.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 13:42:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: audio w audi 80 B4
PostNapisane: 13.maja.2002 21:27:10 
Użytkownik

jak zdjąć głośniki montowane z przodu po przednią szybą - na razie zdjąłem te okrągłe metalowe "sitka" i widać głośniki - myśle że wystarczy je z tamtąd wyjąć, czy też jakoś inaczej sie je wyjmuje???

dwa kolejne są z tyłu na klapie też pod tylną szybą, zdjąłem obudowy i chyba wystarczy odkrecić sruby i je wyjąć

z tyłu średnica głośników 16,5 cm, z przodu nie mam pojęcia jaki jest ich gabaryt

chyba najlepiej na tył kupić basowe a na przód średnio/niskotonowe. Czy to poprawna konfiguracja?

jak kto wymienial u siebie już takie glosniki to prosiłbym w miare możliwości o rade

pozdraiwam

Tytuł:
PostNapisane: 13.maja.2002 21:37:19 
Użytkownik

jezeli chodzi o przod , to tam sa , o ile sie nie ,myle ( piwo rulezzz :) ) to 10 tki (10 cm srednicy) A Z tylu jezeli masz to co masz, to masz to co masz :P .... to co ja moge ci zaproponowac to 2 rozwazania ... albo ladujesz do przodu same gwizdki i do tylu jakies 3 drozne dobre glosniki , i moze ci to wystarczy , albo mozesz zrobic zabudowe drzwi z przodu i wtedy na drzwiach montujesz jakies 16tki(16cm srednicy) ... no i jest bramka numer 3 o ktorej wczesniej nie mowilem .... 1 i 2 rozwiazanie mozesz wzmocnic wzmacniaczem i tuba w bagazniku :) ...

Tytuł:
PostNapisane: 16.maja.2002 22:21:32 
Użytkownik

Jeśli auto ma grać ładnie a nawet głośno to bez wzmacniacza się nie obędzie. Nie musi to być wzacniacz z serii 4x500watt Buszmen, wystarczy min 4x60 (60RMS) znanej marki. Dalej skoncentruj swoją uwagę na przodzie, zdecydowanie stąd płynie dźwięk w każdym samochodzie (zwykle jeździmy do przodu). Do B4 w miejsce 10tek w desce wkładasz adapter na tweeter 20-25mm i w drzwi 16tki. Taki odseparowany zestaw ze zwrotnicą przetwarza pełen zakres częstotliwości w 90% wpływający na ogólne doznania muzyczne. Drzwi, w których będą zainstalowane 16tki polecam wytłumić matą bitumiczną a pod sam głośnik zrobić najlepiej stalowy pierścień do którego go przykręcisz (wersja economy -pierścień wycięty z płyty MDF). Do bagażnika... ŻADNYCH TUB (!!!) tylko skrzynka zamknięta lub bas-reflex i sub min25cm średnicy ale max 150RMS i skuteczność >90db. Kompaktowa skrzynka pozwoli Ci jeszcze włożyć cokolwiek do bagażnika ale przede wszystkim bas będzie WYRAŹNY i SZCZEGÓŁOWY jak w ŻADNEJ TUBIE. Celowo piszę o wzmacniaczu typu 4x60RMS, stosując większość głośników normalnych (50 - 90RMS) w pełni wykorzystasz moc wzmacniacza i głośniki będą w stanie oddać wszystkie przekazywane dżwięki, głośniki o większej mocy tego nie oddadzą - nie dość , że są droższe i wymagają mocniejszego wzmacniacza TO WCALE GŁÓŚNIEJ NIE ZAGRAJĄ (w 90 przypadkach na 100). To samo dotyczu suba, na mostu wzacniacz daje min. 120RMS przy 4ohm i do takiej mocy najlepszy jest sub przyjmujący moc max 150 - 200 watt RMS przy 4ohmach i mający skuteczność wg. danych producenta min 90db.

ufff

na ten temat każdego mogę zanudzić... jakieś pytania? :-D

TDI streetracing

Tytuł:
PostNapisane: 16.maja.2002 22:27:25 
Użytkownik

pawelo ...poczekaj do zlotu :) :-D wtedy pogadamy na ten temat , bo tez sie tym interesuje i znam troche branze ;)

