.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lis.2024 12:40:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z ogrzewaniem w audi 80 B3
PostNapisane: 02.gru.2002 20:25:43 
Użytkownik

Witam, mam problem z ogrzewaniem cholernie slabo grzeje :/ Przewody ktore ida do chlodniczki sa gorace a te za nia ledwo cieple, wychodzi na to ze chlodniczka jest zamulona !?!?!?! Co o tym myslicie?? Gadalem z sasiadem ktory jest chemikiem i mowi ze moze mi dac jakis kwas ktory napewno przeczysci chlodniczke tylko musze dowiedziec sie z jakiego jest metalu (miedz???) A moze jest inna przyczyna slabego ogrzewania ?? Pomocy :)

Tytuł:
PostNapisane: 02.gru.2002 20:35:47 
Użytkownik

Z tego co mówisz to raczej będzie nagrzewnica. Jeżeli węże chodzące są gorące a wychodzące letnie to nie ma dobrego obiegu. Przepłukaj nagrzewnice jakimś środkiem i powinno pomóc.
W końcu Audi jest jedną z firm która ma super ogrzewanie.
U mnie grzeje jak w bajce, przy temperaturze powietrza 0 stopni C na dworze, nadmuch nie jest ciepły, ale gorący. Jednym słowem bajka :D

Tytuł:
PostNapisane: 02.gru.2002 20:51:33 
Użytkownik

No tak.....
Nalej tam kwasu ,ciekawe co potem będziesz wymieniać....Przewody?Może zaworki bo stracą szczelnośc?Albo chłodnice?Może uszczelke pod głowicą?I po tej hemi zdało by się wymienić jeszcze pompe ,bo pewnie też zacznie cieknąć!!!! :bardzozly: :bardzozly:
Nie lej tam zadnych świnstw ,ani tych rozpuszczających ani tych uszczelniających :bardzozly: :bardzozly: .Założe się że ktoś tam wlał coś "uszczelniającego" i teraz są efekty.....
Jedyna metoda to rozebrać wyczyścić (przedmuchać ,płukać,itp)i poskładć spowrotem.I nie patrz na to w ten sposób ,że jak lato to można jeździć na wodzie!Płyn ma być cały rok...
Zanim zaczniesz to demontować upewnij się że właściwa linka otwiera właściwy zaworek,bo może właśnie niedomagania zaworka są przyczyna niedogrzania...

O matko ale się rozpisałem :oops: sorry :oops:
Pozdrawiam..

Tytuł:
PostNapisane: 02.gru.2002 20:59:04 
Użytkownik

jak miałem golfa i chłodnica była zamulona to wlałem na noc ocet.....chłodnica oczywiście wyjęta!!!!

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 02.gru.2002 21:06:15 
Użytkownik

W starej 100, czyściłem nagrzewnicę Kamix'em. Skutecznie i nic nie przeciekało. Ale sprawdź, tak na wszelki wypadek na etykietce, z czym sie gryzie. To jest środek do czyszczenia czajników i grzałek.
p. s. Miałem kłopot z wyjęciem całej dmuchawy...a wystarczyło tylko wymontować mechanizm wycieraczek szyb... ;o)
Pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 02.gru.2002 21:26:34 
Użytkownik

jak wyciagnac nagrzewnice ?? :D ciezko bedzie ?? w b3 tez trzeba wyciagac mechanizm wycieraczek ??

Tytuł:
PostNapisane: 02.gru.2002 21:27:56 
Użytkownik

krisb3 napisał(a):
Zanim zaczniesz to demontować upewnij się że właściwa linka otwiera właściwy zaworek,bo może właśnie niedomagania zaworka są przyczyna niedogrzania...

Pozdrawiam..

jakiego zaworka ?? mozna cos dokladniej na ten temat ??

Tytuł:
PostNapisane: 02.gru.2002 21:43:45 
Użytkownik

Dokładniej nie da rady ,bo nigdy tego nie rozbierałe :-? Ale na prosty rozym pokrętło od temperat. (środkowe) coś otwiera i zamyka!?! No i na początek wypadało by się upewnić czy ten mechanizm działa.....Przynajmniej mnie się tak wydaje 8)
Powodzenia.....

Tytuł:
PostNapisane: 02.gru.2002 21:46:22 
Użytkownik

krisb3 napisał(a):
Dokładniej nie da rady ,bo nigdy tego nie rozbierałe :-? Ale na prosty rozym pokrętło od temperat. (środkowe) coś otwiera i zamyka!?! No i na początek wypadało by się upewnić czy ten mechanizm działa.....Przynajmniej mnie się tak wydaje 8)
Powodzenia.....

no wiec ten mechanizm napewno dziala poniewaz jak wezme go na cieple powietrze to leci jakies tam cieple powietrze ale nie takie jak powinno leciec, a jak wezme na zimne to leci zimne :)

Tytuł:
PostNapisane: 02.gru.2002 21:55:23 
Użytkownik

No to klapa!!Widocznie czeka Cie wyjmowanie nagrzewnicy :(
I jesten Ci winien sprostowanie ,właśnie teraz dowiedziałem się ,ze w Audi nie ma Zaworka regulującego dopływ płynu do nagrzewnicy.Cała regulacja polega na otwieraniu i przymykaniu odpowiednich klap regulujących przepływem powietrza przez wymiennik ciepła :oops: Przepraszam i powodzenia....

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1