.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 10:47:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pokrętło pod wskaźnikiem poziomu paliwa w B4
PostNapisane: 07.cze.2002 10:08:48 
Użytkownik

Jak w temacie - czy ktoś wie co to jest ? Miałem problem z wskaźnikiem temperatury cieczy chłodzącej i po wyjęciu tablicy ze wskaźnikami okazało się , że pękła ścieżka na płytce . Chłopaki ze znajomej firmy , która zajmuje się naprawami płyt głównych do kompów :-) polutowali mi ja gorącym powietrzem i działa , ale mam teraz przestawiony wskaźnik poziomu paliwa , tzn. przesunięty w górę ( pokazuje np. pół baku , przy zalanej 1/4 . W związku z tym pytanko : czy to pokrętło ( zaznaczam , że jest schowane w pleksę i trzeba je wyciągnąć ) przeskalowuje wskaźnik , czy też ustala moment początkowy ? Kto wie ??

Tytuł: ...
PostNapisane: 07.cze.2002 10:39:19 
Użytkownik

Haha no właśnie. Dorwałem ostatnio licznik od B4 i rozebrałem go. Okazało się że można tym skalować wychył wskazówki. Ale tylko na rozebranym liczniku ! , na złożonym (u mnie normalnie) to pokrętło kręci się dookoła. Myślę że poprostu zatankuj do pełna i z "rozebranym licznikiem" w autku ustaw sobie wychył wskazówki.

Ps. Czy masz w soim liczniku wskażnik temperatury zewnętrznej (taki mały elektroniczny po środku między obrotką a licznikiem) ???

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2002 10:51:02 
Użytkownik

Właśnie tak myślałem ! Nie chciałem tylko go rozbierać niepotrzebnie po raz drugi . Wskaźnika temp. zewn. nie mam ( chyba , że wystawię rękę za okno :-) , ew. może to jest takie małe prostokątne na samym dole pod kontrolkami , alu u mnie jest ciemne ..) . Ale jak jesteś oblatany w tych klockach , to może wiesz jeszcze coś o wskaźniku ciśnienia oleju ( ten pośrodku między voltomierzem a wskaźniekiem temp. oleju w konsoli na dole ) ? Pokazuje mi cały czas minimum , natomiast jak zmienię biegunowość przewodów , to wychył jest max. przy włączeniu stacyjki :-( Nie wiem , czy wymieniać czujnik ( trzeba go jeszcze dostać :-( ), czy coś kombinować ..

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2002 11:11:08 
Użytkownik

na zimnym silniku cisnienie bedzie zawsze pokazywalo max , natoniazt po nagrzaniu silnika powinno spasc do okolo 2 bar i przy zwiekszaniu obrotow powinno dochodzic do 5 bar ale nie powinno wskazywac 0 bar po odpaleniu silnika

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2002 11:15:11 
Użytkownik

Hansik , tyle wiem , ale cały wic w tym , że max jest cały czas ...albo minimum , zależnie od biegunowości :-) . Czy to może być uszkodzonu czujnik ? Jak byłem u elektryka , to powiedział mi , że właśnie to , ale ja machlonikom za bardzo nie wierzę :-) juz tak parę rzeczy powymieniałem :-)

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2002 11:17:11 
Użytkownik

O stary nie wiem ja mam TDi :D a wcześniej jeździłem wytworem Włoskiej myśli technicznej SC Sporting....

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2002 11:18:21 
Użytkownik

najprawdopodobniej czujnik , trza by tylko podstawic inny i sprawdzic , conajwyzej mozesz kable sprawdzic czy nie sa gdzies przy czujniku uszkodzone

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2002 11:20:06 
Użytkownik

Coś wymyślę :-) . Na razie jeżdżę bez tego , bo się obchodzę , ale lubię mieć autko sprawne :-)

Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2002 10:31:23 
Użytkownik

Rogal , a nie wiesz , gdzie jest sam czujnik temp. zewn. ? Bo o ile mam wyświetlacz to powinno mi się chyba coś pokazywać :-) ?

Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2002 12:18:06 
Użytkownik

Jestem właśnie na tym etapie :D . U kumpla w B4 TDi `95 jest ten termometr i wygląda to tak. Tam gdzie masz czarne pole to za tym przykręca się wyświetlacz. Od którego idzie kabelek od takiego czarnego modułu wielkości pódełka od zapałek PRZYKRĘCONEGO do tyłu obrotomierza (powinneś mieć takie cztery miejsca na śróby). I na koniec do tego czarnego pódła dochodzi kabelek z kabiny... Pod koniec tygodnia zdejme licznik i przygonie kumpla z jego szafą to sprawdze czy ten czujnik jest zamontowany we wszystkich B4 standartowo.

