.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.gru.2024 17:33:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Alarm jaka różnica
PostNapisane: 15.mar.2006 13:46:08 
Użytkownik

Czym sie rózni np taki alarm http://www.allegro.pl/item91222820__ala ... acji_.html
którego cena wynosi 130 zł
a tego drugiego od 600 do 800 zł alarmem http://www.auto-prymasa.pl/immobilisery ... sim4_2.htm
Czy róznica jest tylko w cenie czy może jest jakaś różnica i które warto bardziej zainstalowac nie patrzać na cene?

Tytuł: odpwowiedz
PostNapisane: 16.mar.2006 13:54:33 
Użytkownik

Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć na moje pytanie bo naprawde mam problem który alarm kupić?

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2006 15:04:31 
Użytkownik

czesc jaki to moze byc alarm za 130zł ??? wiadomo ze badziewie wszystko moze pikac swiecic załanczas sie ale uwazaj bo juz gdzies to czytałem ze takie reklamówki są bardzo awaryjne 600-800zl napewno jest lepszy tylko zalezy ile lepszy trzeba było by sie znac w tym temacie ja ostatnio kupiłem ten alarm za 329zł dla brata do auta i jest zadowolony jest to silicon
alarm znanej firmy od lat a cena jest fajna i z gosciem sie ugadałem za pobraniem 329 i ok
aha te za 130 to nawet nikt ich nie zalicytował a aukcja juz trwa pare ładnych
dni czy to tez nie daje do myslenia ;)
pozd.
masz link do tego alarmu co kupiłem
http://www.allegro.pl/item92126349_sili ... enie_.html

ALL BEL 2013-

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2006 17:27:50 
Użytkownik

Atestowane alarmy są z reguły droższe, ponieważ honorują je firmy ubezpieczeniowe. Do tego dochodzą funkcje alarmu i jakość wykonania. Dodatkowo wiadomo, że ten z wyłącznikiem zapłonu i chipem + czujki ruchu będzie droższy niż golas. Uważam, że alarm to podstawa wszystkich zabezpieczeń jednak i tak wszystkie łatwo obejść lub po prostu spalić np. poprzez spięcie od zewnatrz przy kierunkach.

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2006 18:57:24 
Klubowicz

Combi napisał(a):
Atestowane alarmy są z reguły droższe, ponieważ honorują je firmy ubezpieczeniowe. Do tego dochodzą funkcje alarmu i jakość wykonania. Dodatkowo wiadomo, że ten z wyłącznikiem zapłonu i chipem + czujki ruchu będzie droższy niż golas. Uważam, że alarm to podstawa wszystkich zabezpieczeń jednak i tak wszystkie łatwo obejść lub po prostu spalić np. poprzez spięcie od zewnatrz przy kierunkach.

Na większość spraw można urządzenie uczulić (bezpieczniki) ale np. taki Silicon nie nadaje się do niczego. Praktycznie każdy nowy alarm nie może unieruchomić pracującego silnika (normy UE) a co za tym idzie IMHO jest zupełnie nieprzydatny :( Alarmy stosuje się wyłącznie w celach ubezpieczeniowych.

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2006 20:04:13 
Użytkownik

GrzesB napisał(a):
Na większość spraw można urządzenie uczulić (bezpieczniki) ale np. taki Silicon nie nadaje się do niczego. Praktycznie każdy nowy alarm nie może unieruchomić pracującego silnika (normy UE) a co za tym idzie IMHO jest zupełnie nieprzydatny :( Alarmy stosuje się wyłącznie w celach ubezpieczeniowych.

Nie słyszałem o tych normach, musiały wejść niedawno albo nie są przestrzegane, bo np. w Warcie czy PZu nie robią problemu z wyłącznika zapłonu, który bez wciśnięcia przycisku lub chipa unieruchamia silnik po kilkunastu sekundach. Co do bezużyteczności alarmu to juz zalezy od właściciela. Ja jestem za montażem bo to podstawa zabezpieczeń dla mnie.

Tytuł:
PostNapisane: 17.mar.2006 07:31:45 
Klubowicz

Combi napisał(a):
GrzesB napisał(a):

Nie słyszałem o tych normach, musiały wejść niedawno albo nie są przestrzegane, bo np. w Warcie czy PZu nie robią problemu z wyłącznika zapłonu, który bez wciśnięcia przycisku lub chipa unieruchamia silnik po kilkunastu sekundach. Co do bezużyteczności alarmu to juz zalezy od właściciela. Ja jestem za montażem bo to podstawa zabezpieczeń dla mnie.

Od jakiegoś czasu już to jest - jak wypniesz puszkę z alarmem samochód nie ma prawa zgasnąć... i podczas jazdy z powodu np. awarii alarmu też nie. Chore, ale cóż...

Tytuł: Re: Alarm jaka różnica
PostNapisane: 17.mar.2006 11:07:43 
Użytkownik

Auto: A6 Allroad
jjacek18 napisał(a):
Czym sie rózni np taki alarm http://www.allegro.pl/item91222820__ala ... acji_.html
którego cena wynosi 130 zł
a tego drugiego od 600 do 800 zł alarmem http://www.auto-prymasa.pl/immobilisery ... sim4_2.htm
Czy róznica jest tylko w cenie czy może jest jakaś różnica i które warto bardziej zainstalowac nie patrzać na cene?

Wszystko zależy czego oczekujesz. Ogólnie nie warto przepłacac na te urządzenia a zainwestować w "samoróbki" czy też blokady mechaniczne (np. niedźwiedź). Poczytaj na forum www.elektroda.pl dużo sie tam przewiaja tematów o alarmach. Ogólnie kieruj się niezawodnością i prostotą obsługi. Alarmy różnią się bajerami/ czujnikami itp jakie sie pod nie podpina, no i jako bajer to radiopowiadomienie ale wowczas musisz mieć odwagę aby zareagować błyskawicznie, a nie wiadomo z czym sie spotkasz (chyba nie warto narażać zdrowia). Podstawowy alarm i wpłełni wartościowy to z czujnikami ultradźwiękowymi dodatkowo polecam czujnik "przeciw odholowaniu" pomimoże możesz mieć fabryczny immo to możesz do takiego alarmu dodać drugi, no i dobra syrena. I na tym bym zakończył szpikowanie szprzętow alarmem auta bo chyba najistotniejsze jest to kto i jak ci go zamontuje - tzn. czy urzywa orginalnej taśmy do ukrycia przewodów, czy jest pomysłow czy każde auto klepie tak samo, czy po instlacji przeszkoli cię a w razie problemu bedziesz mial mozliwosc kontaktu porady telefonicznej. Niezależnie od alarmu polecam instlacje dodatkowych utrudnień jak różnego rodzaju odcięć - jest tego trochę elektryk będzie wiedział o co chodzi i coś zaproponuje. Pomysłów jest wiele naprawdę a alarm traktuj że ma działać na smarkaczy bo napewno nie na tych co "idą po auto".

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1