.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 08:24:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi znowu najlepsze
PostNapisane: 18.lip.2002 09:01:17 
Użytkownik

Trzykrotne zwycięstwo Audi w Le Mans

Dzięki przytłaczającemu, potrójnemu zwycięstwu w obecności 220 tysięcy widzów firma
spod znaku czterech kółek zapewniła sobie szczególne miejsce w historii 24-godzinnego
wyścigu Le Mans. Audi jest dopiero piątym producentem samochodów, którego zespół
wygrał ten najtrudniejszy na świecie wyścig trzy razy pod rząd, a także pierwszym
od dwudziestu lat, który może zapisać na swoim koncie takie trzykrotne zwycięstwo.
Załoga Audi w składzie Frank Biela, Tom Kristensen i Emanuele Pirro także zapisała się
w historii sportu motorowego - jako pierwsza obsada, która wygrała Le Mans trzy razy
z rzędu.

Najnowszy triumf Audi w rozgrywanym od 1923 roku klasycznym wyścigu
długodystansowym stanowi kolejny dowód słuszności dewizy "Przewaga dzięki technice"
i stanowi wyjątkowe połączenie prędkości i niezawodności. Przez cały dystans,
wynoszący 5120 km, trzy pojazdy Infineon Audi R8 ze silnikami FSI o mocy 610 KM były
najszybszymi pojazdami w całej stawce. Audi objęło prowadzenie zaraz po starcie
i nie oddało go przez całe 24 godziny. Począwszy od szóstej godziny czołówkę stanowiły
trzy samochody tej marki, a w niedzielę rano Tom Kristensen pobił dotychczasowy rekord
okrążenia o prawie cztery sekundy. W sumie zwycięski samochód wykonał 375 okrążeń
- o siedem więcej, niż wynosił rekord z 2000 roku.

Mimo triumfalnego, potrójnego zwycięstwa, 70 edycja 24-godzinnego wyścigu Le Mans
nie była dla załogi Audi łatwa. Duszna i gorąca letnia pogoda stanowiła wielkie wyzwanie
dla ludzi i pojazdów. Wyścig szybko zamienił się w "rzeź opon", która nie oszczędziła także
załóg Audi - kosztowała je wiele czasu i pozostawiła ślady na karoserii Infineon Audi R8.
Poważniejszym szkodom zapobiegł stworzony wspólnie z producentem opon
- firmą Michelin - system, który sygnalizował kierowcom spadek ciśnienia w oponach.

Kłopoty z oponami wpłynęły także na kolejność trzech Infineon Audi R8 na mecie.
Załogi w składzie: Frank Biela, Tom Kristensen i Emanuele Pirro nie opuściło szczęście
sprzyjające im w poprzednich latach. Objęli prowadzenie w sobotę wieczorem, nie popełnili
żadnego błędu do końca wyścigu i zapewnili sobie historyczne, trzecie zwycięstwo
w Le Mans. Kolejna ekipa kierowców: Rinaldo Capello, Johny Herbert i Christian Pescatori
zajęła drugie miejsce, przed nową załogą w składzie: Michael Krumm, Philippe Peter
i Marco Werner, która podczas swojego pierwszego startu w Le Mans bez problemu zajęła
miejsce na podium.

Potrójne zwycięstwo stanowi kontynuację doskonałej passy "Audi Sport Team Joest"
w 24-godzinnym wyścigu Le Mans: od swojego debiutu w 1999 roku wszystkie samochody
z teamu Reinholda Joesta dojechały do mety. Po raz trzeci z kolei wszystkie pojazdy
"Audi Sport Team Joest" pozostawiły przy tym całą konkurencję z tyłu.
W latach 2000 i 2001 Audi odniosło również potrójne zwycięstwo, a podczas startu w 2001,
który przeszedł do historii jako "walka z deszczem", dwa startujące w wyścigu R8 zajęły
dwa pierwsze miejsca.

link do textu zrodlowego razem z fotkami http://www.audi.pl/wydarzenia/trzykrotne.htm
zrodlo : oficjalne strony Audi w Polsce www.audi.pl

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2002 09:25:26 
Użytkownik

:grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

AUDI RULEZZZZZZZZZ.....

Audi Klub Polska #51

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2002 10:56:42 
Użytkownik

No i tak ma być! Heh, dobrze zrobiłem wybierając audi :lol: :-D

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2002 13:56:57 
Użytkownik

maszyna niewątpliwie ważna, ale umiejętności kierowców też nie da sie przecenić

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2002 14:54:54 
Użytkownik

Tomecz , umiesc prosze w swoim profilu swa B4 , jestem ciekaw jak wyglada

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2002 21:13:10 
Użytkownik

to mnie wkurwia umieszczajcie w profilach swoje auta bo ja zaraz powiem ze mam s8 8-) i ja umieszcze i ze wogole jestem kozak

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2002 21:55:13 
Użytkownik

no bez nerwów kolega Tomecz umiesił swój model ale nie swój wóz, a ty juz z k**** , można po ludzku inteligetnie 8)

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2002 22:34:33 
Użytkownik

ta fotka z profilu pochodzi ze strony www.audi-fansite.de. Z tego wzgledu ze na takim pomniejszwniu auto wyglada identycznie jak moje postanowilem je tam po prostu umiescic.- moje nie ma alufelg (co i tak nie jest rozpoznawalne na fotce) i ma hak holowniczy, co tez uznałem za szczegół nie mający wpływu na zaprezentowaniw wlasnego wozu.

wiec nie wiem o co kolegom chodzi...

a poza tym, jak moze ktos podejrzewac, ze tak nie moze wygladac moj wóz???? jak mozecie myslec ze was oszukuje nie pokazujac wlasnego auta. pokazywanie rzeczy ktorych nie mam, tylko po to zeby zaszpanowac nie moge nawet samemu sobie zarzucic, wiec tym bardziej szanowni koledzy nie powinni tego robic

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2002 22:45:48 
Użytkownik

ja tu zadnych pretensji nie miałem , jesli zostałem zle zrozumiany,
twego autka tylko pozazdrościć

P.S. swego czasu w meilu prosiłem cie o zdjecia twej b4 ale sie nie doczekałem ..... :zakrecony:

Tytuł:
PostNapisane: 19.lip.2002 00:58:09 
Użytkownik

nie dosc ze odchodzicie od tematu to jeszcze sie klocicie ... jacek a ta eska rska u ciebie w podpisie to stoi w garazu ? .... moja face pod nickiem oznacza ze nie mam samochodu ? ... ludzie ... zaczyna sie robic niesmacznie ... a tak sielankowo zawsze tutaj bylo ... oj Jacek , Jacek ....

Tytuł: Audi w F1
PostNapisane: 21.lip.2002 11:45:35 
Użytkownik

Słyszałem wypowiedż jednego z inżynierów z AUDI, który twierdził że technologicznie są już w stanie wystartować w F1, jednakże nie mają na to zgody marketingu, ale może wkrótce zobaczymy AUDI w F1, poczekamy...zobaczymy :)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1