Dzien Dobra...ogol bobra
Ostatnio pytalem sie o rezanie wydechu w silniku Turbo i Hansio powiedzial ze "...to turbo i mu nie zaszkodzi a jedynie pomoze..." wiec tak tez uczynilem.
Zabralem sie za to z
Pazdziochem. Zamiar byl taki aby wywalic srodkowe tlumiki w C3 Quattro i wstawic kawal prostej rury przelotowej aby odetkac nasze silniczki

Zgromadzilismy do tego
zestaw mlodego rezacza i zaczelo sie.
Najpierw usunelismy zbedny
balast na pokladzie i w powstala
dziurke dopasowalismy odpowiedniej srednicy
prosta rure Potem tylko troche spasowania i rurka siedzi tak jak to bylo zaplanowane. Nastepnie aby cieszyc sie bloga cisza w samochodzie trzeba wyrezac odpowiednio wyprofilowane wieszaki do naszego "nowego wydechu"

W tym celu grubszy drut, mlotek i imadlo i jazda,
wieszak sie trzyma.
Taki sam przebieg prac mial miejsce i u mnie (2.0 TDi Quattro) jak rowniez u Pazdziocha (2.2 Turbo Quattro). Efekt przerosl nasze oczekiwania...
U mnie samochod stal sie wyraznie elastyczniejszy, zbiera sie juz od niskich obrotow i jest naprawde inna jazda przy czym przy obciazeniu pojawia sie malo wyrazny ale jednak "gulgoczacy" dziwk 5 cylindrow. U Pazdzioch ten sam efek z elastycznoscia i zbieraniem sie ale samochod nabral rasowego "ryku" z rury wydechowej

Teraz czuc i pod noga i na zewnatrz co jest pod maska, nie jest to natarczywe a jednak doskonale uzupelnia mocny i twardy charakter tego auta... Serdecznie polecamy
Lukasz (mAlIbOr) i Tomek (Pazdzioch)
Natchnienie tej przerobki dedykuje mojemu przyjacielowi Kefirowi oraz Dredowi, pomoc techniczna, Pan Slawek, nadworny Tjuner Nadwislanski
P.S. - rezania nie koniec, ze wzgledu ze mam diesla chcialem zrobic dokladnie tak jak mialem w poprzednim chrupku, czyli dwie rurky w dol. Raz ze mi sie to podoba a dwa ze nie mecze ludzi za soba jak szybciej jade
Reazanie wygladalo nastepujaco. Znalazlem dwie odpowiednio wyprofilowane rury od jakiegos starego tlumita,
podocinalem odpowiednioi zrobilem male widelki skierowane w dol,
przyspawalemdo tlumika. Efekt wizualny jest nastepujacy,
z tylu,
z boku z wyraznym zaznaczeniem na glebie jak skutecznie kieruje nadmiar czarnosci w dol

.
P.S. ver.0.2 - zapomnialem dodac ze u Pazdziocha juz wczesniej wycielismy katalizator, wyglada to
TAK i
tak ze kata w razie potrzeby mozna wstawic w orginalne mocowanie.