Bilo napisał(a):
No wiec tak....male poprawki......na zimnym ma praktycznie 5.0 bara przy 2000obr mam prawie 3.0 natomiast na rozgrzanym mam nadal 1.0 bara....dzwonilem do mechanika i powiedzial ze to norma i jak najbardziej ok......i co teraz

W moich obu B2 GTE było tak : Na zimnym maksimum, czyli 5.0, na rozgrzanym na wolnych obrotach trochę powyżej 1, natomiast pod obciązeniem między 4.0 a 5.0, z tym ,że raczej bliżej 5.0 - w czasie jazdy praktycznie nie spadało.
Ponieważ w pierwszym GTE miałem jakieś zwarcie brzęczyka informującego o niskim ciśnieniu oleju (potrafiło wyć mimo, ze wskażnik pokazywał 5.0), więc pojechałem do ASO (jeszcze wtedy - 1994 rok, nie byli tacy drodzy) i tam zmierzyli mi ciśnienie oleju swoim przyrządem - wyszło, że zgadza się z tym co pokazuje zegar. W związku z tym powiedzieli, że ciśnienie jest prawidłowe.
Myślę, że powinieneś dokonać niezależnego pomiaru i okaże się, jak jest naprawdę.
Może sam zegar pokazuje co chce - np u mnie w B3 po zmianie czujnika temp. płynu pokazuje non stop na rozgrzanym silniku między 90 a 100 stopni - wcześniej zanim padł stary czujnik pokazywał równe 90 stopni. Mechanik mierzył temp. i wyszło, że wskaźnik pokazuje trochę więcej niż jest naprawdę, ale że temp. jest prawidłowa.
Pozdrawiam,
Maciek