.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lis.2024 05:52:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2006 17:58:29 
Użytkownik

jjacek18 napisał(a):
Ja mam takie pytanie czy to musi byc konkretnie olej rzepakowy czy można tez zalać np.sojowy czy slonecznikowy , to pytanie moze sie niektórym wydawać banalne a ja nie wiem :)

Wystarczy cofnąć sie dwie strony wstecz .... :|
Kamill napisał(a):
...
Uwaga tez na olej inny niz rzepakowy, z doswiadczenia forumowiczow wiem ze sa problemy z odpaleniem auta i rowna pracą np na oleju sojowym.
...

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2006 19:58:10 
Klubowicz

Tak się zastanawiam czy silniki z pompowtryskiwaczami nie są bardziej wrażliwe na zmiany paliwa i czy można zasilać je OR. W ogóle co to są te pompowtryskiwacze :?: czym to się różni od zwykłego TDI
Tak mi to chodzi po głowie bo być może niedługo będę zmieniał auto i napewno będzie TDI tylko jak mi się trafi to 116 konne to czy będzie się nadawało na OR. Będe szukał 110 km ale jak się nie znajdzie :!:

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2006 20:39:11 
Użytkownik

Auto: Audi 200 20V Turbo
No i stało się :) !

-> Ja też zatankowałem swojego Diesla Olejem Roślinnym :!:
Po długim i żmudnym studiowaniu różnych materiałów, także naszego Forum, zakupiłem w Biedronce 6 litrów OR. Zgodnie z instrukcją kolegi Maniex odzieliłem Glicerynkę przy pomocy denaturatu (przynajmniej tak mi się wydaje :P ) i wymieszałem z ok. 50 litrami ropki, po czym wlałem ją do baku Audi! Uruchomiłem 1Z-etkę i poczekałem aż złapie nowego paliwka.

Pierwsze wrażenia :?:

-> Silnik samochodu pracuje delikanie równiej i przyjemniej. Osiągi, dynamika są na podobnym poziomie, chociaż odnosi się wrażenie, że ma troszkę większe kopytko. Odpala na ciepło bardzo dobrze, nie wiem jeszcze jak będzie na zimnym. I ten piękny zapach frytek :peace: , jak ja go lubię :): !
To na razie tyle informacji, zobaczymy co będzie po dłuższym okresie użytkowania. Wszystko co zauważę to tu opiszę!

Pozdrawiam!

Tytuł: Re: olej
PostNapisane: 09.maja.2006 13:27:03 
Użytkownik

GumowyKurczak napisał(a):
W 'zetce' wlasnie mowila pani z US, ze trzeba placic akcyze (ponad 1PLN od litra) i będzie ok. co wg mojej wiedzy jest bzdura bo oplacenie akcyzy należy do sprzedawcy. Swoja droga ciekawe jak chcieliby kontrolowac od ilu litrow zaplacilem akcyze.
wypowiadal sie tez jakis gosc z WATu, ze w zasadzie jedyna przeszkoda to gestosc - nic nie wspomnial o glicerynie.

PS
pisze z telefonu wiec sorki za wyglad posta - jak dotre do kompa to sie poprawie :)

A nie mozna oplacic akcyzy za np 50 litrow i jezdzic na druczku do pierwszej kontroli, jęsli takowa wogóle nastąpi ??

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2006 13:41:13 
Użytkownik

teraz strach kupować disla bo jeździł na nie wiadomo czym np. OR lub OO :)

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2006 13:53:02 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
barylkaq napisał(a):

Rozwiń myśl kolego ... poczytaj troszke a dowiesz sie ze wspolczesny ON nie trzyma zadnych parametrów w odróżnieniu do OO ... OR to osobna kwestia ... ale pierwszy dieselek smigal na OR , wiec wracamy do początków ... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2006 13:55:09 
Użytkownik

z tego co wyczytalem na freenet.de to niemcy calkiem powaznie mysla o bioDieslu na pelna skale.
Tylko patrzec jak tak bedzie, a wtedy OPEC zwiekszy wydobycie i barylka bedzie po 40 USD :peace: :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2006 13:58:03 
Klubowicz

barylkaq napisał(a):

OR - musi spełnić bardzo wymagajace normy jakosciowe, wiadomo ludzie go jedza , wiec nie ma tem nie wiadomo czego :):
OO - po czesci każdy diesel na nim jeździ, to co lejemy na stacji jako ON w rzeczywistosci jest to OO z dodatkiem kwasu( nie za dobrze dla silnika), usuwajacego czerwony kolor :P

Czy wiesz, że: na Biodieslu wyprodukowanym z rzepaku zebranym z 1 hektara możesz pokonać około 20.000 kilometrów samochodem osobowym?

