.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.kwi.2025 22:40:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: witam miksery w 2,2 i 2,3
PostNapisane: 09.kwi.2004 23:28:32 
Użytkownik

witam

ostatnio na regulacji gazownicy zaproponowali mi wymiane miksera

bo mam jakis palstikowy bez przyslonki, "grzybka"

no wiec chodzi o to ze chca mi wymienic na taki ktory ma przeslonke tzn takie jakby grzybka w otworze w mikserze tylko ze wtedy strasznie zmniejsza sie przekroj do wlotu powietrza ale za to lepiej wyciga gaz i przez to ma lepsza dynamike

i mam pytanie czy juz ktos moze zamienial miksery ze zwyklego na taki z tym "grzybkiem"

jakie macie w swoich niuniach czy z taka przysłonka czy jest normalny otwor bez zadnego grzybka czy jako to tam mozna nazwac

dotyczy wszystrkich 5 cylindrowek benzyniakow bez trubo ( chyba ze sie myle ale nie sadze )

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2004 00:03:47 
Użytkownik

Auto: A6 2,7T
Ja u siebie mam mikser który dosyć mocno zwęża dolot powietrza co jest raczej mocno odczuwalne na benzynce :/ , na pewno zwężka na mikserze poprawia dynamike na gazie ale kosztem benzynki..., ja chciałbym to u siebie raczej zmienić zwiększając przepustowośc dolotu ale narazie brak dobrego patentu... :/ , a nie no jest... poprostu inna instalka... :diabel: tylko wiadomo kaska.... w przeciwnym wypadku darowałbym sobie gaz :peace:

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2004 22:16:19 
Użytkownik

witaj mi chodzi o to ze patrzac na mikser w jego otworze jest jeszcze przyslonka ktora sie uklada w grzybka w kierunku filtra powietrza ma to za zadanie proawdzic rozpedzone powietrze kolo dysz(otworow) w mikserze i to ma bardziej wyciagac/wysysac gaz przez co samochodzik ma mniec lepsza dynamike

ktos moze cos wie na ten temat
zdaje sie ze lukasik ty co pisales o jakis tam grzybkach czy dzwona w mikserze

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 11.kwi.2004 00:11:18 
Użytkownik

Mam Coupe 2.3 20v, na hamowni na gazie 136 a na benzynce 157km.
Silnik ma za uboga w powietrze mieszanke.
Szukam jakiegos patentu zeby to zmienic.

Za tydzien moze 2 wylatuje mixer , chce na chwile zalozyc tylko kolanko oraz strumiennice dolotu i sprawdzic jak to bedzie dzialac.

Tytuł:
PostNapisane: 11.kwi.2004 08:56:52 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
miksery z "grzybkiem" czy stozkiem są lepsze z tego wzgledu ,ze sa w stanie lepiej wymieszac gaz z powietrzem. Mozna sobie wstawic zamiast zwyklego, byle pole zwezenia sie zgadzalo ( pi*r2 ) , z tym nowym, w ktorym od srednicy zewnetrzej (oczywiscie wiekszej) odjac sr grzybka. Do silnikow 2,2 optymalnie jest sr 28-30mm , czyli jakies 615mm2

To ze moc silnika spada gdy jest wstawiona gazownia "zwykla" z mikserem jest rzecza normalna, bo mikser wprowadza duzy opor dla przeplywajacego powietrza, w ten sposob zmniejsza (ogranicza) stopien napelnienia cylindrow, szczegolnie na wyzszych obrotach.

Mozna zwiekszac pole przewezenia w mikserze (czyt. wymienic na model o wiekszym polu), w ten sposob zyska sie na mocy, ale z drugiej strony uklad bedzie mniej stabilny na malych obrotach (na luzie) , bo przy malych przeplywach powietrza roznica cisnien przed i po mikserze bedzie znikoma.

Ale tak sobie mysle, ze jesli komus zalezy na kuniach, to moze wstawic mikser o prżewęzeniu o wiekszej srednicy, ale zeby zachowac stabilnosc - ustawic wolne obroty na poziomie powiedzmy 1200 (ale nie dawka gazu, lecz przy przepustnicy!!). Oczywiscie bedzie trzeba wszystko (reduktor i dawke, charakterystyke) od nowa regulowac :!!: . Dodam ze nie robilem tak u siebie, bo u mnie jest turbos i mikser 28mm, bez grzybka (nie moge takiego znalezc), ale dmuvchawka i tak jest przez ten otworek napompowac tyle ile trzeba, a nawet duzo wiecej.

Bawcie sie dobrze!! LPG-TUNING rulez!!!

Tytuł:
PostNapisane: 11.kwi.2004 09:33:02 
Użytkownik

oiko2 napisał:
Cytuj:
Mam Coupe 2.3 20v, na hamowni na gazie 136 a na benzynce 157km.
Silnik ma za uboga w powietrze mieszanke.
Szukam jakiegos patentu zeby to zmienic.

