.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.lis.2024 06:50:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kupiłem A4 TDI, proszę o rady i opinie :)
PostNapisane: 15.sty.2006 11:39:37 
Użytkownik

Witam!

Jakiś czas temu zarejestrowałem się na forum, przywitałem i zadeklarowałem, że szukam coupejki. Między czasie jednak udało się dozbierać troszkę kasy i kupić coś nieco nowszego i oszczędniejszego czyli A4 1.9 TDI 110 PS 96r z klimą, el. przednie szyby, lusterka, 2xairbag

Tu są zdjęcia:

http://img521.imageshack.us/img521/8003/dscf47109yf.jpg

http://img521.imageshack.us/my.php?imag ... 7271db.jpg

http://img507.imageshack.us/img507/4899/dscf47179ip.jpg

Proszę o jakieś opinie. auto niestety było uderzone w przód i prawy błotnik nie ma co ukrywać nie jest za idealnie spasowany czego w zasadzie na zdjęciach nie widać jednak sami chyba wiecie jak ciężko jest znaleźć 10 letnie auto nie bite, tym bardziej, że zależało mi na 110 PS i dobrym stanie technicznym, który mimo przebiegu prawie 250 tys jest całkiem przyzwoity, auto nie jest wytłuczone a silnik chodzi jak pszczółka :) Z początku były problemy z paleniem i nie było czuć pełnej mocy jednak wymiana świec żarowych i usunięcie katalizatora rozwiązały problem.

Co do wyglądu czyli w waszym języku rezania :D są wrzucone jak widać 17-ki z oponkami 225/45 przyciemnione boczne szyby, wymienione zapewne przy dzwonie przednie lampy na nowsze i grill kamei. Ktoś nie wiem po co założył jeszcze spoiler i wieśniackie białe lampy. Tego 1-szego nie będe już ściągał jednak lampy z czasem chcę zmienić i tu mam pytanie na jakie, myślę o

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79282146

Napiszcie czy w dobrą stronę się kieruje czy może lepiej oryginały albo ciemne ?

W najbliższym czasie zamierzam przyciemnić również tylnią szybę bo ktoś chyba dlatego, że jest roleta tego nie zrobił a mnie to troszke kuje w oczy

Na wiosne sprawiłem audiczce również prawie nowe sprężyny Eibacha - 40 mm, mam nadzieję, że w połączeniu z felgą efekt będzie pozytywny :peace: i jakoś przeżyję jazdę po Wrocławiu....

Co do wnętrza to co prawda nie robiłem zdjęcia bo jak to się mówi nie ma się czym chwalić, kierownica zwykła, myślę o

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81822170
lub
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81569998

I tu mam pytanie jak to jest z poduszką, komputer nie będzie nic wariował po zmianie na kiere bez ?

Przy okazji co do wnętrza to szukam takiej ramki

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74765477

tylko czarnej bo w mojej jakiś desperat powiercił dziury i ogólnie jest popękana. Z czasem zamierzam również zmienić audio szczególnie radio na coś lepszego bo jest oryginał z seata na kasety i kiedyś jakąś skrzynke do bagażnika. Narazie wrzuciłem tylko CB, antene umieściłem na uchwycie do bagażnika na środku i tu ostrzeżenie dla wszystkich którzy tak chcą zamontować, w A4 jest za mało miejsca między szybą a klapą i uchwyt ociera o szybę. Mi tak śruby mocujące zniszczyły lekko szybę i musiałem nieco zrezać uchwyt i troszkę podnieść klapę :zly: Gdybym wiedział napewno kupiłbym antenę na magnes ale teraz już musi być tak jak jest.

