Napiszę. Chciałem 'przespać się' z tematem, liczyłem też na wypowiedzi tych, ktorzy są tu dłużej ode mnie. Emocje są złym doradcą. Poza tym chciałem się upewnić, że inni też uważają takie zachowania za niewłaściwe.
Zgadzam się, że nie można wyeliminować przypadków logowania się złodziei, oszustów i dresów. Można jednak tępić wypowiedzi takich osób, kiedy 'wychodzi szydło z worka'. Wyedytować, wstawić tekst typu 'A tutaj autor dał pokaz [tu wstawić właściwy rzeczownik]'. Do użytkownika wysłać PW:
'Twoja wypowiedź wskazuje, że obce są Ci przyjęte przez nas reguły poprawnego zachowania. Przeczytaj dokładnie regulamin, a w szczególności §2. Jeśli nie odpowiadają Ci takie zasady, poproś Admina o usunięcie Twojego konta i nie loguj się tu więcej. Nikt Cię nie zmusza, abyś się zmienił - ale miej choć odrobinę honoru. Jeśli jednak uważasz, że po prostu niepotrzebnie się wygłupiłeś - wyjaśnij sprawę na PW z Adminem lub Moderatorem'.
Uprzedzając kolejne pytanie: a co to da? Otóż uważam, że nie każdy kto popełnia błędy jest z góry stracony. Jeśli tylko jeden z kilku upomnianych forumowiczów po takim tekście zastanowi się chwilę nad sobą, to chyba warto spróbować? Może to tylko chęć popisania się przed innymi? Myslę, że 'kubeł zimnej wody' nie zaszkodzi - a może pomóc. Pamiętajmy, że to są najczęściej młodzi ludzie, którzy czerpią wzorce 'z podwórka' - dlaczego nie zaproponować im alternatywy?
Natomiast zupełnie nie zgadzam się z Atal-starem, który proponował zamknięcie tematu. Podejście typu 'to i tak nic nie da' sugeruje, że jakiekolwiek dotychczasowe wysiłki Modów były bezcelowe - a tak przeciez nie jest.
Na koniec rozwieję wątpliwości co niektórych: nie, nie uważam, że forum AKP powinno brać wzór z Matki Teresy. Po prostu do słów 'kultura, dostojność, styl' dodałbym słowo 'klasa'. Przecież 'z klasą' można rzucić komuś 'marynarską wiąchę' (prywatnie!), a nawet upić się z kumplami 'w trupa'... I to właśnie powinno odróżniać tutejsze grono od pola z burakami.
Ktoś doczytał do końca? Szacunek