.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.maja.2025 01:45:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wskazania predkoscni na klimatroniku Audi A4 1,9TDI 90KM.
PostNapisane: 23.lut.2006 16:48:41 
Użytkownik

Mam pytanko odnośnie wskazań prędkości na klimatroniku. Czy i o ile Wam zawsze zawyża licznik względem wskazania z klimatronika? Pytam bo kiedyś jak robiłem autko to miałem rozebrany licznik i niechcący przestawiłem wskazówkę prędkościomierza. Uznałem, że niec nie powinno się stać bo licznik jest sterowany elektronicznie i po podłączeniu powinien ustawić sie w poycji 0km/h. Tak też się stało ale jak patrzyłem na klimę to mi tak w granicach ok 10km mniej pokazywał (zależnie od prędkości - im szybciej tym różnica się bardziej zwiększała) Podłączyłem vaga i pokazywał tak jak klima. Myślę, że tak może być ale lepiej się upewnić Więc jeśli ktoś mógłby coś na ten temat napisać to byłbym wdzięczny
Kiedyś słyszałem, że podobno firmy motoryzacyjne colowo robią tak aby licznik wskazywał więcej niż się faktycznie jedzie - nie wiem na ile jest to prawda.

Slawek.

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2006 16:53:47 
Użytkownik

Auto: A6 C6 3,0 QUATTRO 232PS 2007r
Masz dobrze.U mnie tez tak pokazywało około niecałe 10KM/h róznicy.Na climatronicu było mniej.

A6 1.9 TDi AFN
MB W211 2.7 CDI
E65 BMW 730D

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2006 17:16:58 
Użytkownik

Dzieki wielkie ;) Czyli z tymi licznikami to takie podejscie psychologiczne kierowcy ;) Ja mam tak ze przy mniejszych predkosciach jest to niecale 10km/h przy ok 80-90 jest to 10km/h przy wyzszych pretkosciach jest to nieznacznie wiecej ;)

Slawek.

Tytuł:
PostNapisane: 24.lut.2006 20:10:00 
Użytkownik

slawo80 napisał(a):
Dzieki wielkie ;) Czyli z tymi licznikami to takie podejscie psychologiczne kierowcy ;) Ja mam tak ze przy mniejszych predkosciach jest to niecale 10km/h przy ok 80-90 jest to 10km/h przy wyzszych pretkosciach jest to nieznacznie wiecej ;)

podobno producenci samochodow maja prawny obowiazek takiego kalibrowania predkosciomierzy zeby wskazywal 10% mniej niz w rzeczywistosci...

Tytuł:
PostNapisane: 24.lut.2006 20:31:48 
Użytkownik

No to by się wszystko zgadzało ;) Dobrze sobie to wyczailem z tym ze nie jest to równe 10km/h ;)
Teraz wiadomo dlaczego policjanci nie zatrzymują jeśli jedzie się oko 10km/h więcej niż jest ograniczenie ;)

Slawek.

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2006 03:00:26 
Użytkownik

ja wiem jak sprawdzic najlepiej licznik ( foto radar ) heheheh
a co do radaru mój mój kuzyn jest policjantem i zdradził mi mały sekrecik większość radarów ma nieważną homologacje tak więc jeśli zatrzymie was policjant za przekroczenie prędkości to zapytajcie go o homologację radaru i niech wam ją pokaże bo musi ale wtedy lepiej aby wasze samochody były sprawne bo przetrzepie wszystko w nich heheh pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2006 06:00:09 
Moderator

maniura04 napisał(a):
a co do radaru mój mój kuzyn jest policjantem i zdradził mi mały sekrecik większość radarów ma nieważną homologacje tak więc jeśli zatrzymie was policjant za przekroczenie prędkości to zapytajcie go o homologację radaru i niech wam ją pokaże bo musi ale wtedy lepiej aby wasze samochody były sprawne bo przetrzepie wszystko w nich heheh pozdrawiam

To żaden sekrecik.Głośno było o tym w całej Polsce :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2006 07:59:48 
Użytkownik

