.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 05:27:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wymiana płynu chłodzącego w silniku
PostNapisane: 12.wrz.2002 07:44:19 
Użytkownik

Nie wiem, ale chyba jestem slepy ale nie znalazłem w swoim silniku /AUDI 100 QUATTRO 2.3/ żadnego kranika do spuszczania chłodziwa. Podobno należy odkręcić dolny wąż /ten co idzie od chłodnicy do bloku silnika - taki gruby/ i po prostu płun zejdzie. Tak ale jest mały problem, ten wylot z chłodnicy jest jakieś 10 cm od jej dna, czyli cały płyn po prostu nie zejdzie.... Co Wy na to? :-?

Tytuł:
PostNapisane: 12.wrz.2002 20:14:19 
Użytkownik

nie wiem co ci przeszkadza ze troche plynu zostanie na dnie w chlodnicy ... to jest moze 0,5 litra ... generalnie zmiana plynu polega na odlaczeniu tego grubego weza przy chlodnicy i przysilniku ( przed i za termostatem ) a jak chcesz wyczyscic uklad chlodzenia to powinna byc gdzies od dolu dostepna sruba po odkreceniu ktorej splywa caly syf z odstojnika w bloku silnika ... nie wiem jak to jest w 2.3 ale w 2.8 jest to w tylniej czesci bloku w glebi otworu jest sruba ... mozna jeszcze przeplukac iklad chlodzenia : spuscic to co bylo , zalac woda destylowana , rozgrzacx silnik do wlaczenia sie wentylatora , poczekac az ostygnie , sppuscic wode i dopiero zalac wlasciwym plynem ... pamietaj zeby przy spuszczaniu plynu silnik nie byl goracy bo moze dojsc do pekniecia bloku lub glowicy od punktowego przegrzania ...

Tytuł:
PostNapisane: 12.wrz.2002 20:54:59 
Użytkownik

Jestem Ci bardzo wdzięczny za info. A ile wchodzi do Twojego silnika płynu?

Tytuł:
PostNapisane: 12.wrz.2002 20:58:29 
Użytkownik

do 2.3 o ile dobrze pamietam , wchodzilo okolo 8 litrow ... do mojego wchodzi okolo 11 litrow

Tytuł:
PostNapisane: 12.wrz.2002 21:08:21 
Użytkownik

Właśnie ja wlałem tylko 5 litrów /do -37 stopni/ Nie wiem czy to wytrzyma zime... ale Bardzo dzię kuję za informację

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1