.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.kwi.2025 20:32:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zchipowac sie, czy zalozycz wtrysk gazu?
PostNapisane: 06.lut.2004 22:31:01 
Użytkownik

Witajcie.
Mam A4 z silnikiem 1.8 (125KM). Mam zalozona instalke LPG z kompem i przy jezdzie na klimie odczuwam brak dostatecznej mocy. Co poradzicie, zeby lepszy mialo efekt w mocy: zalozyc prawdziwy CHIP (nie box) czy zmienic instalke LPG na porzadna z wtyskiem gazu?

Tytuł:
PostNapisane: 06.lut.2004 22:52:38 
Klubowicz

W twoim silniku chip zmieni bardzo niewiele. Instalka gazu nie dosc ze poprawi osiagi i spalanie to jeszcze oszczedzi silnikowi tortur jakie mu serwujesz :D ...

Tytuł:
PostNapisane: 06.lut.2004 23:22:55 
Użytkownik

A czy to prawda, ze instalki wtrysku gazu, czesto sie psuja? Tak mi powiedzial znajomy. Jakiej firmy warto zainstalowac LGP z wtyskiem, IV czy V generacji? Czy bebechy po starej instalce (Lovato + komp, 1 rok ) da sie gdzies za grosze odsprzedac?

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2004 00:18:35 
Użytkownik

jeśli chodzi o wtrysk to zawsze czym nowszy tym lepszy - a co się z tym wiąże i droższy... :P

czy się psuje... hmmm jak każda z rzeczy marwych... ale wszystko zależy od firmy co ci montuje... PAMIĘTAJ!!! KORZYSTAJ TYLKO ZE SPRAWDZONYCH WARSZTATÓW I NIGDY NIE ŻAŁUJ 100 - 200 PLN WYDANEJ WIĘCEJ W AUTORYZOWANEJ STACJI - która dokładnie ci wyreguluje i ustawi sprzęt... bo w innym wypadku będziesz jeżdził po parę razy w tygodniu - albo i częściej do "PARTACZY" (czytaj: pseudo mechaników garażowych) którzy założą ci teoretycznie taniej - stając się ich "niewolnikiem" - w gruncie rzeczy wydasz więcej na dojazdy do nich,...nie licząc straconych nerwów :P ...ale wybór należy do ciebie...

co do "bebechów" zawsze można komuś pogonić :!: "ŁOSI" jest mnogo... ;) - z tym że tylko na części - bo nikt nie dostanie ponownie certyfikatu legalizacyjnego na tę instalację - w związku z czym nie przejdzie przez przegląd - a co jest podstawą do wbicia w dowodzie rejestracyjnym...

pozdrawiam... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2004 00:30:42 
Użytkownik

A gdzie polecacie zalozyc we Wroclawiu? Zwykla instalke LPG zakladalem w SPARCO pod torami i zalozyli to ladnie. Zawsze co 10 tys km przy przegladzie podlaczaja pod kompa i sprawdzaja regulacje gratis.

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2004 11:15:36 
Użytkownik

kristof200 napisal :

co do "bebechów" zawsze można komuś pogonić "ŁOSI" jest mnogo... - z tym że tylko na części - bo nikt nie dostanie ponownie certyfikatu legalizacyjnego na tę instalację - w związku z czym nie przejdzie przez przegląd - a co jest podstawą do wbicia w dowodzie rejestracyjnym...

dzienki za LOSIA :):

najlepiej jedz w to miejsce gdzie ci zakladali instalke i spytaj sie czy oni od ciebie nie odkupia

kristof200

hmm z tego co ja wiem to do instalacji potrzebna jest mi homologacja
jade do autorysowanej stacji tam mi zakladaja i juz raczej wszystko jest oki

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2004 11:59:59 
Klubowicz

Jak na mój gust, ani jedno ani drugie nie wyeliminuje spadku mocy przy załączonej klimie. Jak chcesz pocisnąć coś to wyłączaj klime - palbo komfort przyjemnego chłodziku albo osiągi.

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2004 12:05:14 
Użytkownik

hehehe - no wiesz bez obrazy... ;) :P

nie ma co brać wszystkiego tak do siebie.... ;) :diabel: bo czasami tak mi się napisze... :peace:

a co do homologacji... to z tego co pamiętam jak miałem dzwona poprzednią furmanką... także planowałem przełozenie instalacji gazowej z niej (miałem 200 silnik 2.2 WC - tylko że ośka i bez Turbinki) do teraźniejszej...ale jak poszedłem do Wydziału Komunikacji to mi powiedzieli - że bez certyfikatu na teraźniejsze auto nie dostanę wpisu do dowodu rejestracyjnego - nawet gazownicy montujący - powiedzieli że ani oficjalnie ani "na lewo" też nie wystawią dodatkowego certyfikatu...ze względu na przepisy... i nie ważne że instalka była nowa i miała wszystkie papiery legalizacyjne...

jedynie co zostało to pogonić ją na części...

tak więc znam sprawę z autopsji...ale polak potrafi... ;) mój kuzyn śmiga już ze 2 lata Calibrą z lipną instalacją (bez wbicia w Dowodzie Rejestracyjnym) i Policji zawsze mówi: "że dopiero założył i nie zdążył jeszcze załatwić wpisu", a dokumenty homologacyjne ma w domu...

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2004 23:12:52 
Moderator

1. nie koniecznie co nowsze i drozsze to lepsze!!!!!!!!!!!!
2. polecam Ci igs fimry landi renzo. jest to wtrysk w fazie lotnej - na tyle wydajny, ze w twoim silniku (masz bez turbo nie?) nie bedziesz czul zmiany miedzy benz a gazem (teraz czujesz, bo jak sie nie myle masz 20 zaworowy motor, a to troche paliwa potrzebuje i Twoj "komp" gazu dostaje sraczki, czyli zadyszki sterujac tym - o doplywie gazu nie wspomne)
3. stare czesci mozna opylic u naprawde dobrych i zaufanych gazownikow. mam takich, ale w wawie.
4. za lovato i tak duzo nie dostaniesz, bo to za przeproszeniem syf.

pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 08.lut.2004 12:29:37 
Użytkownik

michu: a mozesz powiedziec za ile mniej wiecej skupuja gazownicy czesci Lovato?

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1