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2006 14:00:40 
Użytkownik

barylkaq napisał(a):

Strach kupować jakikolwiek samochód bo poprzedni właściciele to często krętacze i oszuści. :/

W przypadku OR kupionego np w Biedronce masz pewność że nikt nie dolal tam rozpuszczalników, farb albo innego ścierwa usilując jak najwięcej zarobić na litrze tego specyfiku.
Taka sama sytuacja jest w przypadku pewnego OO :P

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2006 14:16:56 
Użytkownik

Ja tam OR nie naleje. Zapytajcie się jakiegoś lekaża. Każdy powie, że od oleju można dostać RAKA.
Jak chcecie to ryzykujcie. :!!:

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2006 14:24:14 
Klubowicz

Niesamowite rzeczy piszecie :) Powodzenia Wam zycze, oby te buraki z rzadu dostaly za swoje zmniejszeniem wplywy za akcyzy kiedy juz wiekszosc klekotow bedzie smigala na oleju z Bierdronki i na ulicach roztaczac sie bedzie zapach fryteczek buhahahah bede Was wspieral mentalnie :)
No bo jak niby ci kretyni maja zamiar nalozyc akcyze na takie paliwo ? I tak wszyscy beda woleli sie pobujac do Biedronki na tankowanie :P

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2006 14:42:45 
Klubowicz

zuru napisał(a):
Niesamowite rzeczy piszecie :) Powodzenia Wam zycze, oby te buraki z rzadu dostaly za swoje zmniejszeniem wplywy za akcyzy kiedy juz wiekszosc klekotow bedzie smigala na oleju z Bierdronki i na ulicach roztaczac sie bedzie zapach fryteczek buhahahah bede Was wspieral mentalnie :)
No bo jak niby ci kretyni maja zamiar nalozyc akcyze na takie paliwo ? I tak wszyscy beda woleli sie pobujac do Biedronki na tankowanie :P

Ale za to mogą pod wpływem niezaleznych ekspertów z Orlenu :): :diabel: zakazac stosowania OR jako paliwa, rzekomo szkodliwego dla silnika, wprowadzic 65tys zł kary za uzywanie go w samochodzie, konfikate auta, lub rozstrzelanie na miejscu kierowcy, u którego znajda go w baku...
Kasa na paliwie jest ogromna dla panstwa, ale w pierwszej bedzie zależec koncernom paliwowym...
Orlen się buntował przy 5% dodatkach, a co dopiero przy stosowaniu 100% :zly:

Czy wiesz, że: na Biodieslu wyprodukowanym z rzepaku zebranym z 1 hektara możesz pokonać około 20.000 kilometrów samochodem osobowym?

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2006 14:47:41 
Klubowicz

Naszczescie zakazac to sobie moga wszystko....np. jarania fajek na ulicy - a i tak bede jaral, jak mi sie bedzie podobalo i pokazywal golego dupala pacholowi miejskiemu, ktory do mnie przydymi. A sprzedazy oleju roslinnego w Biedronkach nie dadza rady ukrocic :) Zreszta, zobaczymy i posmiejemy sie z tego co beda wymyslac barany....a napewno beda :)

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2006 15:05:59 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
flavios napisał(a):
Ja tam OR nie naleje. Zapytajcie się jakiegoś lekaża. Każdy powie, że od oleju można dostać RAKA.
Jak chcecie to ryzykujcie. :!!:

Oj widać że za duzo frytek ostatnio wcinałes kolego ... :D :P

Co do meritum ... juz raz mielismy akcje pt " NIc nam nie zrobią jak będziemy lać OO do baku ..." i zrobili ... ITD ściga wszystko co się rusza i mogą Ci wsadzić sondę do baku a nawet w tyłek i jeśli jesteś winny przysolić karę w wysokości 12-miesięcznej daniny na tacę mocherowych beretów ...