Mam jeszcze pytanie co do przedniego zderzaka, w otworach w których są zazwyczaj kratki u mnie są jakieś dziwne zaślepki, to oryginalny zderzak jest waszym zdaniem tylko ktoś zamiast kratek wymyślił coś takiego ? Muszę zobaczyć czy da się to ściągnąć bo kratki chyba lepiej wyglądają.... chociaż najlepiej było by kupić zderzak od S4 ale wszystko koszta :/

Co do silnika to narazie jestem zadowolony ale nie wykluczam "wirusa" tym bardziej jak założe z powrotem letnie koła... I tu również prośba o napisanie z grubsza: ile więcej mocy i jak to się przekłada na osiągi, jak ze spalaniem, gdzie montować (jetronic we Wrocławiu ??) i na końcu na jakie koszta się przygotować ???

No nic, rozpisałem się więc dziękuje wszystkim którzy to przeczytali i proszę o jakieś opinie i porady czym jeszcze można z gustem upiększyć to auto waszym zdaniem.

POZDRAWIAM !!!
Z GÓRY DZIĘKUJE !!!

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2006 12:34:56 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Autko piękne, silnik jedyny słuszny , wygląda super na tych felgach. :peace:
Do wywalenia: białe lampy, spoiler i ten tragiczny wydech ... :(
Życzę długiej i bezproblemowej jazdy.
Sugeruję lekturę 10 przykazań dla diesla. ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2006 12:50:10 
Użytkownik

Jak dla mnie :peace: Dobry silniczek,ladne felgi i przedni grill natomiast lampy bezwzglednie do wymiany (chociaz o gustach sie nie dyskutuje) I taki wydech w TDI do jak dlamnie lekkie "przegiecie" POZDRAWIAM I ZYCZE BEZPROBLEMOWEJ EKSPLOATACJI!!! :D

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2006 12:57:21 
Użytkownik

Fajny silniczek, tez mi sie taki marzy. Taki tlumik w tdi moze szybko obkopcic zderzak i końcówke wydechu.
Powodzenia w użytkowaniu.

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2006 14:29:20 
Użytkownik

Fajne autko.
Wywal te lampy z tylu :P

S6 C5 4.2 V8

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2006 15:51:23 
Użytkownik

Ciesze się, że się podoba :) Lampy zmienie na 100000% bo od początku mnie denerwują, pytanie tylko co wrzucić, serie czy może te biało czerwone clary z allegro ? Co do tłumika to też zmienię końcówkę ale do końca nie wiem na co się zdecydować, oval czy może jakieś podwójne ? Z okopceniem nie ma problemu bo na tych końcówkach z tego co mówił poprzedni właściciel jest już spory czas i nie ma nawet śladu na zderzaku.

A teraz z innej beczki pytanie do użytkowników A4 z tym silnikiem albo tych którzy mieli okazję testować takie auto. Ja dziś w nudne niedzielne popołudnie zrobiłem mały test :D Pojechaliśmy z kolegą A4-ką na A4-ke ;-) zbadać v-max, wyszło 195 km/h, z górki podchodził pod 200 ale ogólnie od 180 ciężko mu szło już to rozpędzanie. Do 100 km/h zmierzyliśmy stoperem 11 sec.
Jak to wygląda u was i jak zmieniają się ewentualnie te wartości po chipie :D

Pozdr.

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2006 15:56:38 
Użytkownik

Gratuluję dobrego zakupu i uczciwości co do podawania przebiegu a nie tak jak u innych że w wiekszości stał w garażu i w ogóle to ma tylko 126 tyś km czyli średnia krajowa dla 10 latka TDI.
Wywal te lampy i załóż prawdziwą dwururkę TDI[/url]

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2006 16:21:43 
Użytkownik

Robert_ napisał(a):
Jak to wygląda u was i jak zmieniają się ewentualnie te wartości po chipie :D

poszukaj jakiś tydzień temu był post dokładnie o tym ludzie pisali jaką mają max prędkośc w swoich AFNach zarówno nie chipowanych jak i chipowanych.

Co do świateł to wymień, albo na oryginały z A4 99-01 (pasek od wstecznych "clear") albo na tuningowe, ale diodowe (podobne do tych które pokazałeś, ale diodowe. Wg mnie jedyna słuszna opcja,. bo te co poakzałes nie są oryginalne i wg mnie gorzej wyglądają od oryginałów.