PS. Jeżeli potrzebujesz jakieś części do licznika to wal bo mam kumpla który handluje częściami do audi to wiesz....

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2002 12:21:23 
Użytkownik

Dzisiaj rozkręcam i oglądam :-) jak nie mam tego ustrojstwa , to na pewno się do Ciebie zgłoszę !

Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2002 13:12:28 
Użytkownik

Rogal , a czy Twój qmpel ma może halucynogeny do B4 ( te ze zderzaka , które są tam razem z kierunkami ) ?

Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2002 14:49:01 
Użytkownik

W tej chwili nie :-( . W mojej też nie mam haluxów i bardzo mnie to :( . Jak będą to się odezwe. A ty nie chcesz wskażnika temperatury cieczy chłodzącej bo mówiłeś że twój coś niedomaga ?

Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2002 14:58:35 
Użytkownik

Wskaźnik temp. cieczy mam OK , coś jest nie tak z czujnikiem ciśnienia oleju ( ja mam dodatkowe trzy wskaźniki na dole kokpitu - ciśnienia oleju , temp. oleju i voltomierz ) . Ponoć na komputer wszystko dochodzi , więc cholera wie , co to jest ...

Tytuł:
PostNapisane: 12.cze.2002 08:55:30 
Użytkownik

Rogal - wczoraj rozkręciłem licznik i okazało się , że :
1. Nie mam żadnego wyświetlacza z tyłu , natomiast jest miejsce na samym dole pod kontrolkami zapięcia pasów i innych gówien - jest tam okienko na wyświetlacz 4x1 cm z mocowaniami ..
2.Za licznikiem pałęta mi się wtyczka z pięcioma pinami w jednym rzędzie - może być do tego , bo innych gniazd nie widać , żeby ją wetknąć
3.Lata mi też luźno jakieś ustrojstwo na dwużyłowym kabelku , wygląda jak malutka słuchawka lub mikrofon , ma ok. 1,7 cm średnicy , jest czarne i cholera wie do czego jest ( zaznaczam , że sygnalizator dźwiękowy mam na swoim miejscu , więc to nie to )
4. Mam jeszcze jedną luźną oprawkę na żarówkę , która sobie lata koło stacyjki , najprawdopodobniej podświetlenia , ale ja nie mam tej osłony na stacyjkę , która byłaby podświetlana ( może masz ? )
5.Poza tym to tytułowe pokrętło ( które nota bene oddziałuje mechanicznie na wskaźnik paliwa ) nie przestawia mi wskaźnika :-( - próbowałem i w jedna i w drugą , za to jest tam jeszcze potencjometr montażowy , który może służyć właśnie do tego . Będę próbował :-)

Tytuł:
PostNapisane: 13.cze.2002 07:14:11 
Użytkownik

Ja też nie mam podświetlenia stacyjki. A co do tych wszystkich kabelków to nie powiem Ci dokładnie. Jeżelli chodzi o wskażnik paliwa to powinien się regulować po zdjęciu szybki. Jezeli masz takie problemy z zestawem to mogę się zapytać kumpla ile by kosztował cały sprawny. Może jutro będe miał czas rozebrać swój samochód bo chcę założyć u siebie obrotke (fabrycznie ma zegar kuchenny). Wkrótce się odezwe :)

Tytuł:
PostNapisane: 13.cze.2002 09:18:45 
Użytkownik

Bigfoot ...przyjedz na ATS w tlumie razniej rozwiazywac takie problemy ... najprawdopodobniej wiem co jest ale nie wiem jak ci to wytlumaczyc

Tytuł:
PostNapisane: 13.cze.2002 09:24:35 
Użytkownik

W Toruniu na pewno rozwiązalibyśmy niejeden problem ( przy browcu szczególnie :-) ) , ale nie będę mógł - jak Ci pisałem , muszę pilnować interesu siostry i jestem przykuty do miejsca :-( Ale gdybyś był w okolicach Koszalinka - zapraszam na małe conieco ( zapewniam nocleg i "miodek" ) :-)

Tytuł:
PostNapisane: 13.cze.2002 09:31:11 
Użytkownik

Acha , przy okazji pozwolę sobie na autoreklamę - wszystkich Audimaniaków zapraszam do siebie , gdybyście kiedyś byli w moich ololicach - www.losiowka.z.pl . Browarek mam zawsze na miejscu :-)

Tytuł:
PostNapisane: 13.cze.2002 23:42:30 
Użytkownik

Jak nie masz co z kasą robić to u mnie są za 350 zł. sztuka (halogeny). Migacze są za 55 zł. (białe)

Co do zabezpieczeń migaczy i halogenów to ja robię to na nity :-D zamiast wkrętów :-P

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1