.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 10:04:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Po samochody (Audi) na Litwę!?...
PostNapisane: 31.mar.2006 13:22:02 
Użytkownik

INTERIA.PL - > MOTORYZACJA napisał(a):
Już prawie od dwóch lat Polska należy do Unii Europejskiej. Co ten fakt oznacza obecnie dla Polaka zainteresowanego kupnem samochodu?

Powszechnie wiadomo, że sprzedaż nowych samochodów w Polsce sięgnęła dna. Z drugiej strony wcale nie jest wykluczone, że owo dno zostanie przebite... Dilerzy i importerzy winą za ten fakt obarczają zniesienie ograniczeń w imporcie samochodów używanych. Mniej chętnie natomiast mówi się, że nowe samochody w Polsce są po prostu bardzo drogie. Poniżej list naszego Czytelnika poruszjaćy ten problem, oraz stanowisko polskiego przedstawicielstwa Skody.

Od pewnego czasu noszę się z zamiarem zakupu nowego auta. Ponieważ obecnie jeżdżę 5-letnią Octavią Combi 1.8T 4x4 kupioną w salonie, moje zainteresowanie tą marką jest oczywiste. Dlatego też zacząłem analizować ceny na oficjalnej stronie Skody w Polsce. I tak Octavia II Combi TDI 4x4 kosztuje zawrotne 102 tys. PLN. Najoględniej rzecz biorąc nie jest to okazja cenowa. Przeszedłbym nad tym faktem do porządku dziennego gdyby nie przypadkowe odwiedzenie strony Skody na Litwie. Ten sam samochód z takim jak w Polsce wyposażeniem kosztuje łącznie z opłatami granicznymi polską akcyzą i Vatem ok. 80 tys. PLN. Analizując dalej ceny Octavii II u naszych sąsiadów można dostrzec różnice w rzędu 15 do 20 tys.PLN na sztuce, w zależności od wersji auta i to po doliczeniu wyposażenia, które w naszym kraju jest standardem.

Następnym krokiem było porównanie cen innych marek. I tutaj kolejny szok. Dobry przykład to 200 konne Audi A3 Sportback 2.0 TFSI 4x4. Po opłatach celno-skarbowych nowy "litewski" Audi kosztowałby niespełna 109 tys. PLN natomiast jego "polski" kolega prawie 148 tys. PLN. W celu dalszej konfrontacji cen dla unijnych, podobnie zamożnych i sąsiadujących ze sobą krajów zaatakowałem ceny na Łotwie. Szczególnie ciekawa okazała się różnica dla Skody Octavii Combi RS. Kupując ją z wyposażeniem oferowanym w Polsce po wszystkich opłatach oszczędzę 20 tys. PLN.

Odwiedźcie strony audi.lt i skoda.lt. Pamiętając że 1 Lit jest warty ok. 1.1 złotego i że ich VAT to 18 a nie 22 procent. Słowo (kainos) oznacza ceny. Pomyślcie że dyrektywa GVO jak i ogólne zasady dotyczące wolnego handlu w Unii Europejskiej są po to aby bez potrzeby nie przepłacać. Kupując nowe auto za granicą nadal korzystacie z dobrodziejstw eurogwarancji. Może ten list da do myślenia pracującym za symboliczne marże i robiącym bokami właścicielom salonów samochodowych w renegocjowaniu umów handlowych. Sądząc po wysokości cen a co za tym idzie realizowanych marżach importerzy mają się w Polsce doskonale, mimo tego że oficjalnie twierdzą inaczej.

A oto co powiedział nam na ten temat Hubert Hubert Żyżkowski, Communication Manager SKODA AUTO POLSKA S.A.
Wspólny rynek Unii Europejskiej nie wypracował jednolitego mechanizmu cenowego w wielu dziedzinach, również w motoryzacji. Powszechnie znany jest fakt, że ceny samochodów - ale także wielu innych towarów - w "starych" państwach Unii znacznie się różnią między sobą. I tak dla przykładu Forda, Volkswagena czy Skodę można kupić taniej np. w Hiszpanii niż w Niemczech. Podobny mechanizm cenowy działa również w "nowych" krajach Unii.
Ceny na poszczególnych rynkach zależą nie tylko od wysokości akcyzy i VATu (chociaż w dużej mierze właśnie od nich) ale również od chłonności i zamożności rynku.
SKODA AUTO POLSKA S.A. przy publikowaniu cen na samochody kieruje się wymienionymi wyżej czynnikami, ale podobnie jak każdy importer samochodów Skoda zobowiązana jest stosować się do cen ustalanych dla każdego rynku, dla każdego importera przez producenta SkodaAuto w Mlada Boleslav. Stąd biorą się różnice w cenach samochodów w poszczególnych państwach - także różnice pomiędzy cenami na Litwie, czy na Łotwie i w Polsce.

