.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 10:48:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak wyczyścić wentylator?
PostNapisane: 11.cze.2002 10:30:15 
Użytkownik

hej,
no właśnie, jak wyczyścić wentylator. Ustawie go na największy nawiew i wylatują chyba resztki suchych liści. Ostatnio przez 2 dni taki jeden mi sie liść gdzies zaciął i wiatraczek tarł o niego wydająć denerwujące dzwięki.

Jak to eliminejt
jak temu zapiobien na przyszłość

Tytuł:
PostNapisane: 12.cze.2002 07:49:43 
Użytkownik

Hej.
Liście i inny syf wlatują Ci przez wirnik od nadmuchu. To gówno jest standardowo zamontowane bez osłony - ja zrobiłem ją sam z platikowej siatki na owady i wkleiłem klejem na gorąco. Wirnik jest nad akumulatorem pod plastkowum podszybiem.
Tak jest w moim B4.

Tytuł:
PostNapisane: 12.cze.2002 08:25:22 
Użytkownik

liście wpadają tam przez całą jesień, szczególnie jak sie stoi gdzies pod drzewkiem. zimą dochodzi do tego snieżek, potem woda, i na wiosnę wszystko zaczyna gnić i jest piękny zapaszek. u mnie siatka jest standardowo ale i tak na po zimie trzeba wyciągnąć cały ten szajs-można nieźle sie ubabrać w takim błotku :D

Tytuł:
PostNapisane: 13.cze.2002 07:48:03 
Użytkownik

liście, mimo że wlot wydaje sie być zasłonięty przez pokrywe co jest od razu pod szybą, wlatują gdzieś z boków.

Po odsłonięciu tegj pokrywy widać prostokątyny wlot na powietrze - tam już tylko włożyć ręke i czuć palcami wentylkator, z którego z łatwością mozna powyciągać te liscie

Wielu z was o tym wie,
ale moze ktos sie znajdzie kto jeszcze nie

pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 13.cze.2002 09:03:55 
Użytkownik

nie wiem jak w B4 ale u mnie w Coupe zanim lisc czy cokolwiek innego wpadnie do tej dziry w ktorej jest wentylator ma do pokonania na samej gorze tego otworu plastikowa kratke ....fabrycznie tam zamontowana ... wiec moze poprostu u was tej kretki nie ma i moze warto przejsc sie do ASO i zapytac o ten drobny szczegol ?

Tytuł:
PostNapisane: 13.cze.2002 09:23:01 
Użytkownik

Ta kratka o której mówi Hansik jest faktycznie nad wirnikiem, ale ma dość duże oczka, dlatego ja nakleiłem na nią siatkę plastikową 1mm/1mm.Powietrze dochodzi normalnie a liści nie ma.
Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 13.cze.2002 13:40:43 
Użytkownik

u mnie była jakaś pokrywa, ale został po niej juz tylko ślad od kleju, którym była przyklejona.

Zastanawiam sie, czy nie można by tam czegoś zmocować, czegoś, co również filtruje powietrze. Chodzi o wyeliminowanie smrodku/czarnego dymu jaki zastawiają jadący przed, a nawet czasem z naprzeciwka ciężarówy z 70 lat produkcji (pozniejsze chyba też)

Poza tym można sie pokusić o zamontowanie właśnie w tym wlocie jakiegoś zapachu - we wnętrzu samochodu nie bedzie zadnego znaku (czasem wygląda to jak badziewie) , a bedzie pachnieć gdziekolwiek puścimy powietrze. Co sądzicie?????

Krawat, ile ci pali ta B4 2.0 115 km, ja mam 90 km (silnik ABT), jakie wrażenia z jazdy???

pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 13.cze.2002 15:39:24 
Użytkownik

Spalanie: miasto - do 12 l a na trasie mieści się w 8 litrach. Chyba że stosujesz sposób jazdy nr 2 - obrotomierz na czerwonym na każdym biegu wtedy dolicz jeszcze ze 2-3 litry ;)
Jeżdzi się bardzo fajnie i dość elastycznie poza tym nie wiem jak chodzi 90 KM więc nie mam porównania.
Zapach mozna by wsadzić pod podszybie ale trzeba by go często zmieniać jak przestanie pachnieć a im częściej zdejmujesz ten plastik tym większe prawdopodobieństywo że będzie ci leciec woda.
Oryginalna kratka na giełdzie w Poznaniu to 15zł + siatka 5zł
Warto założyć
Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 13.cze.2002 16:41:00 
Użytkownik

cze
u mnie w B4 Avant w tym miejscu jest taki duży prostokątny filtr przeciwpyłkowy, mniemam że u was też kiedyś był :grin: ale może poprzedni właściciel auta go wyrzucił bo jak sie zapcha to słabo działa wentylacja. Ostatnio go wymieniałem (FILTRON) koszt około 80zl.

Tytuł:
PostNapisane: 13.cze.2002 17:00:37 
Użytkownik

A co do czyszczenia to bardzo prosty ale dobry i sprawdzony sposób
1.W kabinie po stronie pasażera wypinamy schowek (najpierw z jednej potem z drugiej strony schowka )
2.rozłączamy łącze elektr. silnika (tuż obok niego)
3.I poprostu od dołu wykręcamy silnik (razem z obudową tak jak zakrętke od słoika :D )

Po tej operacji zostaje nam w ręce obudowa z silnikiem i wirnikiem na kórym znajduje się cały ten syf. I mamy dostęp do przewodu went. który idzie aż do nagrzewnicy (możemy odkurzyć).

Przepraszam za opis ale wydaje mi sie że w ten spośób każdy bedzie wiedział o co chodzi.
Czas w/w operacji z odkurzeniem i złożeniem to ok. 5min 8-)
ale sie rozpisałem

Tytuł:
PostNapisane: 14.cze.2002 06:22:06 
Użytkownik

ciekawe rozwiązanie. Jak wyczyściłem ten syf od góry (palce brudne od kurzu jak u kominiarza) i puściłem nawiew to dużo tego kurzu wylecieło. Ciekawe ile go tam jeszcze jest :-( :-( :-(

Przy najbliższej okazji spróbuje sposobem herberta - oryginalne rozwiązanie :) :) :)

PS Krawat, jak mierzyłeś, ile masz do setki??? masz poniżej 14-15sec?

Tytuł:
PostNapisane: 14.cze.2002 10:30:17 
Użytkownik

Hej.
Ten filtr przeciwpyłkowy o którym pisze Herbert to opcja w B4. W instrukcji jest zaznaczony ale nie zawsze jest w samochodzie,.
P.S. Wg. danych z katalogu mam niecałe 12s do 100. Ale dużo lepiej idzie podczas jazdy, na 3 biegu wtedy mozna naprawdę fajnie pojeżdzić.
Pozdro

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1