.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lis.2024 22:55:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: AUDI B4 NIE DO ZAPALENIA RANO POMOCY
PostNapisane: 26.lis.2002 12:40:31 
Użytkownik

Witam

Nie wiem co jest grane ale rano nie moge uruchomic bryki
Jak go pomecze tak 5min rozrusznikiem i gaz do podłogi to ledwo co zapali i niezle rzuca silnikiem
Wymieniłem juz szystko kable, swiece, kopułke, filtry no wszystko...
Byłem w Bosch - serwis wyczyscili wszystko, poogladali,pokopali, wymienili silnik krokowy sam nie wiem po co... nawet komputer wyciagneli i ch** wtyczki nie włozyli do konca (chyba specjalnie) Czy przez ta niewłozana wtyczke mogl sie zepsuc komputre ???
Potem podłaczyli komputer i nie wyszly zadne błedy. Ale auta dalej nie mozna rano zapalic...
Jak juz uda mi sie rano zapalic to potem juz nie ma zadnych problemow auto chodzi jak burza
Słyszalem ze sa tam jakie czujniki ktore podaja sygnał do komputera ze silnik jest zimny. Moze to jest uszkodzone?

Bardzo prosze o pomoc bo na serwisy nie mam co liczyc, bylem juz w 3 i zaden mi nie pomogł

POZDRAWIAM

Bryczka to AUDI B4 2.0 - rok 93"

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2002 14:08:13 
Użytkownik

Hmmm, moj znajomy kiedys mial podobną sytuację i okazało sie ze było coś nie tak z doprowadzaniem paliwa. MOzliwe tez ze masz stary akumulator.

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2002 14:22:10 
Użytkownik

Sprawdz filtr paliwa i pompę paliwową.

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2002 14:26:54 
Użytkownik

Jakby mial stary akumulator to nie pokrecilby rozrusznikiem 5min....

Neme

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2002 14:32:18 
Użytkownik

heh Neme, wszystko zależy od tego jaki jest stopień naladowania starego akumulatora to po 1) a po 2) owe 5 minut podejrzewam ze jest troszke "naciagane" ;)

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2002 14:53:52 
Użytkownik

:)
Mimo wszystko bardziej stawialbym na brak wachy...Moze pompa daje za slabe cisnienie?A moze cos na wtrysku lub z zasysaniem powietrza?

pzdrw
Neme

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2002 14:55:13 
Użytkownik

Sprawdź ciśnienie paliwa. Być może w nocy gdzieś ci schodzi z przewodów. Rano przekręć kluczyk aby zaświeciły się kontrolki, ale nie uruchamiaj rozrusznika, poczekaj 5 sekund i przekręć dalej - uruchom rozrusznik. :zakrecony:
Możesz też sprawdzić czy masz iskrę jak paliwo dochodzi. :zakrecony:
I nie zapalaj na wciśniętym gazie bo na dzień dobry zalewasz silnik i też utrudnisz zapłon. :zakrecony:

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2002 15:11:03 
Użytkownik

jajek2 napisał(a):
Sprawdź ciśnienie paliwa. Być może w nocy gdzieś ci schodzi z przewodów. Rano przekręć kluczyk aby zaświeciły się kontrolki, ale nie uruchamiaj rozrusznika, poczekaj 5 sekund i przekręć dalej - uruchom rozrusznik. :zakrecony:
Możesz też sprawdzić czy masz iskrę jak paliwo dochodzi. :zakrecony:
I nie zapalaj na wciśniętym gazie bo na dzień dobry zalewasz silnik i też utrudnisz zapłon. :zakrecony:

Hehe sorki ale takiego silnika nie da się ZALAĆ !!! :)
Pozdr
DeS

Obrazek
jeśli nie jestes łosiem kliknij na łosia!