Co do ramki to niedawno miałem taką do sprzedania, bo wymieniałem u siebie na drewno. Idź kup w ASO, taka jak mówisz kosztuje ok 80 zł, więc nie opłaca się kombinować.

A tak ogólnie ładne auto, tyle, że tak jak koledzy napisali, końcówki wydechu, lampy i spojler do wywalenia.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2006 16:37:00 
Użytkownik

Dzięki za info co do tej ramki, jak takie koszta to rzeczywiście nie ma sensu kombinować. O wywaleniu spoilera też myślałem ale boję się, że trzeba będzie po tym lakierować klape a w rzeczywistości nie wygląda to tak najgorzej w porównaniu ze zdjęciami. Wiesz może gdzie dostać takie lampy diodowe bo na allegro widziałem jakieś ale nie były za ładne... Końcówki według Ciebie, oryginały założyć ?

Jeszcze jedno pytanie, może wiecie te oznaczenia na klapie są przyklejane czy inaczej mocowane ? Nie ma problemu gdybym chciał zdjąć 2 po boku i zostawić same kółka ?

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2006 16:47:41 
Moderator

Robert_ napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie, może wiecie te oznaczenia na klapie są przyklejane czy inaczej mocowane ? Nie ma problemu gdybym chciał zdjąć 2 po boku i zostawić same kółka ?

Znaczki są przyklejane.Da się je łatwo zdjąć.Było to dokładnie opisane , wystarczy poszukac na forum ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2006 16:52:31 
Użytkownik

Robert_ napisał(a):
Dzięki za info co do tej ramki, jak takie koszta to rzeczywiście nie ma sensu kombinować. O wywaleniu spoilera też myślałem ale boję się, że trzeba będzie po tym lakierować klape a w rzeczywistości nie wygląda to tak najgorzej w porównaniu ze zdjęciami. Wiesz może gdzie dostać takie lampy diodowe bo na allegro widziałem jakieś ale nie były za ładne... Końcówki według Ciebie, oryginały założyć ?

Jeśli chodzi o ramkę to jestem pewien, bo ja dzowniłem jak chciałem kupic drewnianą, co ciekawe ta o której Ty piszesz (kolor nazywa sie antracyt) kosztuje 80 zł, a za taka sama w drewnie chcieli 780 zł :):

Oznaczenia na klapie są przyklejane

Końcówki tylko oryginały, dwie rurki zagięte do dołu to znak firmowy TDI (przynajmniej do obecnych modeli)

Jesli chodzi o lampy to najladniejszy jednak oryginal a wiec to :

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=80349243

tylko sie nie pomyl i nie kup takich z pierwszego liftu ( roznia sie paskie swiatel cofania) :

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=80117129

A didowe o których mówiłem, to coś takiego

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=80497017

ale juz mi sie chyba nie podobaja

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2006 18:25:05 
Klubowicz

Auto: Audi A6 C6 3.0 TDI
Super fele :peace: Po sprezynach bedzie kosmos wyglad ale nie wiem czy tego chcesz. Po weitecach w b3 juz nie kombinuje, jedno "sportowe" auto w domu wystarczy. Lampy polecam z modelu 99 zarowno przod jak i tyl chyba ze S4 z odzielnym kierunkiem. Kratki te co masz moga byc, w sumie ciekawe. Kierownice poszukaj raczej od TT ma ladniejszy aluminiowy pierscien ( ostatnio sobie taka sprawilem ;) ). Co do Vmax to inny dieselek by cie lepiej ucieszyl ale tez koszta inne :diabel:

