nie pomogło, potem kombinowałem jak ty zeby naciągnać sprężynę, doginałem ramię wycieraczki i ciągle bez efektu, i wkońcu cos mnie tknęło - prysnąłem WD40 w ośke wycieraczki i sprężynę naciągającą , pomogło od razu.Sciaga wodę idealnie; na poczatek wypróbuj WD40 - może masz tak jak ja lekko podrdzewiały cały mechanizm

Tytuł: Wycieraczki
PostNapisane: 02.gru.2005 22:59:47 
Użytkownik

Cześć.
Tylko pióra wycieraczek dadzą radę tzn. kup sobie takie z owiewkami.
Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 03.gru.2005 14:35:14 
Użytkownik

Nie trzeba nic kupowac. Nalezy jedynie wyprostowac ramie wycieraczki (odlew). Zrobilem to juz w 3 Niuniach. :)
Robisz to w nastepujacy sposob:
Demontujesz cale ramie wycieraczki czyli odkrecasz srobe o ktorej pisal kolega ZANJAC, sciagasz rowniez pioro wycieraczki. Teraz nalezy zaopatrzyc sie w dwie deseczki drewniane. Aby nie zedrzec lakieru na wycieraczce. Nastepnie wkladasz wycieraczke w imadlo pomiedzy deseczkami i BAAAARDZO POWOLI skrecasz imadlo. Zagiecie odlewu nalezy wyprostowac o okolo 8-12 mm. Nastepnie montujesz wszystko spowrotem i cieszysz sie nowym spojrzeniem na droge :D.

A6, Q 2.5 kombi, full, recaro sport -jest
A3 2.0 Q full - jest
S8 Q full - jest

Tytuł:
PostNapisane: 17.mar.2006 22:31:17 
Użytkownik

Witam,
tez mam podobny problem z wycieraczką nie zbiera od połowy w dół.
Z tyłu na tą dolegliwość pomogło WD 40.
Z przodu jak podniosę wycieraczki do góry to lewa ( kierowcy) jest w powietrzu. Doginanie ramienia nic nie pomaga.
Jak łapię za ramię jest wyczuwalny luz na sworzniu ramienia jak się ją dociśnie wycieraczka działa idealnie.
Podobno są wsprzedaży jakieś teflonowe reperakurki do sworzni czy ktoś to stosował?

Tytuł:
PostNapisane: 18.mar.2006 14:25:01 
Użytkownik

jak próbowałem u mnie to na początku nic nie pomagało, nawet doginanie, ale w końcu się wkurzyłem, przegiełem mocniej ramię i teraz działa bez zarzutu. W końcu gdzie się nie da głową, to trzeba siłą:)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1