Osobiście zatankuję wszystko co spowoduje że poczuje przyrost momentu ... :D

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2006 15:16:43 
Klubowicz

Baaaaaskecior......robie okolo 60 tysia rocznie i nigdy nawet nie spojrzeli na mnie !!! Oni tylka ciezarowek sie czepiaja. A jak sie czepia mnie i znajda mi OO w baku to co mi zrobia ? Powiem ze wracam ze Szczecina i zatankowalem normalnie na stacji i zrobcie mi lodzika bo nie pamietam gdzie jest ta stacja i nie mam paragonu/faktury bo mi sie nie chialo wziasc :)

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2006 15:47:57 
Użytkownik

Auto: Audi 200 20V Turbo
zuru napisał(a):
Baaaaaskecior......robie okolo 60 tysia rocznie i nigdy nawet nie spojrzeli na mnie !!! Oni tylka ciezarowek sie czepiaja. A jak sie czepia mnie i znajda mi OO w baku to co mi zrobia ? Powiem ze wracam ze Szczecina i zatankowalem normalnie na stacji i zrobcie mi lodzika bo nie pamietam gdzie jest ta stacja i nie mam paragonu/faktury bo mi sie nie chialo wziasc :)

Dokładnie oto chodzi! Z OR też tak można postąpić :peace: !

Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2006 16:31:33 
Użytkownik

...żeby to wszystko przy kontroli było takie łatwe, jak opisujecie :|
Nie wiedzieliście chyba pobierania próbek z aut dostawczych w tv. Nie ma tłumaczenia, że gdzieś tam tankowałeś... nawet jak fakturę przedstawisz za ostatni miesiąc ze stacji benzynowej.
Trzeba by się przyjżeć przepisom, czy to nie jest tak, że za to co masz w baku sam odpowiadasz?? Bo to by było za łatwe, tak się wyprzeć. Przecież sąd skazuje podejrzanych na podstawie dowodów, bez zależności, czy się sam przyzna czy do końca twierdzi, że jest niewinny.
Jak to mówią: "nieznajomość prawa szkodzi" :D

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2006 16:41:22 
Użytkownik

Jedyna rada jezdzić w moherowym berecie z naklejka RM :P beda sie bali wlepic mandat

a tak powaznie to mysle ze kontrole beda coraz czestsze, bo temat stal sie bardzo powszechny i popularny.

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2006 17:15:36 
Użytkownik

baldie napisał(a):
Jedyna rada jezdzić w moherowym berecie z naklejka RM :P beda sie bali wlepic mandat

a tak powaznie to mysle ze kontrole beda coraz czestsze, bo temat stal sie bardzo powszechny i popularny.

Chyba to jedyne wyjście ale troche odjechaliśmy od tematu,
więc BASTA :!!:

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2006 19:38:48 
Użytkownik

michal95 napisał(a):
zuru napisał(a):

Dokładnie oto chodzi! Z OR też tak można postąpić :peace: !

Pozdrawiam!

Tylko zebyscie oboje panowie potem nie mowili jaka to jest Policja... Sam zalalem kiedys OO (czasy ptasiej grypy w Toruniu) no i na szczescie nie jezdzilem w kierunku Lodzi bo na wylocie kazdemu traktorowi sprawdzali pozywienie... To mi dalo do myslenia i wole zaplacic za rope i jezdzic z czystym sumieniem. Poza tym nie wiem czy wiecie ale teraz jak juz policja obojetnie jaka bedzie chciala zobaczyc wam do baku to ma takie prawo bo wyszlo rozporzadzenie jak dobrze pamietam 26.03.2006r dot. OO i mozliwosci kontroli...

Wybor nalezy do was ale sadze ze niuni nie ma co zalowac i trzeba lac ON(ofkors dobrej jakosci)

:kosci:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1