.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 04:25:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Do mechaników znawców AIRBAGÓW...
PostNapisane: 10.wrz.2002 12:52:56 
Użytkownik

Witam wszystkich. Mistrzowie powiedzcie mi jak skutecznie odłaczyc airbagi w moim B4. Poprostu chce je zdeaktywować a potem zdjąć kierownice i założyć sobie inną ładniejszą ale niestety bez poduchy :) . Chodzi mi o rade co trzeba w jakiej kolejnści odłączyć żeby nic się nie uszkodziło i było zdatne do założenie jak będe sprzedawał auto.
Please o kilka rad :) :)

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2002 13:04:56 
Użytkownik

Przy wyłączonej stacyjce odkręcasz poduszkę od kierownicy, następnie podnosisz ją i odłączasz przewód a potem odkręcasz kierownice, przykręcasz inną i gotowe. Będzie się świeciła lampka poduszki więc trzeba wyjąć żarówkę, a po ponownym montażu kiery z poduchą pozostanie błąd w komputerze, który należy wykasować przyżądem diagnostycznym.

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2002 13:31:52 
Użytkownik

Oki tylko w moim B4 są dwie poduchy i nie chce żeby była sytaucja, że z prawą coś się stanie. No nie wiem wystrzeli czy coś. A i jeszcze jedno zawsze może się stać jakaś przygoda (tfu tfu) i niechce żeby się uszkodził ten sensor odpowiedzialny od uderzeń (nie wiem jak to się nazywa). Powiedz mi co tam można jeszcze odłączyć tak żeby napewno nic się nie uszkodziło i jeżeli wiesz to powiedz mi gdzie to się znajduje. Słyszałem że coś od poduszek może znajdować się przy podłuznicy. Kurna wogóle się na tych AIRBAGACH nie znam do jesnej ..lery. :)

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2002 14:03:03 
Użytkownik

Z tego co wiem (tak w oplach było) jak odepniesz poduchę to sterownik cały czas będzie wywalał błąd i w przypadku wypadku nie odpali niczego - tu po prostu musiałbyś wyjąć żarówkę lub odpiąć cały sterownik poduszek od kompa samochodowego - uszkodzić nic nie uszkodzisz ale poduchy działać nie będą - jak będziesz chciałwrócić do 2 poduszek to będzie trzeba przekasować komputer vag-iem bo inaczej poduchy będą świecić.

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2002 14:18:41 
Użytkownik

Kurna czy sterownik poduszek to to samo pudło co czujnik wstrząsu ?? i gdzie to może być ?? czy jak odłącze ten sterownik poduszek to po ponownym podłączeniu będę musiał jechać na kompa ???

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2002 15:30:20 
Użytkownik

sytacja wyglada nastepujaco .. na 100 % poduszki trzeba wyciagac przy odpietych klemach akumul. bo moga wywalic ... mozesz je spokojnie wyciagnac ale zadna poducha ( nawet jak bedzie pasarzera nie bedzie dzialac ) ... steronik poduszek a sensor uderzenia to dwie rozne rzeczy ( w a4 s tego co wiem jest juz to 2 w 1 ale w b4 chyba byly osobno) ..

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2002 20:06:54 
Użytkownik

Witam!
Z tego co slyszalem sterownik - komputer od poduszek jest miedzy przednimi siedzeniami takze od napinaczy ( tak mialem w volvo ) ,ale slyszalem tez ze jest pod tylna kanapa .
Nawiazujac do tematu dziwne mam u siebie zachowanie dosc dlugo swieci mi sie kontrolka od airbagu , ale na kompie nic nie wykazalo mam to ponad dwa lata od kiedy moja B4 bezwypadkowa sciagnalem z rajchu.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2002 07:41:41 
Użytkownik

No właśnie mówiłeś coś, że świeci się ok. 1min. Patrzyłem ostatnio w instrukcje obsługi i z tego co zrozumiałem z tego niemieckiego to kontrolka powinna się palić ok. 10s.

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 12.wrz.2002 18:02:56 
Użytkownik

czesc
U mnie w audi coupe 93' ten tzw czujnik wstrzasu znajduje sie z przodu na tunelu ( tam gleboko - zeby zobaczyc musze zdemontowac te 3 male zegary z obudowa i widac go jak na dloni) u ciebie powinien byc w tym samym miejscu. Jak nie bedzie to zobacz pod tylnia kanape - ja mam tam kompa od absu) Qrna no musi gdzies byc :D
Pozdrawiam

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1