.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.maja.2025 13:09:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4] Programowanie elektrycznych szyb
PostNapisane: 20.sty.2006 09:13:03 
Użytkownik

Witajcie.

Na wstępie chciałęm powiedzieć że użyłem "szukajki" i nie znalazłem tematu który mnie dotyczył.

Do dnia dzisiejszego sterowanie przednia szybą od kierowcy działało na zasadzie:
1) opuszczanie - jedno naciśniecie przycisku szyba zjerzdzała na sam dół chyba że w trakcie opuszczania nacisnąłem na chwilke przycisk do góry wtedy zatrzymywała się w danej pozycji.
2) podnoszenie - przytrzymanie przycisku az szyba sie dosunie do samej góry lub zwolnienie przycisku w trakcie wtedy szyba zatrzymuje sie na danej pozycji.

Dziś natomiast się to u mnie zmieniło.
Opuszczanie wygląda tak samo natomiast podnoszenie szyby to teraz odwrotność opuszczania. tj. nacisne raz przycisk do góry wtedy szybka sama sie do końca domyka.

Nic nie kombinowałem przy samochodzie a jednak szyba sie przeprogramowała.
Czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego tak się stało lub może ma ktoś jakąś instrukcje jak się szybki programuje.

Za pomoc z góry dziekuje.

Tytuł:
PostNapisane: 20.sty.2006 09:17:43 
Klubowicz

Raczej teraz jest normalnie bo po podaniu krutkiego immpulsu to ma się albo otworzyć do końca albo zamknąć do końca a przytrzymanie dłużęj powoduje opuszczanie lub podnoszenie do momentu kiedy puścisz .

Tytuł:
PostNapisane: 20.sty.2006 09:54:40 
Użytkownik

Ale u mnie jest wyraźna zmiana.
Ponieważ wcześniej bez wzgledu na to czy nacisnalem przycisk szybko czy przytrzymalem dluzej to po zwolnieniu przycisku szyba zatrzymywała się.

Teraz bez wgzlędu na długość nasiśnięcia leci juz do góry do końca.

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2006 08:28:13 
Użytkownik

Witajcie.
Odświeże troche temat ponieważ w moim problemie rozszyfrowalem kilka dodatkowych zależności.

A więc.

1a) przy wyłączonej stacyjce szyby działają po staremu (czyli jedno nacisnięcie szyba opuszcza się na sam dół, do góry już trzeba trzymać przycisk)
1b) po odpaleniu auta juz po "nowemu" (jedno naciśnięcie szyba leci do samego dołu i jedno naciśnięcie szyba leci do samej góry)

2) Mam być może głupie przypuszczenia ale mam wrażenie że "szyba" połączona jest z jakims termometrem. Ponieważ kiedy są straszne mrozy i wewnątrz auta jest zimno szyba kierowcy działa po "nowemu". Natomiast kiedy w aucie się zagrzeje (po przejechaniu kilku kilometrów) wszystko wraca do normy.

Czy ktoś potrafi wytlumaczyć mi to zjawisko?
Może jest sposób na zaprogramowanie szyb. Kolega w Oplu Vectra ma taką możliwość. Szyby programuje się na zasadzie wprowadzania kodów do gier :P.
np (Przytrzymaj przycisk do szyby w dół na 5 sekund poczym naciśnij 3 razy przycisk do góry to szyby ci się zaprogramują w ... takiej konfiguracji, jeżeli chcesz inna konfiguracje to zrób to ...)

Bardzo będę wdzięczny za pomoc.
Ponieważ osobiście podoba mi się sterowanie szybą w "nowej" konfiguracji
ale co bedzie w lato :)

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2006 08:44:27 
Użytkownik

Auto: A6 C6 3,0 QUATTRO 232PS 2007r
moim zdaniem musisz przeczyscić przycisk od szyb wd-40.rozebrać go i sprawdzić.Kiedś tez mi się zacinała szyba i przeczysciłam i było ok

A6 1.9 TDi AFN
MB W211 2.7 CDI
E65 BMW 730D

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2006 12:21:24 
Użytkownik

tylko nie wd-40!!

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2006 13:05:52 
Użytkownik

przy włączonym zapłonie krótki czy długi szyba jedzie do końca w górę lub w dół, a przy wyłączonym trzeba trzymać wciśnięty bo po zwolnieniu się zatrzymuje - tak przynajmiej jest u mnie

czy udało się komuś podłączyć domykanie szyb z alarmu - patrzę na schemat i nie wiem czy to się da, a było by wygodnie :)
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2006 13:37:35 
Użytkownik

Jak masz domykanie z kluczyka to podaj sobie na przewód idący z wkładki (na zamykanie) sygnał z alarmu (masa na czujniki dodatkowe). Sprawdź tylko czy nie masz sygnałów plusowych z wkładki!!!

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2006 17:25:53 
Klubowicz

rogeros napisał(a):
Witajcie.
Odświeże troche temat ponieważ w moim problemie rozszyfrowalem kilka dodatkowych zależności.

A więc.

1a) przy wyłączonej stacyjce szyby działają po staremu (czyli jedno nacisnięcie szyba opuszcza się na sam dół, do góry już trzeba trzymać przycisk)
1b) po odpaleniu auta juz po "nowemu" (jedno naciśnięcie szyba leci do samego dołu i jedno naciśnięcie szyba leci do samej góry)

2) Mam być może głupie przypuszczenia ale mam wrażenie że "szyba" połączona jest z jakims termometrem. Ponieważ kiedy są straszne mrozy i wewnątrz auta jest zimno szyba kierowcy działa po "nowemu". Natomiast kiedy w aucie się zagrzeje (po przejechaniu kilku kilometrów) wszystko wraca do normy.

Mroź samochód - jak masz zmrożony działa prawidłowo!

KrzysiekR napisał(a):
moim zdaniem musisz przeczyscić przycisk od szyb wd-40.rozebrać go i sprawdzić.Kiedś tez mi się zacinała szyba i przeczysciłam i było ok

Chyba nie masz pojęcia o czym mówisz - w tym wypadku przycisk nie ma nic do rzeczy!

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2006 08:16:51 
Użytkownik

GrzesB napisał(a):
Chyba nie masz pojęcia o czym mówisz - w tym wypadku przycisk nie ma nic do rzeczy!

Racja. Przycisk nie ma tu nic do rzeczy. Jestem pewny że działa on prawidłowo i "nie zacina" się

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1