Tytuł:
PostNapisane: 16.maja.2002 22:37:57 
Użytkownik

Hansik napisał(a):
pawelo ...poczekaj do zlotu :) :-D wtedy pogadamy na ten temat , bo tez sie tym interesuje i znam troche branze ;)

Miło będzie :D Bardzo chętnie :D

TDI streetracing

Tytuł:
PostNapisane: 17.maja.2002 08:28:44 
Użytkownik

Pawelo, "w dzwi 16 tki" - w B4 to chyba troche problematyczne. mozesz "ponudzic" na ten temat? z tego co wiem to w standardowy bok nic sensownego nie da sie wepchnac

Tytuł:
PostNapisane: 17.maja.2002 09:48:01 
Użytkownik

maagog napisał(a):
Pawelo, "w dzwi 16 tki" - w B4 to chyba troche problematyczne. mozesz "ponudzic" na ten temat? z tego co wiem to w standardowy bok nic sensownego nie da sie wepchnac

... bez cięcia tapicerki w drzwiach się nie obędzie :( potem dwa sposoby:
- wykonanie panela na głośnik
- pierscień pomiędzy drzwiami i tapicerką

Oba rozwiązania nie są łatwe do samodzielnego wykonania, no może panel jest łatwo ale dopasować go do tapiceki kolorem i designem to juz problem. Przy zastosowaniu pierścienia tniesz tylko otwór odpowiadający średnicy głośnika i po założeniu maskownicy nie widać, że przy tapicerce było cokolwiek dłubane. Tak czy inaczej konsultacje i pomoc ludzi, którzy robią takie rzeczy jes niezbędna. Chyba, że samemu rzemiaosło czuje się w ręce...

TDI streetracing

Tytuł:
PostNapisane: 17.maja.2002 12:16:48 
Użytkownik

Pawelo czy do coupeji tyż som jakieś specjalne odpowiedniki montowania sprzętu by ten odsłuch był tak zrobiony jak w referacie na temat B4.

moze byś trochę ponudził i na ten temat
powiem tylko że z przodu mam oryginalne 10-tki Audi(nie wiem jakiej mocy) z podłączonymi równolegle jakimiś "gwizdkami" ze sklepu z głośnikami (cena 20zł). natomiast z tyłu grają mi 16-tki kenłuda o mocy """"150 wat""""(co idze powątpiewać czy to taka moć). do bagażnika myślałem wsadzić tube (głośnik 25 cm) mocy 250 wat "Magnata". czy to dobry pomysł :lol:
napisz coś na ten temat!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 18.maja.2002 16:09:55 
Użytkownik

lightmen napisał(a):
Pawelo czy do coupeji tyż som jakieś specjalne odpowiedniki montowania sprzętu by ten odsłuch był tak zrobiony jak w referacie na temat B4.

moze byś trochę ponudził i na ten temat
powiem tylko że z przodu mam oryginalne 10-tki Audi(nie wiem jakiej mocy) z podłączonymi równolegle jakimiś "gwizdkami" ze sklepu z głośnikami (cena 20zł). natomiast z tyłu grają mi 16-tki kenłuda o mocy """"150 wat""""(co idze powątpiewać czy to taka moć). do bagażnika myślałem wsadzić tube (głośnik 25 cm) mocy 250 wat "Magnata". czy to dobry pomysł :lol:
napisz coś na ten temat!!!!!!!!!!!!!!!!!

W nagłasnieniu swojej cupeji powinieneść raczej podążać tś samą drogą co w opsanej B4. Budżet, którym będziesz dysponował w 40% przeznacz na głośniki na przód, w 10% na głośnik niskotonowy do SKRZYNKI nie TUBY a pozostałe 50% przeznacz na wzmacniacz 4ro kanałowy (2kanały przód + 1kanał mono w mostku na suba). Głośkiki z tylnej półki najlepiej drogo sprzedaj albo podłącz je bezpośrednio pod radio (i tak niewiele je będziesz słyszał).

pozdro
pawelo

TDI streetracing

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1