.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 00:43:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Spaliny w kabinie
PostNapisane: 18.paź.2002 11:45:24 
Użytkownik

Taki mam pytek co moze byc powodem pojawiania sie spalin - smrodku spalinowego w kabinie przy wlaczaniu grzania a w zasadzie wlaczeniu nawiewu przy wlaczonym grzaniu. Na 4 czuc mniej niz na 1 biegu wentylatora, czy moze to byc jakkolwiek zwiazane z wyjeciem sperazki od klimy :-?
Pozdrawiam MJ

SUZUKI BANDIT 600

Tytuł:
PostNapisane: 18.paź.2002 11:56:31 
Użytkownik

Acha no i zeby nie bylo ze mam mega chmure w aucie - po prostu czuc te spaliny a nie powinno, chyba ze kapke.
No i trzeba cos z tym zrobic bo glupio sie dziewczyny wozi :oko:
Pozdrowko MJ

SUZUKI BANDIT 600

Tytuł:
PostNapisane: 18.paź.2002 12:25:27 
Użytkownik

Na mój gust to wyjecie sprężarki nie ma nic wspólnego, chyba że razem z nia jest jakis filtr . Według tego co piszesz to mogłabybyć jakaś uszczelka pod kolektorem albo coś takiego - wtedy zgadzało by sie ze mniej czuc na 4 niz na 1 bo wtedy zasysa wiecej powietrza niz spalin. U mnie czuć tak bylo olej i puszczał zimering przy rozrządzie spłyawło to niżej po silniku i zapach trafiał do środka z powietrzem z nadmuchu.
Ale niech się wypowiedza inni może wiedza coś więcej.
Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 18.paź.2002 13:37:59 
Użytkownik

hmm ... spaliny w samochodzie biora sie tylko z wydechu ... wiec jezeli pojawiaja sie tam gdzie ich byc nie powinno to znaczy ze masz gdzies nieszczelnosc w wydechu ..... bierz pod uwage odcinek od glowicy do koncowki wydechu .... chociaz jezeli mowisz ze jest to powiazane z wentylatorem to raczej podejzana jest przednia czesci wydechu , czyli w okolicach komory silnika

Tytuł:
PostNapisane: 18.paź.2002 14:22:39 
Użytkownik

Podejrzewam, że "puszcza" uszczelka pomiędzy głowicą a kolektorem może też pomiędzy kolektorem a dwururką . Może też być mikroszczelina w samym kolektorze czasem się robią. Ja miałem taką w volvo. I po wymianie problem z zapachem spalin pozostał tylko niemiłym wspomnieniem.

Tytuł:
PostNapisane: 18.paź.2002 17:50:03 
Użytkownik

Hmmm, dzieki za odpowiedzi, podejrzewam ze wszystkie mozliwosci sa prawdopodobne - przez ta przekladke silnika - wszystko bylo rozkrecone i byc moze cos sie poluzowalo (ale nic nie dzwoni i nic nie slychac).
Natomiast z innych spostrzezen to mocniej czuc gdy stoje wiec moze to gdzies na laczeniu tlumikow - mam jedno takie ktore czasami sie "rusza" - rury sa spiete 2 obejmami. Uszczelke pod kolektorem mam nowa wiec raczej nie ona, kolektor chyba tez nie bo nie bylo az tak czuc zaraz po wymianie - no chyba ze go szlak trafil, wiec konczac bo sie rozpisalem - trza pojechac na kanal i zbadac.
Pozdrowko MJ

SUZUKI BANDIT 600

Tytuł: smrod w kabinie
PostNapisane: 21.paź.2002 08:26:33 
Użytkownik

Mialem cos takiego w Golfie. Dokladnie ten sam objaw - przy cieplym powietrzu na nawiewie 1-ce bylo gorzej czuc niz przy maxymalnym. Zrobilo mi sie to po wymianie nagrzewnicy. Wszyscy mechanicy mi sie za glowe lapali i mowili ze wymyslam. Probowalem troche z tym walczyc ostatniej zimy ale nic nie znalazlem. Potem juz byla wiosna i lato wiec cieple powietrze nie bylo juz potrzebne, a potem sie okazalo ze sprzedalem GOlfa i problem sam sie rozwiazal... :-D

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2002 10:08:17 
Użytkownik

He he rozgryzlem problem. Powod banalny - jakis miesiac temu postanowilem pomalowac sobie oslonke na akumulator, no ale poniewaz trwalo to miesiac i w miedzy czasie zrobilo sie zimno - wiec zaczalem uzywac grzania w aucie.
W kazdym razie - akku (przestrzen gdzie on sie znajduje) ma swoje odpowietrzenie - takie otworki, po zdjeciu tej oslonki powietrze z komory silnika wchodzilo wlasnie przez te otworki i pokretna droga trafialo do kabiny.
Obecnie oslonka jest pomalowana i zalozona i problem zniknal.

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Problem zalatwiony.
Pozdrawiam MJ

SUZUKI BANDIT 600

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1