Zgadza sie - te numery sa znane tyle tylko, ze jak akurat trafisz na takiego co bedzia mial i ci papiery pokaze to wtedy rozmowa nie bedzie miala takiego przebiegu jak by miec mogla - no bo przeciez nie powiesz "yyyyyy mozemy jeszcze raz - dzin dobry" ;) a tak albo Ci da o wiele mniejszy mandacik i mniej punktow albo nawet moze byc tak ze dasz na obiadek i jedziesz dalej bez stresu ;)
Podobnym numerem jest to jak mierzy do Ciebie kolo z zandarmerii - powinien miec jakis papier na to ze moze radar obslugiwac - no ale znowu jak te papiery bedzie mial to rozmowa tez moze byc nieprzyjemna :(

Slawek.

Tytuł: Re: Wskazania predkoscni na klimatroniku Audi A4 1,9TDI 90KM
PostNapisane: 25.lut.2006 10:01:49 
Użytkownik

slawo80 napisał(a):
Podłączyłem vaga i pokazywał tak jak klima. Myślę, że tak może być ale lepiej się upewnić Więc jeśli ktoś mógłby coś na ten temat napisać to byłbym wdzięczny

Jakim programem przez VAG to sprawdzales??

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2006 11:02:17 
Użytkownik

To jest polski program nazywa sie bodaj vagold. Mam go na lapcioku - mogę go wrzucic ale to nie w tej chwili :( Wieczorkirm albo jutro moze byc ? Mam tez instrukcje do vaga i schemat interfejsu ;) wrzuce wszystko ;)

Slawek.

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2006 11:07:41 
Użytkownik

slawo80 napisał(a):
To jest polski program nazywa sie bodaj vagold. Mam go na lapcioku - mogę go wrzucic ale to nie w tej chwili :( Wieczorkirm albo jutro moze byc ? Mam tez instrukcje do vaga i schemat interfejsu ;) wrzuce wszystko ;)

]
Ok, wrzuc wszystko.... :) /klubowicze beda wdzieczni ;)

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2006 12:08:10 
Użytkownik

Wlasnie w ten weekend planowalem wrzucic wszystko co mi sie udalo zgromadzic na forum ;) w czwartek mialem ostatnie zaliczenie w tej sesji ;) mam nadzieje ze pozytywne ob nie chce mi sie juz uczyc a autko i forum czeka ;) Moge pomoc w zrobieniu sobie samemu takiego interfejsu - zrobilem i dziala ;) Podlaczalem juz moja A4, prata paassata, audi 80, golfa III, w kolejce czeka octavia i ibiza ;)

Slawek.

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2006 10:17:52 
Użytkownik

Witka ;)
Sorki ze dopiero dzisiaj sie odzywam z tymi materialami odnosnie interfejsu vag i softu ale wczoraj nie bardzo mialem czas :( Zajzalem i chciałem wzucic wszystko i albo ja nie umiem albo nie widze tu mozliwosci umieszczania plikow :( Oswieccie mnie jesli jest inaczej ;)

Slawek.

Tytuł:
PostNapisane: 28.lut.2006 06:59:41 
Użytkownik

Auto: A6 Allroad
cookiemonster napisał(a):
slawo80 napisał(a):

podobno producenci samochodow maja prawny obowiazek takiego kalibrowania predkosciomierzy zeby wskazywal 10% mniej niz w rzeczywistosci...

Jechałem Merolem z nawigacją Automapa i tam również ok 80-100 km/h różnica we wskazaniach wynosiła ok. 10km

Tytuł:
PostNapisane: 28.lut.2006 14:51:35 
Użytkownik

cookiemonster napisał(a):

Tak mysle sobie ze kalibruja tak zeby 10% wiecej niz w rzeczywistosci pokazywal, szybciej przestaniesz go cisnac, bo masz wiecej na liczniku

Dwie rzeczy sa nieskonczone:
wszechswiat i glupota ludzka. (Albert Einstein)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1