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2002 16:43:41 
Użytkownik

Akumulator ma 3 misiace "Bosch" kreci jak głupi :grin:
No niestety jakies 2 miesiace temu pompa paliwa sie wymeldowała i musiałem kupic nowa :-D wiec pompa odpada, filtry takze wymieniłem.
Cisnienie jest dobre - przynajmniej tak mi powiedzieli w serwisie...
W serwisie duzo rzeczy mowili :grin: ale auta dalej rano nie mozna zapalic :placz:

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2002 16:44:08 
Użytkownik

Des , da rade zalac ... najprawdopoddobniej jest tak jak mowi jajek ... albo zaplon , albo paliwo ... mozesz sprawdzic pompe palowowa i wtryskiwacz ... to jest monowtrysk ?

jezeli to nie zaplon to moze faktycznie jest cos nie tak z wtryskiem albo sterowaniem wtryskiem ... ale jakby byl problem ze sterowaniem to w kompie bylyby bledy

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2002 16:59:45 
Użytkownik

kolega mial dokladnie tak samo w Vectrze. albo sie męczyl rano 5min, albo go zapalal na paliwie w spreju, westarczylo nawet zeby pochodzil minute i potem caly dzien mół jeździć i nie bylo problemu, a rano znów to samo, ja stawiałem ze to czujnik temperatury ale to nie bylo to, wymienialiśmy komputer i też nic, nie wiem z jakich przyczyn ale z tego co pamietam to wina byla w paliwie, kolo jechal z trasy przez Łódź i tam na jakims zadupiu zatankowal pełen bak paliwa w jakiejs bardzo atrakcyjnej cenie, wrócił do Kalisza i nastepnego dnia rano sie zaczęło.

pozdrawiam Mariusz

AUDI 90 z za oceanu... zagazowane 2.3NG and AWO 425S

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2002 17:09:27 
Użytkownik

miałem taki sam problem w 2.6 benzynce i jak się okazało padnięty był czujnik HALLA ale niewiem czy on u ciebie wogóle jest :-? :-? i jeszce jedno przyjrzyj się alarmowi , imobilajzerowi jak masz bo to tez moze robić całe zamieszanie
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2002 17:30:44 
Użytkownik

jarek99 napisał(a):
miałem taki sam problem w 2.6 benzynce i jak się okazało padnięty był czujnik HALLA ale niewiem czy on u ciebie wogóle jest :-? :-? i jeszce jedno przyjrzyj się alarmowi , imobilajzerowi jak masz bo to tez moze robić całe zamieszanie
pozdrawiam

Mam czujnik halla ale nie wiem jak go sprawdzic czy jest dobry :-D

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2002 18:40:28 
Użytkownik

mi dopiero WAG wykrył ale tylko wtedy jak nie chćiał odpalić a jak ty jedziesz do serwisu i auto chodzi to będzie cięzko wykryć sprubój go wykręcic i przeczyscic przed rannym odpaleniem a najlepiej wez go na noc do domu moze pod wpływem temperatury coś mu odbija , bo u mnie było to samo rano się męczyłem z odpaleniem a pózniej chodził cały czas az wrescie całkiem padł i go zaciągnełem do warsztatu :(pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2002 19:15:48 
Użytkownik

witam,
bardzo celna uwaga z czujnikiem halla.
jesli byles na orginalnym komputerze to by Ci pokazalo, ze czujnik halla nie dziala (jest tez napis "sporadycznie") wiem, bo mialem taka sytuacje. wyszlo to przy kodowaniu immobil. w kluczyku.
ale powiem Ci, ze u mnie starczylo zmienic kable. wiem, ze Ty swoje zmieniles, wiec to nie to.
a, jesli by Ci NApRAWDE padl ten czujnik na dobre, to bys wcale nie odpalil.

moja rada by byla: jedz na kompa w ASO (Najlepiej Chylinski w wawie, bo go sprawdzielm. jest tam koles z brodka i on Ci powie)
ogolnie nie polecam ASO, ale w tym celu jest to wskazane.
a, u chylinskich na radzyminskiej zrobisz to strasznie tanio, bo wlasnie stracili licencje na ten salon (przeniesiona jest licencja na ich nowy salon na modlinskiej) i stali sie ogolnie dostepni..... mile, nie? ;-)

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2002 19:54:03 
Użytkownik

Witam

a ja z podobna ale nie dokonca sprawa

Moj sasiad ma auto z takim samym motorem jak ja czyli 1.9 TDi 90 km o symbolu 1Z to VW Golf
Ma podobny przebieg co ja i od jakiegos czasu mu sie dzieje cos takiego
Przy zapalaniu auta rano lub gdy stoi kilka godzin dlugo po uruchomieniu pali sie kontrolka cisnienia oleju ( nie probowal gazowac jakis czas ostatnio sprubowal delikatnie ) . Gasnie jak sie rozgrzeje silnik i olej troche . To nie jest czujka cisnienia oleju poniewaz rownoczesnie z gasnieciem kontrolki slychac jak cieszej zaczyna pracowac ze olej wszedzie trafia - jest podawany . I ciekawe jak potem jest rozgrzany jest ok cisnienie natychmiast gasnie po zapalenie jak sie rozgrzeje nie zapala sie cisnienie ma dobre silnik nie dymi i nie bierze oleju .
Co to moze byc ? moze to pompa olejowa zaczyna siadac ?