Za tydzien moze 2 wylatuje mixer , chce na chwile zalozyc tylko kolanko oraz strumiennice dolotu i sprawdzic jak to bedzie dzialac.

Myśłe że masz wszystko ok :D Ja shamowałem 2.8 na gaziku i wyszło 145PS i 235Nm Jest dobrze do jakichś 4300obr/min powyżej już lipa. Na gazie nie dostaje gazu i powietrza, a na Pb za mało powietrza bo mikser dolot blokuje.

Tytuł:
PostNapisane: 11.kwi.2004 21:47:52 
Użytkownik

łukasik ma rację próbowałem tak z trzema mixerami tylko ten o największej średnicy był zadawalająacy ale wolne obroty do 1300 podniosłem na niskich kulaał i ok co ciekawe poprawiła się dynamika i spadło zużycie gazu i benz zero dziur w obrotach jedyny minus to żę łatwo go zdusić na wolnych

Tytuł:
PostNapisane: 12.kwi.2004 08:44:21 
Użytkownik

przypomnalem sobie o jeszcze jednej rzeczy. Sa takie miksery ktore maja zwezke w postaci ruchomego pierscienia powiedzmy 28mm wewn. tak ze jest stabilnie na wolnych obrotach, a w momencie gdy dajemy w oske, to podcisnieniowo ten pierscien (zwezka) przekreca sie i w ten sposob przewezenie zwieksza powierzcnie (np. dwukrotnie). Wtedy i na wolnych obrotach jest dobrze, i na wysokich nic nie obcina, to jest chyba najlepsze rozwiazanie. Jak gdzies taki wynajde to do siebie podpasuje.

Ostatnio edytowano 12.kwi.2004 11:35:43 przez Lukasik, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 12.kwi.2004 11:09:47 
Użytkownik

hmm a moze znasz chociaz nazwe firmy ???
albo wogle jakeis info

ostatnio mialem wybuch gazu od czego to sie bierze?
mialem ustawiane zawory i po tym przy odpalaniu tak mi sie stalo

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 12.kwi.2004 12:05:07 
Użytkownik

strzaly na gazie:
tez nad tym myslalem:

przewody WN uszkodzone:

przebicie miedzy sasiednim przewodem, w wyniku czego iskara przeskakuje nie w tym cylindrze co trzeba np. gdy ten akurat sie napelnia... wybucha wtedy nie tylko mieszanka w ww cylindrze ale przez otwarty zawor zapala sie cala mieszanka w kolektorze i az do mieszacza (czyli calkiem sporo :peace: )

moze z czasem przewody zaczynaja odznaczac sie pewna pojemnoscia elektryczna, tak ze gromadza ladunek elektryczny, ktory moze wywolac iskre w nieodpowiednim momencie.

brak iskry powoduje ze niespalona mieszanka wylatuje do wydechu gdzie nastepuje jej zaplon, trudno powiedziec czy to jest w stanie spowodowac wybuch... ale wszystko jest mozliwe

przy odpalaniu z wcisnietym pedalem gazu bardzo mozliwe jest ze zaplon przyspiesza na tyle ze iskra pojawia sie gdy zawory wlotowe nie są jeszcze domkniete... podobnie moze byc gdy przydusimy odpalony silnik tak np do 100-200 obr na min (np ruszajac) , wtedy tez moze strzelic z przyczyny podobnej jak odpalanie ww

trudno powiedziec jaka mieszanka leci gdy chelta sie rozrusznikiem (moze byc skrajnie bogata lub skrajnie uboga) , nie wiem dokladnie z jaka predkoscia to sie pali, ale byc moze na tyle wolno, ze plomienie w komorze spalania sa jeszcze gdy zaczyna sie nastepny cykl...

do tego strzaly podczas jazdy, to np gdy w cylindrach jest nagar ktory jest rozżarzony, nawet ten ktory jest na swiecach, lub cokolwiek innego np wciagnietego do komory spalania, jakis brudek.

P.S. u mnie strzelilo gdy mialem okolo 5500obr/min, gaz w podlodze, turbinka rozpedzona na max, czyli duuuuzo SPREZONEJ mieszanki za mieszaczem... cale szczescie ze kolektory w 2.2t nie sa plastikowe bo by chyba maska sie otworzyla :peace: ,a tak to tylko atrapa wyskoczyla :diabel:

P.S.2 mieszanka uboga (w pewnym przedziale) jest bardziej wybuchowa i latwopalna niz prawidlowa mieszanka :!!:

Zycze jak najmniej strzalow :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 12.kwi.2004 14:16:51 
Klubowicz

:peace: no tak ze strzałami tez miałem kiedys problem tak mi strzeliło ze wyciszenie pod maska zaczeło sie palic ale dobrze ze stanąłem zeby zobaczyc co jest :)
podnosze maske a tam ogien ale dobrzez e to była zima i sniegu duzo :D
całe szczescie ze tylko wyciszenie poszło z dymem a nie lakier i instalacja
:diabel:

Golf III też wozidełko ;)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1