link do strony: Po samochody na Litwę!?

Tytuł:
PostNapisane: 31.mar.2006 19:04:11 
Użytkownik

chyba nie jest dla nikogo ekretem ze nawet za uzywanymi autami polacy jezdza na litwe..... na auto rynkach jest mnostwo polakow...

Tytuł:
PostNapisane: 31.mar.2006 19:25:50 
Użytkownik

Mój daleki kuzyn jest niemcem i też kupował nowy samochód po za swoim krajem w Holandi bo są tam tańsze. Ale to co się dzieje w Polsce to prawdziwa paranoja, taka duża przebitka cen aut jest śmieszna i jest tak prawie z wszystkimi markami np. Chevrolet Corvette któty można teraz kupić w Polsce jest o prawie 40 000PLN droższy niż w USA i to z gorszym wypasem a jakie u nas są zarobki.Porównując średnią krajową naszą a ich i ceny w stosunku do zarobków do dla nich taką Corvette jest łatwiej kupić niż dla Polaka noewgo Lanosa

Tytuł:
PostNapisane: 31.mar.2006 19:50:37 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
quattros napisał(a):
Mój daleki kuzyn jest niemcem i też kupował nowy samochód po za swoim krajem w Holandi bo są tam tańsze. Ale to co się dzieje w Polsce to prawdziwa paranoja, taka duża przebitka cen aut jest śmieszna i jest tak prawie z wszystkimi markami np. Chevrolet Corvette któty można teraz kupić w Polsce jest o prawie 40 000PLN droższy niż w USA i to z gorszym wypasem a jakie u nas są zarobki.Porównując średnią krajową naszą a ich i ceny w stosunku do zarobków do dla nich taką Corvette jest łatwiej kupić niż dla Polaka noewgo Lanosa

To ąz tak dobrze się Litwinom wiedzie? :diabel: :peace:

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 31.mar.2006 19:57:39 
Klubowicz

Najgorzej w Uni to sie wiedzie nam Polakom , przeciez nie po to nas tu wzieli zeby nas glaskac po glowie. Za murzynow w Uni robimy i tyle !

Tytuł:
PostNapisane: 31.mar.2006 19:58:03 
Użytkownik

jmm napisał(a):

To ąz tak dobrze się Litwinom wiedzie? :diabel: :peace:

Chodzi o amerykanów - przeczytaj dokładnie :!: :!:

Tytuł:
PostNapisane: 31.mar.2006 20:03:57 
Użytkownik

przeciez jestesmy tak bogatym krajem.... dla nas pozostaja uzywane samochody-moze i dobrze?? ja to zostawiam bez komentarza

Tytuł:
PostNapisane: 31.mar.2006 20:17:50 
Klubowicz

Atal-star napisał(a):
przeciez jestesmy tak bogatym krajem.... dla nas pozostaja uzywane samochody-moze i dobrze?? ja to zostawiam bez komentarza
Ktos musi byc zlomiarzem w Europie

Tytuł:
PostNapisane: 02.kwi.2006 13:06:27 
Użytkownik

Witam

Jak kupowałem moje A6, to identyczne w Niemczech było tańsze ok 40 tys :< . Niestety zobaczyłem to dopiero po złożeniu zamówienia. Ciekawe jak to jest z Leasingiem aut kupionych na zachodzie i ubezpieczeniem.

