.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 13.sty.2025 21:16:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: rozrząd + jakie części
PostNapisane: 13.mar.2006 19:09:43 
Użytkownik

witam.Jestem na etapie wymiany rozrządu w moim audi b4 1.9 tdi jednak mam mały problem.Nie mam pojęcia które części mam kupić poniewarz są 2 rodzaje.Koleś wyszukał w katalogu 2 rodzaje rolek napinających z jakimś uchwytem i bez niego.Powiedział mi że musze sprawdzić jakieś numery i wtedy on będzie wiedział jaki rodzaj części pasuje do mojego audi.Ale nie wiem o jakie numery mu chodzi i gdzie mam je znaleźć.Jeśli ktoś wie o co chodzi to niech sie podzieli ze mną tą wiedzą...Dzieki.

Tytuł:
PostNapisane: 13.mar.2006 20:11:12 
Użytkownik

najlepiej pojedz do serwisu i jesli masz oryginalny silnik to powiedza ci jakie czesci beda ci potrzebne. to najpewniejsza metoda.
pozdrawiam

A4 1,9 tdi avant automat 85 kW 1998 - bylo
VW Passat Variant 2,0 automat 1996 - bylo
Audi Coupe 2,0 1989 - bylo
Audi 80 1,6 1986 - bylo

Tytuł:
PostNapisane: 13.mar.2006 21:32:49 
Użytkownik

Zdejmnij osłonę z rozrządu (15 sekund) i zobacz, czy napinacz ma uchwyt, czy nie ma...
Najlepiej zrób to razem z kolegą, to on będzie wiedział na co ma patrzeć.

P.S. Uzupełnij profil o miasto. Może prędzej znajdziesz fachową pomoc...

Tytuł: Re: rozrząd + jakie części
PostNapisane: 14.mar.2006 07:48:53 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
hudy napisał(a):
witam.Jestem na etapie wymiany rozrządu w moim audi b4 1.9 tdi jednak mam mały problem.Nie mam pojęcia które części mam kupić poniewarz są 2 rodzaje.Koleś wyszukał w katalogu 2 rodzaje rolek napinających z jakimś uchwytem i bez niego.Powiedział mi że musze sprawdzić jakieś numery i wtedy on będzie wiedział jaki rodzaj części pasuje do mojego audi.Ale nie wiem o jakie numery mu chodzi i gdzie mam je znaleźć.Jeśli ktoś wie o co chodzi to niech sie podzieli ze mną tą wiedzą...Dzieki.

Słyszałeś kiedyś o numerze silnika znajdującym się w dowodzie rej lub w książce pojazdu?
I jeśli mi powiesz że nie znalazłeś to na obudowie paska rozrządu masz naklejkę na której będzie pisać "1Z......." i to jest właśnie ten numer silnika.

PostNapisane: 14.mar.2006 16:32:20 
Użytkownik

ADAM 12 napisał(a):

Słyszałeś kiedyś o numerze silnika znajdującym się w dowodzie rej lub w książce pojazdu?
I jeśli mi powiesz że nie znalazłeś to na obudowie paska rozrządu masz naklejkę na której będzie pisać "1Z......." i to jest właśnie ten numer silnika.

I tak i nie... Problem w tym, że w 1Z można spotkać dwa rodzaje rolek napinających.
Nie wiem, czy zależy to w jakiś sposób od rocznika (jak np przepływomierz: do 1993 Bosch, później Pierburg), czy od czegoś innego...
U mnie najpierw zdjeli osłonę, popatrzyli a dopiero później sprowadzono odpowiednią rolkę... Oczywiście miałem tą droższą :P

PostNapisane: 14.mar.2006 16:37:00 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
hudy napisał(a):

Jedź do "kolesia", który dysponuje takim narzędziem jak ETKA. Zabierz dowód i wbijcie z niego numer VIN. Reszta bedzie już bardzo prosta.

Tytuł:
PostNapisane: 14.mar.2006 23:30:12 
Użytkownik

już sobie z tym poradziłem.poszperałem troche po internecie i doszłem do tego.Są 2 rodzaje rolek napinających w zalerzności od numeru silnika.w sklepie podajemy numer silnika 1Z...... i z katalogu wybiorą wam odpowiednią rolke.mam jeszcze jedno pytanie.Zna ktoś jakiegoś dobrego mechanika na terenie krakowa.Najlepiej dobrego i taniego :P Znalazłem jednego który wymieni mi rozrząd za 80zł.Jestem ciekaw czy zna ktoś jakiegoś tańszego...

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2006 08:30:08 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
hudy napisał(a):
już sobie z tym poradziłem.poszperałem troche po internecie i doszłem do tego.Są 2 rodzaje rolek napinających w zalerzności od numeru silnika.w sklepie podajemy numer silnika 1Z...... i z katalogu wybiorą wam odpowiednią rolke.mam jeszcze jedno pytanie.Zna ktoś jakiegoś dobrego mechanika na terenie krakowa.Najlepiej dobrego i taniego :P Znalazłem jednego który wymieni mi rozrząd za 80zł.Jestem ciekaw czy zna ktoś jakiegoś tańszego...

Ja też lubię oszczędzać pieiniążki ale popatrz na to z innej strony.Czy ten ktoś da Ci gwarancję na robotę .
80zł to już bardzo dobra cena ;-)

Cytuj:
I tak i nie... Problem w tym, że w 1Z można spotkać dwa rodzaje rolek napinających.
Nie wiem, czy zależy to w jakiś sposób od rocznika (jak np przepływomierz: do 1993 Bosch, później Pierburg), czy od czegoś innego...
U mnie najpierw zdjeli osłonę, popatrzyli a dopiero później sprowadzono odpowiednią rolkę... Oczywiście miałem tą droższą

To że są dwa typy rolek to wiem ;) .
Tyle że kolega pytał gdzie znaleść nr silnika :): .
Rolki w A80 silnik 1Z rozróżnia się poprzez nr silnika a konkretnie
do nr silnika 1Z 289 575 rolka Ruville 55414 z uchwycikiem
od nr silnika 1Z 289 576 rolka ruville 55426 bzz uchwycika.
Obie kosztem nie przekraczają 130 zł za szt.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1