.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.maja.2025 13:28:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 23.kwi.2001 22:52:00 
Hej

Zastanawiam sie nad sensem tuningu.
Czy sa jego jakies kategorie, wyznaczniki.
Czy jesli stoja obok siebie dwa auta z ktorych jedno jest lepiej stuningowane od drugiego, to czy to czasem nie oznacza, ze ten "lepszy" jest po prostu bogatszy ???
Co to za frajda, ze wstawie samochod do firmy, zostawie im 200 baniek i powiem: robcie cuda. A jak sam ledwo umiem srube wkrecic ??
Zastanawiam sie czy tuning nie powinien byc czasem rzecza 100% samowykonalna. Wtedy dopiero mozna by podziwiac zlota raczke wlasciciela, czy jego zmysl plastyczny.
No bo bez jaj, czesto widze na maxa lamerow, ktorzy nie wiem czy wiedza w ktora strone kreci sie gwint, a jada "odwalonymi" furami (takimi co kosztuja po kilkadziesiat/kilkaset tysiecy lub wiecej + to co wydali w warszatatach na tuning).
I czy takiemu dupkowi nalezy sie wiekszy podziw, niz kolesiowi w maluchu 126p, ale w ktorym praktycznie 90% rzeczy robil sam i po kosztach ? Co o tym myslicie ?

Nara
Konrad

Tytuł:
PostNapisane: 24.kwi.2001 00:11:00 
Użytkownik

Sprawiedliwosci na swiecie nigdy nie bylo i nie bedzie!! :smutek: :smutek: :smutek:
Ale jak to podzielic i skad wiedziec kto co zrobil sam?????? :-(

Tytuł:
PostNapisane: 24.kwi.2001 05:56:00 
Zgadzam się, że tuning kosztuje i to sporo. Dlatego jeżeli ktoś nie cierpi na nadmiar kapusty pozostaje ograniczanie kosztów tuningu. Aby to zrobić należy dużo rzeczy robić samemu i nie dawać zarabiać firmą, które za kilka godzin pracy biorą duże pieniądze. Ja swój samochód robiłem praktycznie sam z kolegą. Wyszło taniej, ale wiem że nie każdy ma dostęp do części, narzędzi i sprzętu czasem niezbędnego. Ja za to wiem ile co pracy mnie kosztowało i dzięki temu mój samochód jest bardziej wartościowy niżbym zrobił go za duże pieniądze w warsztacie!
Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 24.kwi.2001 15:02:00 
Użytkownik

Widzisz jest jeszcze jedna wazna rzecz tuningujesz autko wg.wlasnej wizji.... jednemu podoba sie to drugiemu co innego wiec jak postawisz dwa obok siebie moga sie podobac roznie roznym osobom...... co do wydanej kasy racja tuning jest drogi .... ale tak to juz jest .... chcesz miec piekny wyrozniajacy sie samochod to trzeba poniesc koszty(lub pieniezne lub twojej ciezkiej przy tym pracy--- zwroc uwage na jedno jak np. ktos daje fure do warsztatu i kaze zrobic wszystko to daje za to kupe szmalu najczesciej zarobionego .... a to tez praca ....)

Tytuł:
PostNapisane: 24.kwi.2001 15:15:00 
Stary posiadanie wlasnej fury nie musi sie odrazu wiazac ze znajomoscia mechaniki pojazdowej jezeli sa ludzie ktorzy potrafia to zrobic a ty sie nie znasz na tym a masz w dodatku kase i taka potrzebe to czamu masz sobie tego odmawiac ja sam mam A80s ale bez tiuningu bo dotej pory nie czulem takiej potrzebyale teraz sie to zmienilo nie jestem zlota roczka i narazie zasiegam porad u kolegow klubowiczow co gdzie i za ile aby w przyszlosci zrobic sobie conieco juz teraz wiem ze czesc rzeczy moge zrobic sam a czes oddam fachowcom do roboty ... no i tu sie rodzi pytanie jak nazwiesz ludzi ktorzy w 50% robia sami a 50% robia im mechanicy czy to tez dla ciebie DUPKI
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 25.kwi.2001 07:52:00 
Panowie myślę, że twórca tego pytania nie miał zamiaru nikogo ośmieszać tym, że ktoś nie robił samochodu w 100% sam. Są ludzie i ludziska. Znam niejednego bujańca, który ukradł samochód na części i z tego żyje nie martwiąc się, że w ten sposób zaj... czyjąś, ciężko zapracowaną własność. Jeżeli ktoś zarobił pieniądze w uczciwy sposób to jest tak jak powiedział Volki: to też jego wkład bo musiał za coś zapłacić w warsztacie. Ja sam zrobiłem masę rzeczy z kolegą (czyli to już nie jest mój wkład :uśmiech: ), ale musiałem też wiele powieżyć "specjalistom", ktorzy posiadali różnego rodzaju wiedzę i co ważne urządzenia np. spawarkę do tłumika. Niektórych rzeczy po prostu nie da się przeskoczyć. Ktoś jest dobry w tym a ktoś w tamtym a jeżeli nie zna się na samochodach to jest dobry w czym innym i dzięki temu np. zarabia na tuning :grin:
Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 25.kwi.2001 10:04:00 
Heja