pozdrawiam

Paweł

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2006 16:19:57 
Użytkownik

Nie ma sensu kupowac samochodu na Litwie :P Z tego co wiem to najtansze samochody sa w Niemczech ..Bylem w Monachium ... Np Lancer III 1.6 60 000 przebiegu za 890 Euro :) Wiec wg mnie nie oplaca sie kupowac samochodu na Litwie czy tez w innych krajach ... Zalezy tez jaki samochod ... Najlepiej Niemcy i Polska :) Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2006 20:51:25 
Użytkownik

topic dotyczny nowych aut

Tytuł:
PostNapisane: 04.kwi.2006 08:39:41 
Klubowicz

Na Litwie to najlepiej czesci do samochodow kupowac. Oryginaly w sklepach kosztuja tam tyle co u nas podroby a nowego wozka i tak nie kupie, nawet gdybym wygral w Totka.

Tytuł:
PostNapisane: 04.kwi.2006 09:19:52 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
ZiPi napisał(a):
Na Litwie to najlepiej czesci do samochodow kupowac. Oryginaly w sklepach kosztuja tam tyle co u nas podroby a nowego wozka i tak nie kupie, nawet gdybym wygral w Totka.

mozesz podrzucic tutaj jakis przyklad? moze jakas konkretna firme i cennik. Mam niezbyt daleko, takze po jakies zakupy moglbym tam wyskakiwac.

Tytuł:
PostNapisane: 04.kwi.2006 21:22:23 
Klubowicz

Lukasik napisał(a):
ZiPi napisał(a):

mozesz podrzucic tutaj jakis przyklad? moze jakas konkretna firme i cennik. Mam niezbyt daleko, takze po jakies zakupy moglbym tam wyskakiwac.

Musialbys sie skontaktowac z kims z Suwalk, oni tam czesto jezdza, bo ja w tej chwili jestem w Rajchu i niewiele jestem w stanie pomoc. Jak w koncu kupie Audice to sie tam wybiore po czesci to dam Ci znac. Najlepiej jechac do Mariampola ok. 30 km od granicy. We wtorki i czwartki z rana ( o ile sie nic nie zmienilo ) odbywa sie tam gielda samochodowa i sa podobnie jak u nas stoiska z czesciami do samochodow - nowe i uzywane. Poza tym w okolicy jest kilka szrotow, ktore warto odwiedzic. W samym miescie jest sklep - serwis VW - Audi, bardzo dobrze zaopatrzony. Kolezanka wymieniala u nich sprzeglo w Audi 200 turbo quattro. Za robote + sprzeglo Sachs zaplacila 500 Litow - ok. 600 PLN - uwineli sie w jeden dzien. Szwagierka kupowala min. pompe paliwa - oryginal Bosch do Audi 100 zaplacila w przeliczeniu ok. 250 PLN, u nas za podrobe chcieli ok. 600 PLN - dokladnie nie pamietam. Za przeguby do Audi 80 placilem 150 PLN za dwie sztuki, u nas za jeden zaspiewali 90 PLN. Na szrocie kompletna skorzana tapicerka z fotelami miala mnie kosztowac 250 Lit. ok 300 PLN . Nie wzialem bo nie mogli znalezc jednego boczku z tylnych drzwi :P To tyle co pamietam Pierwszy raz najlepiej pojechac z kims, kto tam juz byl, nastepnym razem sam trafisz.

Tytuł:
PostNapisane: 04.kwi.2006 21:30:43 
Użytkownik

Jak ktos potrzebuje, to moj dobry znajomy wozi ludzi na gielde do Mariampola i po czesci na te wszystkie szroty, moze tez zalatwic tania rope :) ma kolesia, ktory mowi po litewsku wiec z komunikacja zero problemu, chociaz po polsku mozna sie tez dogadac.
Tak na marginesie to na te gielde jak sie jedzie to trzeba uwazac, latwo tam kupic ale i stracic auto.

Tytuł:
PostNapisane: 04.kwi.2006 22:02:27 
Użytkownik

Wolf_777 napisał(a):
chyba nie jest dla nikogo ekretem ze nawet za uzywanymi autami polacy jezdza na litwe..... na auto rynkach jest mnostwo polakow...

a nie mowilem ;)

Tytuł:
PostNapisane: 05.kwi.2006 06:45:33 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
dzieki zipi za info !! rzeczywiscie oplaca sie podjechać.

Strefa czasowa: UTC + 1