Robert_ napisał(a):
audik napisał(a):
Jako początkującemu kierowcy dezla podpowiedzcie co tam dolać do on żeby nie było niespodzianki podczas wiekszych mrozów
Co stosujecie
baskecior co to Xeramic
PS: widze że na technicznym temat się pojawił sorry
Ja jako również początkujący użytkwnik diesla
kupiłem ostatnio na Orlenie dodatek do paliwa tylko nie pamiętam nazwy, buteleczka 6 zł jest na 50 litrów, stosuje się to bezpośrednio przed zatankowaniem i muszę powiedzieć, że z tym specyfkiem Audik przy odpaleniu z samego rana spokojniej chodzi... wcześniej przez chwilę skakały mu obroty i praca nie była za równa, z wydechu w czasie takiej pracy leciał biało czarny dym. Może przy okazji ktoś wie co mu może być bo z dodatkiem czy nie raczej nie powinno tak być no chyba, że to normalne w dieslu przy takich temperaturach...
Jest to normalna rzecz , silniki nie są już najmłodsze i zjawiska w nich zachodzące dalekie od fabrycznie zmierzonych.
Pamiętajo tym że masz do czynienia z zapłonem samoczynnym , zależnym od temperatury i ciśnienia.
O ile to drugie jest raczej ok , o tyle temperatura musi się wytworzyć a na to trzeba kilkunastu sekund po uruchomieniu.
Idealnie pracujący silnik zaraz po uruchomieniu przy -25 st C widziałem tylko w nowiutkim AWX`ie który miał przebieg 5 tys km ...
Poobserwowałem odpalające TDI`ki w Dzierżąznej gdzie rano było -19 ... każdy sobie fymfnął (all rights reserved by Kinyo
) zanim poprawnie zaczął klekotać.
Nie zmienia to jednak faktu że zadbany traktor odpali bez problemu , ale musi wyrzucić z siebie wodę, chwilkę się nagrzać i złapać oleum w turbinę.