Audi A6 C6 3.0 TDI Quattro Limo 2010 ->
PF 126p 2007 ->
Kia Rio 1.2 XL 2012 ->

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2006 18:58:51 
Użytkownik

Hehe dokladnie nie wiem czy tego chce :D Jak coś to ściągne i sprzedam albo przestane jezdzic po miescie :P Można wiedzieć ile dałeś za taką kierke od TT ? :) A co do lamp to rzeczywiście oryginał najładniejszy ale mam przeczucie, że ciężko będzie z dostaniem tego, na allegro jedna sztuka nawet nie ma kompletu :( Jak coś to zdecyduje się na te clary znalazłem 2 zdjęcia A4 z takimi lampami, sami oceńcie:

http://img476.imageshack.us/my.php?imag ... 2247os.jpg

http://img495.imageshack.us/my.php?imag ... 2413xv.jpg

Co do tych końcówek jeszcze to mam obawy czy do tego spoilera, felg itd 2 zagięte rury w dół będą pasować, nie lepiej ładnego ovala typu

http://photos.allegro.pl/photos/orygina ... 79937921_1

albo 2 takie delikatne jajka:

http://photos.allegro.pl/photos/orygina ... 9/79937916

Znaczka TDI i tak niedługo nie będzie więc może... ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2006 20:26:02 
Klubowicz

Auto: Audi A6 C6 3.0 TDI
Kiera od TT to nie sa tanie rzedczy :diabel: Ska chodzi kolo 800-950 na allegro a za TT dalem troszke wiecej :)

Audi A6 C6 3.0 TDI Quattro Limo 2010 ->
PF 126p 2007 ->
Kia Rio 1.2 XL 2012 ->

Tytuł:
PostNapisane: 16.sty.2006 01:03:58 
Użytkownik

witam,
autko ladne.
wydech, jak koledzy juz pisali, zmienilebym na oryginal.
co do lamp klar, to rzecz gustu, wiec nie bede sie wypowiadal...
natomiast bardzo bym uwazal na rozmiar felg. pieknie wygladaja jak najwieksze, to fakt, ale po wlasnych doswiadczeniach wiem, ze na nasze sciezynki to raczej niski profil oponek sie nie nadaje, chyba ze chcesz wymieniac wahacze raz na sezon. temat wahaczy przerobilem w poprzednim aucie. po wymianie zalozylem ladne 15 avantismo z oponkami 55 i jazda byla komfortowa, a poza tym nie mialem juz problemow z wahaczami. zreszta obecnie robie to samo. wymieniam 17 z oponami 45 na 16 z oponami 55. wahacz juz wymienilem, a autko w polsce jezdzilo tylko miesiac.
aaaa co do v-max to jezdzac a4 z tym silnikiem mialem maks 185 km/h bez chipowania. zuzycie na trasie: raz na bardzo dlugich przelotach mialem rekord: 4,3 l/100. w miescie kolo 6 litrow latem i ok 7 zima. bardzo chwalilem sobie autko i mam nadzieje ze nowemu wlascicielowi tez posluzy jakis czas.
pozdrawiam

A4 1,9 tdi avant automat 85 kW 1998 - bylo
VW Passat Variant 2,0 automat 1996 - bylo
Audi Coupe 2,0 1989 - bylo
Audi 80 1,6 1986 - bylo

Tytuł:
PostNapisane: 18.sty.2006 19:08:23 
Użytkownik

witam!!!
Co do testu prędkości- nie testowałem, ale jakoś sie tak porobiło gdy prowadziłem autko z niemiec-200/h. Kupiłem z pierwszej reki, dolałem tylko płyn do sprysków i zmieniłem oponki na zimowe bo wracałem ostatniego listopada. Po przyciśnięciu doszedłem do 200 i chyba jeszcze było troszke luzu, ale nie próbowałem dalej i nie było problemu z dojściem do tej prędkości. Autko moje za trzy miesiące bedzie miało 10 lat i na liczniku ma 247000km. Motrek chodzi jak zegareczek- po trasie 1000 km spalił 5,8 litra ropki: tam tj. 700 km jechałem ok 140km/godz.
Pozdrawiam wszystkich.

Strefa czasowa: UTC + 1