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2002 20:38:55 
Użytkownik

jarek99 napisał(a):
mi dopiero WAG wykrył ale tylko wtedy jak nie chćiał odpalić a jak ty jedziesz do serwisu i auto chodzi to będzie cięzko wykryć sprubój go wykręcic i przeczyscic przed rannym odpaleniem a najlepiej wez go na noc do domu moze pod wpływem temperatury coś mu odbija , bo u mnie było to samo rano się męczyłem z odpaleniem a pózniej chodził cały czas az wrescie całkiem padł i go zaciągnełem do warsztatu :(pozdrawiam

wykrece go, wezme do domu i przeczyszcze i sie zobaczy co bedzie dalej oby to było to.
I jeszcze pytanko co to jest WAG :grin:
Dzieki za info pozdr. :grin:

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2002 20:46:46 
Użytkownik

michu napisał(a):
witam,
bardzo celna uwaga z czujnikiem halla.
jesli byles na orginalnym komputerze to by Ci pokazalo, ze czujnik halla nie dziala (jest tez napis "sporadycznie") wiem, bo mialem taka sytuacje. wyszlo to przy kodowaniu immobil. w kluczyku.
ale powiem Ci, ze u mnie starczylo zmienic kable. wiem, ze Ty swoje zmieniles, wiec to nie to.
a, jesli by Ci NApRAWDE padl ten czujnik na dobre, to bys wcale nie odpalil.

moja rada by byla: jedz na kompa w ASO (Najlepiej Chylinski w wawie, bo go sprawdzielm. jest tam koles z brodka i on Ci powie)
ogolnie nie polecam ASO, ale w tym celu jest to wskazane.
a, u chylinskich na radzyminskiej zrobisz to strasznie tanio, bo wlasnie stracili licencje na ten salon (przeniesiona jest licencja na ich nowy salon na modlinskiej) i stali sie ogolnie dostepni..... mile, nie? ;-)

pozdrawiam

Byłem w Boschu i nie wiem czy oni maja tam oryginalny komputer :-D nie chcieli mnie wpuscic na warsztat :(

Kurna stary do wawy to ja mam 300 km to raczej nie przyjade... w sumie szkoda ze tak daleko bo przydał by sie konkretny gosc , który zajął by sie ta bryczka :-P

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2002 21:16:02 
Użytkownik

Hansik napisał(a):
Des , da rade zalac ... najprawdopoddobniej jest tak jak mowi jajek ... albo zaplon , albo paliwo ... mozesz sprawdzic pompe palowowa i wtryskiwacz ... to jest monowtrysk ?

jezeli to nie zaplon to moze faktycznie jest cos nie tak z wtryskiem albo sterowaniem wtryskiem ... ale jakby byl problem ze sterowaniem to w kompie bylyby bledy

Hans nie da rady zalać takiego silnika !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wiem z naprawdę doświadczonych żródeł i z praktyki na moim aucie !!!
Pozdraff
DeS

Obrazek
jeśli nie jestes łosiem kliknij na łosia!

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2002 23:24:43 
Użytkownik

[quote="bananajoe"Kurna stary do wawy to ja mam 300 km to raczej nie przyjade... w sumie szkoda ze tak daleko bo przydał by sie konkretny gosc , który zajął by sie ta bryczka :-P[/quote]
Mam kumpla - mechanika, elektryka, elektromechanika w jednym w zwykłym warsztaciku, niepozorny człowiek, ale kilka razy mnie juz zadziwił - on też jest z Bytomia - wiec niedaleko - może chcesz do niego telefon - zadzwonisz, pogadasz, może on Ci pomoże - ja go mogę z czystym sumieniem polecić.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1