Wieloryb - jesli Cie urazilem to sorki.
Nie mialem na mysli wysmiewanie kogokolwiek i czegokolwiek.
Wiadomo - nie kazdy musi byc mechanikiem.
Ja po prostu sadzilem (i w sumie nadal sadze), ze tuning powinien byc czyms bardzo osobistym. Ze tu powinny sie liczyc umiejetnosci wlasciciela pojazdu, a nie umiejetnosci jego kasy zostawionej w warsztacie. Volki powiedzial madrze, ze ludzie tez pracowali, aby te kase na tunning zarobic. Racja. W sumie sa za i przeciw.
Respect dla kppdb (sorki, jak przekrecilem ksywke), za to, ze robil wiekszosc sam ! :uśmiech:

Pozdrawiam
Konrad

Tytuł:
PostNapisane: 25.kwi.2001 11:57:00 
HI :uśmiech:
nie uraziles mnie ja poprostu stanole w obronie tych co lubia jezdzic fajnymi autkami ale na mechanice sie nie znaja i tyle co innego kolesie ktorzy maja wypasione furki zrobine w warsztatach a mowia ze zrobili to sami to sa DUPKI jesli ktos otwarcie mowi ze sie na tym nie zna a chcialby cos zrobic to oki do tego sluze tez to forum by laicy do ktorych narazie ja tez naleze dowiedzieli sie z pewnego zrodla jak sie do tego zabrac bo kochaja swoje autka :uśmiech:
stary moze nie bylbym fanem AUDI gdyby to auto sprawialo mi jakies problemy ale mam je ponad rok a auto nie jest juz mlode i uwiez mi eksploatuje je na maksa a ono jest jak nowe i jak tu nie kochac tej marki :uśmiech:))tak wiec postanowilem dowiedziec sie czegos wiecej o TUNINGU :uśmiech:)
POZDRAWIAM
mam nadzieje ze jak juz bedziesz mia AUDI to spodkamy sie na jakims zlocie i przy piwku pogadamy o tym
:lol: :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 25.kwi.2001 17:57:00 
Heja !

Oki doki :uśmiech:
Racja lezy zawsze po srodku :jezyk:
A napisz Wieloryb cos o swoim Audi.
Jestem ciekawy. Piszesz, ze je mocno eksploatujesz a sie trzyma wzorowo.
Jaki to model ? 80 ?
Z ktorego roku, jaki przebieg ??
Ja sam poszukuje 80 Coupe (rocznik cos 89-9x).
Ja ktos ma sprzedac to walcie do mnie na mejla :uśmiech:

Cya
Konrad

Tytuł:
PostNapisane: 25.kwi.2001 19:22:00 
Mam AUDI 80s /1.8/89 z wtrysku przeszedlem na gaznik (latwosc regulacji) wtej chwili mam na liczniku 179 tys km jak marazie to czesto wymieniam klocki hamulcowe :uśmiech:)) z czystym sumieniem moge ci polecic ten model jakis miesia temy jakis mlody pajac wjechal mi w dupe swoim seatem aksowalem go od reki na 2.5 tys bo plakal ze autko jest matki i boi sie ze straci znizke koles jechal zamna ostro przez pol miasta ale refleks mial kiepski chcial zemna sie scigac i zkonczylo sie tak ze nie wychamowal za mna hehehe
to tyle na temat mojego autka :uśmiech: :uśmiech: :uśmiech: :uśmiech:
POZDRAWIAM

Tytuł:
PostNapisane: 25.kwi.2001 22:34:00 
Hehehhhe :uśmiech: :uśmiech: :uśmiech:
Pewnie jeszcze zarobiles na pare skrzynek browca przez mlodzika w Seacie ?? ;-)
A skad on wzial 25 baniek na miejscu ??
Chyba mial duzy limit na Visie Electron w bankomacie :uśmiech:

Spoko masz Audiczke. Cholera, ja tez chce to auto !! Ehhh, ale jakos do sedanow nie jestem przekonany (nic do nich nie mam, po prostu wole 2-drzwiowa sylwetke), ja chce kupeeeeeee ;-) ;-)

Cya
Konrad

Tytuł:
PostNapisane: 25.kwi.2001 23:50:00 
Użytkownik

tak audi coupe ma niepowtarzalna linie!!! :placz:

Tytuł:
PostNapisane: 25.kwi.2001 23:55:00 
Użytkownik

Jesli dobrze zrozumialem to nie odpowiada ci nowe A4.Jesli tak to popieram stanowisko.ten styl to skurczone A6 i jakos nie wyszl :placz2:

Tytuł:
PostNapisane: 26.kwi.2001 09:12:00 
Jeszcze_bez_audi Wiem kto chce sprzedać Audi po tuningu! Wal na priva <a href="mailto:kppdob@wp.pl" target="_new">kppdob@wp.pl</a>

Tytuł:
PostNapisane: 30.kwi.2001 01:28:00 
Użytkownik

Ja osobiscie nie wyobrazam sobie prawdziwego tuningu bez mechanikow i specjalistycznych warsztatow - bo nie wierze zeby jakas zlota raczka byla w stanie wystrugac w garazu np. sportowy walek rozrzady, sprezarke czy chipa. Co prawda duzo rzeczy mozna zrobic samemu, ale niestety nie wszystko - w niektorych sprawach trzeba zaufac spesjalistom. :psychol:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1