.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 13.kwi.2025 00:45:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: termometr od temperatury cieczy
PostNapisane: 03.lut.2004 09:12:21 
Użytkownik

Pomocy, mam takie objawy, uruchamiam silnik i jest wszystko ok ale po chwili zapala sie lampka z termometrem na desce rozdzielczej, ciecz chłodząca w układzie jest, temperatura cieczy tez w normie i oleju tak samo wiec nie wiem co to moze byc i czy tak można jeździć do czasu usunięcia usterki.
Audi A6 Avant 2.5TDI z 95r

Tytuł: to chyba termostat
PostNapisane: 03.lut.2004 16:27:11 
Użytkownik

sam sobie odpowiem :) to chyba termostat (o ile to co oglądałem to termostat - wykonane z metalu koloru złotego pod tą grubą rurą co wychodzi z chłodnicy i dochodzi do bloku silnika) bo jak wyjąłem z tego wtyczke z kablami to lampka przestał sie zapalać tzn po uruchomieniu silnika gasła i juz sie nie zapalała tylko jaki ma zwiazek ten niby termostat z symbolem termometra na desce rozdzielczej. Może ktoś potwierdzi moje domysły i wyjaśni powiązania .

Tytuł:
PostNapisane: 03.lut.2004 16:37:02 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
nie termostat tylko czujnik [przegrzania silnika ....termostat to urzadzenie czysto mechaniczne oparte na bimetalu

Tytuł:
PostNapisane: 03.lut.2004 17:36:36 
Użytkownik

dzięki Hans , ale czyżby to znaczyło ze sie silnik przegrzał?? temperatura cieczy jakies 92 stopnie a oleju to jest tuż przed drugą kreską.
I jeszcze mam pytanko ile to może kosztować??
Wdzięczny będe za informacje.

Tytuł:
PostNapisane: 03.lut.2004 23:50:07 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
adam71 napisał(a):
dzięki Hans , ale czyżby to znaczyło ze sie silnik przegrzał?? temperatura cieczy jakies 92 stopnie a oleju to jest tuż przed drugą kreską.

Masz temp w normie, wyglada na to ze ten czujnik (MultiFunctionalTempSensor) z ktorego zdjales wtyczke jest padniety i bez powodu podaje info do komputera pokladowego o przegrzewaniu sie silnika.
A tak wygląda:

http://www.sjmautotechnik.com/ecupic/MFTS.jpg

Kosztuje ponad 300 zeta, w b-stoku w intercarsie 344 zl.

A tym czasem mozna wyjac kabelek nr 2(niebieski z zielonym paskiem) z wtyczki i juz termometr nie bedzie migał :)

Tytuł: jescze raz czujnik
PostNapisane: 03.kwi.2004 23:43:14 
Użytkownik

Lukasik napisał(a):
Masz temp w normie, wyglada na to ze ten czujnik (MultiFunctionalTempSensor) z ktorego zdjales wtyczke jest padniety i bez powodu podaje info do komputera pokladowego o przegrzewaniu sie silnika.
A tak wygląda:

http://www.sjmautotechnik.com/ecupic/MFTS.jpg

Kosztuje ponad 300 zeta, w b-stoku w intercarsie 344 zl.

A tym czasem mozna wyjac kabelek nr 2(niebieski z zielonym paskiem) z wtyczki i juz termometr nie bedzie migał :)

Prawdopodobnie mam podobny problem w B4 '92 . po paru minutach po uruchomieniu silnika (start przebiega bez zmian) zaczyna migac kontrolka temperatury cieczy chłodzącej i jej poziomu. oczywiście poziom jest w normie a temperatura według wskaźnika jest dobra. Z teg co sprawdzałem to w układzie chłodzenia są tam właśnie dwa czujniki jeden od tej kontrolki, a drugi od wskaźnika.
Czy takie objawy mogą świadczyć o konieczności wymiany tego czujnika :?: i jeśli tak to może ktoś zna orientacyjny koszt takiego czujnika :?:
I jeszcze jedna kwestia który z tych czujników jest który - bo oba są obok siebie i czy ewentualny wariant tymczasowy tz. odłączenie wadliwego jest w tym wypadku możliwe :(

Tytuł:
PostNapisane: 04.kwi.2004 06:10:01 
Użytkownik

Witam

Moim zdaniem masz padnięty ten czujnik. Miałem taki sam przypadek z czujnikiem, który włancza wentylatory chłodnicy. Wentylatory włanczały się już np.przy temperaturze plynu chłodzącego 50 stopni, a ostatnio przy włączeniu zapłonu.Wymieniłem ten czujnik i jest ok.

Pozdrawiam

Tytuł: czunik temp cd.
PostNapisane: 04.kwi.2004 08:56:21 
Użytkownik

J@rek napisał(a):
Witam

Moim zdaniem masz padnięty ten czujnik. Miałem taki sam przypadek z czujnikiem, który włancza wentylatory chłodnicy. Wentylatory włanczały się już np.przy temperaturze plynu chłodzącego 50 stopni, a ostatnio przy włączeniu zapłonu.Wymieniłem ten czujnik i jest ok.

Pozdrawiam

no tak tylko który to jest (oba sa obok siebie) i czy ewentualnie można go bez jakis konsekwencji wymontować lub chociaż tylko odłączyć przewody :?:

Tytuł:
PostNapisane: 04.kwi.2004 12:20:27 
Użytkownik

adam71 napisał(a):

Te czujniki dość często padają, mój padł, jakiś rok temu. Za nowy w sklepie chcieli coś około 300 zł, używany kupiłem za 100. Dość cięzko znaleźć uzywany, bo jak napisałem wcześniej dość częto padają :/

Obrazek

Tytuł: czy aby napewno to czujnik?
PostNapisane: 04.kwi.2004 13:18:35 
Użytkownik

coś faktycznie jest z tym pomiarem temperatury :): . poobserwowałem wszystko. wskaźnik temperatury zaczął mrygać (na wolnych obrotach)dopiero po pewnym czasie - jakby osiągnał pewną temperatuę wg wskażników do 50 stopni. co dziwne wentylator załączył się przy temoeraturze ok 80 stopni - chyba to trocze zawcześnie. Próbowałem odłączyć przewody od tego czujnika (temperatury - jak sądze to chyba ten niebieski) ale efekt mrygania był nadal.
słyszałem że może w rachubę wchodzić również jakis przekaźnik który to wszystko obsługuje.
Silent Bob czy jak ci ten czujnik padl to efekt był podobny :?:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1