.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 16:28:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: co to jest odma?
PostNapisane: 30.sty.2006 22:02:25 
Użytkownik

Witam mam pytanie co to jest odma? Pytam bo niewiem jak to sie fachowo a nie w żargonie nazywa gdzie to szukać? Wiem tylko tyle że to cos z powietrzem ma wspólnego. Dzięki

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2006 22:27:53 
Użytkownik

Witam posłużę się wypowiedzią kolegi „ Czecha”
„W Audi z silnikiem ABK (i innych silnikach też) do odpowietrzenia skrzyni korbowej służy odma, która utrzymuje odpowiednie ciśnienie w skrzyni korbowej ponieważ obracający się wał korbowy, który rozbija olej w silniku w wyniku czego powstaje mgiełka rozbryzganego oleju a odma tak jakby oddzielała/wytrąca go od powietrza który powinien spłynąć z powrotem do silnika a powietrze dalej zasysane do kolektora ssącego i obieg się zamyka. Jak odma jest zapchana a tak się dzieje często ponieważ przy takich przejechanych kilometrach o czyszczeniu/wymiany jej nie pamiętamy a ona spełnia bardzo ważną role w silniku jak jego skrzyni korbowej odpowietrzenie.ŕ POZDRO DLA AUTORA>
http://img513.imageshack.us/img513/1185 ... awa0be.jpg
to cos czarne , okrągłe nad klawiatura obok akumulatora w silniku ABK

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2006 22:31:24 
Klubowicz

Tak ? A co ma mgielka wytwarzana przez wal do cisnienia w dole silnika ? Bo mnie sie zawsze wydawalo ze w wyniku ruchu tlokow w dol bloku powstaje nieporzadane cisnienie i odma jest by je wyrownac :-) A ze powierze jest zasyfione i moze zawierac czasteczki oleju to w celach ekologicznych wedruje do kolektora dolotowego w celu dopalenia ?
To jak to w koncu jest :> ?? Czechu, moze wyjasnisz swoja wypowiedz ?

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2006 22:38:27 
Użytkownik

tloki (tak na rozum) ze wzgledu na wywazenie (czyli 126p to wyjatek potwierdzajacy regule) chodza naprzemiennie, by znoscic momenty 1go i w miare mozliwosci 2go rzedu. Cos tam pewnie mieszaja z tym cisnieniem ale pedzacy i w pol zanurzony wal tez swoje robi. Mysle, ze obaj macie racje ;)

ABC@8G7

Tytuł:
PostNapisane: 31.sty.2006 09:02:10 
Użytkownik

A ja myślałem, że to gazy spalinowe w czasie suwu pracy (przedmuchy) przedostają się pomiędzy ściankami cylindra a tłokiem do skrzyni korbowej (im bardziej zużyty silnik, tym więcej) i muszą znaleźć gdzieś ujście. Odma może prowadzić od skrzyni korbowej do filtra powietrza (chyba 125p), ew. gazy wędrują pod pokrywę zaworów kanałami, którymi spływa olej do miski olejowej, a od pokrywy do filterka już bardzo blisko.

Tytuł:
PostNapisane: 31.sty.2006 12:19:53 
Użytkownik

We współczesnych motocyklach posunięto sie jeszcze dalej. Poniżej dolnego punku tłoka wykonane są okienka łączące cylindry, co ma za zadanie jeszcze bardziej zmniejszyć ciśnienie pod tłokami.

Tytuł:
PostNapisane: 31.sty.2006 13:37:11 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
bardzo mala ilosc spalin tez przedostaje sie przez pierscionki do komory korbowodowej. takze trafiają do odmy. one chyba szkodzą najbardziej w przypadku zatkanej odmy, przez nie wzrasta cisnienie w komorze korbowodowej i probuje ktoredys uciec. u mnie kiedys ucieklo wypychając miarke oleju ;) ale czasem wywala zatyczke z tylu glowicy albo jakis simering.

Tytuł:
PostNapisane: 31.sty.2006 19:46:59 
Użytkownik

fajnie tylko czy ktoś widział taki silnik w którym obracający się wał uderza o lustro oleju przy prędkości 5-6 tyś obr na min.bardzo szybko skończyło by się to na całkowitym uszkodzeniu jednostki a mgła olejowa tworzy się z oleju wypływającego spod panewek i główki korbowodu oraz kanałów powrotnych z głowicy. audi stosuje smarowanie ciśnieniowe w silniku a nie rozbryzgowe które stosowane jest w skrzyni biegów. jak ktoś nie wiezy to proponuje wyjąć tłoki i korbowody założyc miskę zalać olej i zakręcić wałem

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1